Vorige

Ziek tijdens de vakantie: wat met deze vakantiedagen?

18 maart 2024 Werkgevers

Ziek worden tijdens de vakantie; het overkomt iedereen wel eens. Maar hoe zit het met die vakantiedagen? Zijn die verloren of kunnen die gerecupereerd worden? Goed nieuws voor je werknemers, want zij zijn deze vakantiedagen niet noodzakelijk kwijt. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden voor het veiligstellen van deze dagen. Wij lijsten ze voor je op.

Leestijd: Later lezen?

Ziektebriefje tijdens vakantie

Is je werknemer arbeidsongeschikt omwille van ziekte of een ongeval tijdens zijn/haar vakantie?

Vanaf 2024 zijn deze ziektedagen niet verloren en kunnen deze terug omgezet worden naar vakantiedagen. Hoe werkt dit precies? Je werknemer moet volgende 3 zaken meteen in orde brengen:

  • Onmiddellijk verwittigen van de ziekte/ongeval;
  • Een geldig ziekteattest binnenbrengen;
  • De (tijdelijke) verblijfplaats doorgeven.

Er is geen onderscheid tussen ziek worden in eigen land of ziek worden in het buitenland: je werknemer zal wel degelijk op zoek moeten naar een arts die bereid is een ziektebriefje uit te schrijven indien hij/zij deze ziektedagen wil recupereren.

Wat moet dit ziektebriefje zeker bevatten?

  • Het ziekteattest moet opgemaakt zijn in een taal die de werkgever begrijpt;
  • Het attest moet de gebruikelijke verplichte vermeldingen van de arts bevatten: de vermoedelijke duur van de periode arbeidsongeschiktheid en of de werknemer zijn verblijfplaats wel/niet mag verlaten.

Meer informatie over de verplichtingen rond het ziektebriefje?

Recht op loon tijdens de ziekteperiode?

Ook voor ziektedagen tijdens de wettelijke vakantie heeft een werknemer in principe recht op loondoorbetaling, mits de werknemer nog in de loonwaarborgperiode zit. Zit de werknemer buiten de loonwaarborgperiode, dan geniet hij/zij in principe een uitkering van de mutualiteit. Dat laatste is sowieso het geval voor de ziektedagen die samenvallen met een collectieve wettelijke vakantie, op voorwaarde dat de ziekteperiode reeds startte voor die collectieve wettelijke vakantie.

Wat met extralegale vakantiedagen?

Naast de wettelijke vakantie genieten talloze werknemers bijkomende vakantiedagen, extralegale vakantiedagen. De bovenstaande regels bij samenloop van wettelijke vakantie en ziekte gelden niet noodzakelijk voor samenloop van extralegale vakantie en ziekte. Hier bestaan eenvoudigweg geen wettelijke regels rond. In geval van extralegale vakantiedagen opgelegd door de sector, kent de sector mogelijk een voorrangsregeling. In andere gevallen moet de werkgever meestal zelf een voorrangsregeling uitwerken.

Blijf op de hoogte van sociaal-juridische updates

 Volg de sociaal-juridische updates van Acerta en/of duik in Trefzeker voor een actueel overzicht van de regelgeving.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat na de sociale verkiezingen?

15 mei 2024
Charlotte Thijs

Krijg je te maken met een ondernemingsraad en een comité voor preventie en bescherming op het werk? Dan kan efficiënt vergaderen een heuse uitdaging zijn. Met deze drie tips gaan jullie goed van start.

Lees meer
Werkgevers

De meest gestelde vragen over de Federal Learning Account (FLA)

15 mei 2024

De meeste bedrijven zijn intussen aan de slag met het implementeren van een leercultuur in hun organisatie maar hoe zit het met het registreren van opleidingen? Sinds april 2024 kunnen werkgevers dit in de FLA, een registratietool van de overheid. Heel wat werkgevers zitten nog met enkele vragen. We maakten een overzicht van de meest gestelde vrage...

Lees meer
Werkgevers

Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?

13 mei 2024
Kathelijne Verboomen

Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.

Lees meer