Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht

Meer mogelijkheden om studenten aan te werven

In de Kamer werd een wetsontwerp ingediend dat onder andere voorziet in wijzigingen aan de mogelijkheden om studenten te werk te stellen. Je zal als werkgever studenten kunnen tewerkstellen vanaf 15 jaar, ongeacht of zij nog voltijds leerplichtig zijn of niet. Er zullen wel bijkomende beschermingsmaatregelen gelden voor de jobstudenten die nog voltijds leerplichtig zijn. Zo zullen zij onder andere enkel lichte arbeid mogen verrichten.

Let op: het gaat voorlopig nog om ontwerpwetgeving die het verdere wetgevend proces nog moet doorlopen. Bovendien is het nog wachten op een koninklijk besluit dat toelicht wat er precies bedoeld wordt met ‘lichte arbeid’. Er kan op dit moment nog geen gebruik gemaakt worden van deze maatregel. We houden je verder op de hoogte van de evoluties.

Student aanwerven vanaf 15 jaar oud voor lichte arbeid

Volgens de huidige regels kan je als  werkgever een student aanwerven als die:

  • ofwel minstens 16 jaar oud is;
  • ofwel minstens 15 jaar oud is en niet meer is onderworpen aan de voltijdse leerplicht. Een jongere is niet meer onderworpen aan de voltijdse leerplicht eens de eerste twee jaren van het secundair onderwijs met volledig leerplan zijn gevolgd.

Het wetsontwerp voorziet een verlaging van de minimumleeftijd voor studentenarbeid naar 15 jaar. Er zal geen bijkomende voorwaarde op het vlak van leerplicht meer zijn. Hierdoor zal een werkgever studenten die 15 jaar of ouder zijn en nog onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht wel kunnen tewerkstellen als student.

Let wel: zij zullen enkel ‘lichte arbeid’ mogen uitvoeren. Wat dat precies inhoudt is nog niet duidelijk. Dat zal nog vastgelegd moeten worden in een koninklijk besluit. Zo lang dat koninklijk besluit er niet is, zal er nog geen gebruik gemaakt kunnen worden van deze maatregel.

Bescherming van een student die nog voltijds leerplichtig is

Wanneer een koninklijk besluit vastlegt wat ‘lichte arbeid’ is, zullen studenten die minstens 15 jaar en nog voltijds leerplichtig zijn, kunnen worden tewerkgesteld. Bij het tewerkstellen van deze studenten moet er wel rekening gehouden worden met een aantal beschermende maatregelen.

We geven hieronder een overzicht van de regels die van toepassing zijn op studenten.
 

  Onderworpen aan de voltijdse leerplicht Niet meer onderworpen aan de voltijdse leerplicht
Arbeidsduur

Tijdens schoolperiode, buiten schooltijd:

  • max. 8u/dag
  • max. 2 u/schooldag
  • max. 12 u/week

Tijdens periode van minstens 1 week schoolvakantie:

  • 8 uur/dag
  • 40 uur/week

Tewerkstelling  bij meerdere werkgevers moet samengeteld worden.

Max. 8 uur per dag en 40 uur per week (of hogere grens tot max. 10 uur per dag en 50 uur per week vastgelegd in een koninklijk besluit)

Tewerkstelling  bij meerdere werkgevers moet samengeteld worden.

Overwerk Verboden Kan in specifieke omstandigheden en mits het respecteren van specifieke voorwaarden.
Pauzes

Max. 4,5 uur ononderbroken werken

  • > 4,5 uur werk: een half uur pauze
  • > 6 uur: een uur pauze, waarvan een half uur ineens genomen

Max. 4,5 uur ononderbroken werken

  • > 4,5 uur werk: een half uur pauze
  • > 6 uur werk: een uur pauze, waarvan een half uur ineens genomen
Dagelijkse rust Ten minste 14 uur opeenvolgende rust tussen twee prestaties Ten minste 12 uur opeenvolgende rust tussen twee prestaties
Wekelijkse rust Een bijkomende rustdag onmiddellijk volgend op of voorafgaand aan de zondag Een bijkomende rustdag onmiddellijk volgend op of voorafgaand aan de zondag
Nachtarbeid (20 – 6 uur) Verboden In principe verboden. Kan enkel in bepaalde situaties, binnen bepaalde grenzen en mits het respecteren van specifieke voorwaarden.
Zondag- en feestdagarbeid Verboden Kan in specifieke omstandigheden en mits het respecteren van specifieke voorwaarden.

Werkgevers die zich niet houden aan de bovenvermelde voorwaarden bij het tewerkstellen van een minderjarige van 15 jaar die nog onderworpen is aan de voltijdse leerplicht, riskeren een sanctie van niveau 2. Dat kan een strafrechtelijke geldboete betekenen die ligt tussen 400 euro en 4000 euro of een administratieve geldboete van 200 euro tot 2000 euro.

Er trad eerder al andere wetgeving in werking die ervoor zorgde dat jobstudenten tot 650 uren per kalenderjaar kunnen werken. Lees er hier meer over.

Bron:

wetsontwerp 3 juli 2025 houdende diverse bepalingen, nr. 56/K0963 ( De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers)

Deel dit nieuws

Gerelateerde artikels