Vorige

Wat verandert er in december voor werkgevers?

01 december 2022 Werkgevers
Miet Vanhegen

Ook in de allerlaatste maand van het jaar zijn er enkele veranderingen op til. Volgende wijzigingen kunnen een impact hebben op jouw organisatie:

Leestijd: Later lezen?

1. Wijzigingen kilometervergoeding dienstverplaatsingen

Twee maximumbedragen om uit te kiezen

Wanneer een werknemer een privévoertuig gebruikt voor dienstverplaatsingen en daardoor kosten maakt, moet de werkgever deze in principe vergoeden. Naar aanleiding van de stijgende brandstofprijzen wijzigde de regering één van de twee koninklijke besluiten die de maximale kilometervergoeding regelen, nl. het KB van 13 juli 2017.

Hierdoor gelden sinds 1 maart 2022, uitzonderlijk en met terugwerkende kracht, twee maximumbedragen*:

  1. Het maximumbedrag dat gebaseerd is op ‘de oude regels’ en jaarlijks op 1 juli geïndexeerd wordt;
    = sinds 1 juli 2022 bedraagt dit maximum 0,4170 euro per kilometer.
  2. Een maximumbedrag dat gebaseerd is op de nieuwe regels en op kwartaalbasis geïndexeerd wordt, om de schommelingen van de energieprijzen sneller te kunnen compenseren.
    = voor het vierde kwartaal van 2022 bedraagt dit maximum 0,4201 euro per kilometer.

Belangrijk: er geldt geen algemene verplichting om één van de maxima toe te kennen. Indien bijvoorbeeld een sectorale cao, het arbeidsreglement of ondernemingsgebruiken een tussenkomst voorzien, moet men die uiteraard wel respecteren.

Tijdelijke fiscale stimulans voor werkgevers die hun kilometervergoeding verhogen

De regering wil ondernemingen aanmoedigen om de kilometervergoeding op te trekken. Werkgevers die beslis(t)(s)en om de kilometervergoedingen tussen 31 oktober 2021 en 1 januari 2023 te verhogen, kunnen rekenen op een tijdelijk belastingkrediet. Op die manier worden extra kosten deels gecompenseerd.

2. Overschrijding spilindex november (impact vanaf december)

In november  werd de spilindex overschreden. Hierdoor stijgen vanaf december met 2%:

  • de socialezekerheidsuitkeringen (zoals de werkloosheidsuitkeringen, …);
  • de pensioenen;
  • de lonen in verschillende sectoren zoals PC 330.

In januari 2023 stijgen dan de lonen van de ambtenaren met 2%, alsook de lonen van de werknemers in een reeks sectoren zoals PC 319, 329…

3. Nieuwe herwaarderingscoëfficiënten SWT

De Nationale Arbeidsraad zal deze maand de herwaarderingscoefficiënt in het kader van SWT vaststellen. Daardoor zullen vanaf 1 januari 2023 zowel de aanvullende vergoeding SWT als het netto-referteloon aangepast worden.

4. Hogere thuiswerkvergoeding voor werknemers

Werknemers die structureel én regelmatig thuiswerken, kunnen daarvoor een forfaitaire thuiswerkvergoeding krijgen. Als gevolg van de spilindexoverschrijding van oktober kan de werkgever vanaf 1 december 2022 opnieuw een iets hoger bedrag toekennen, want de RSZ- en belastingvrije thuiswerkvergoeding stijgt naar 145,81 euro.

Sociaal-juridische updates binnen handbereik?

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever moet je altijd op de hoogte blijven van de vernieuwende regelgeving. Schrijf je daarom in voor onze maandelijkse updates en/of ontdek onze sociaal-juridische databank Trefzeker.

Deel dit artikel

Geschreven door Miet Vanhegen

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer