Vorige

Ziek tijdens de vakantie: wat met deze vakantiedagen?

18 maart 2024 Werkgevers

Ziek worden tijdens de vakantie; het overkomt iedereen wel eens. Maar hoe zit het met die vakantiedagen? Zijn die verloren of kunnen die gerecupereerd worden? Goed nieuws voor je werknemers, want zij zijn deze vakantiedagen niet noodzakelijk kwijt. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden voor het veiligstellen van deze dagen. Wij lijsten ze voor je op.

Leestijd: Later lezen?

Ziektebriefje tijdens vakantie

Is je werknemer arbeidsongeschikt omwille van ziekte of een ongeval tijdens zijn/haar vakantie?

Vanaf 2024 zijn deze ziektedagen niet verloren en kunnen deze terug omgezet worden naar vakantiedagen. Hoe werkt dit precies? Je werknemer moet volgende 3 zaken meteen in orde brengen:

  • Onmiddellijk verwittigen van de ziekte/ongeval;
  • Een geldig ziekteattest binnenbrengen;
  • De (tijdelijke) verblijfplaats doorgeven.

Er is geen onderscheid tussen ziek worden in eigen land of ziek worden in het buitenland: je werknemer zal wel degelijk op zoek moeten naar een arts die bereid is een ziektebriefje uit te schrijven indien hij/zij deze ziektedagen wil recupereren.

Wat moet dit ziektebriefje zeker bevatten?

  • Het ziekteattest moet opgemaakt zijn in een taal die de werkgever begrijpt;
  • Het attest moet de gebruikelijke verplichte vermeldingen van de arts bevatten: de vermoedelijke duur van de periode arbeidsongeschiktheid en of de werknemer zijn verblijfplaats wel/niet mag verlaten.

Meer informatie over de verplichtingen rond het ziektebriefje?

Recht op loon tijdens de ziekteperiode?

Ook voor ziektedagen tijdens de wettelijke vakantie heeft een werknemer in principe recht op loondoorbetaling, mits de werknemer nog in de loonwaarborgperiode zit. Zit de werknemer buiten de loonwaarborgperiode, dan geniet hij/zij in principe een uitkering van de mutualiteit. Dat laatste is sowieso het geval voor de ziektedagen die samenvallen met een collectieve wettelijke vakantie, op voorwaarde dat de ziekteperiode reeds startte voor die collectieve wettelijke vakantie.

Wat met extralegale vakantiedagen?

Naast de wettelijke vakantie genieten talloze werknemers bijkomende vakantiedagen, extralegale vakantiedagen. De bovenstaande regels bij samenloop van wettelijke vakantie en ziekte gelden niet noodzakelijk voor samenloop van extralegale vakantie en ziekte. Hier bestaan eenvoudigweg geen wettelijke regels rond. In geval van extralegale vakantiedagen opgelegd door de sector, kent de sector mogelijk een voorrangsregeling. In andere gevallen moet de werkgever meestal zelf een voorrangsregeling uitwerken.

Blijf op de hoogte van sociaal-juridische updates

 Volg de sociaal-juridische updates van Acerta en/of duik in Trefzeker voor een actueel overzicht van de regelgeving.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Flexi-jobbers aannemen: hoe begin je daaraan?

18 april 2024
Sophie Vantomme

Wil je graag beroep doen op een flexi-jobber, maar weet je niet hoe je hier precies aan begint? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.

Lees meer
Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer