Vorige

Starten met personeel? Vergeet je arbeidsongevallenverzekering niet

28 juni 2021 Zelfstandigen
Katrien Jonckheer

Loopt je zaak als een trein, maar heb je handen tekort om het volgende station te bereiken? Dan is het misschien tijd om er extra handen bij te halen. Wanneer je als zelfstandige je eerste medewerker(s) aanwerft, dan moet je met heel wat zaken rekening houden. Acerta heeft alvast een handig stappenplan voor je uitgewerkt. In dit artikel gaan we dieper in op de arbeidsongevallenverzekering voor zelfstandigen en geven we je een antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Leestijd: Later lezen?

1. Wat is een arbeidsongevallenverzekering?

Met een arbeidsongevallenverzekeringbescherm je je medewerkers wanneer er een arbeidsongeval gebeurt. We spreken van een arbeidsongeval wanneer je werknemer tijdens en door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst een ongeval heeft dat een letsel veroorzaakt.

De verplichte arbeidsongevallenverzekering is dus enkel voor de werknemers met wie je een arbeidsovereenkomst hebt. Stel dat een familielid of vriend je op een druk moment komt helpen, dan is die persoon niet automatisch gedekt door de arbeidsongevallenverzekering, maar je kan ook voor hen een ongevallenverzekering sluiten.

2. Is een arbeidsongevallenverzekering verplicht?

Ja, als zelfstandige ben je wettelijk verplicht om een arbeidsongevallenverzekering voor je personeel te nemen.

3. Wat dekt een arbeidsongevallenverzekering?

De arbeidsongevallenverzekeringdekt de wettelijke verplichte kosten en vergoedingen na een arbeidsongeval.

Wat is verzekerd?
  • Een vergoeding als je werknemer tijdelijk arbeidsongeschikt is of een blijvende arbeidsongeschiktheid overhoudt aan zijn arbeidsongeval
  • Een vergoeding als je werknemer hulp van anderen nodig heeft
  • Een vergoeding voor nabestaanden van de werknemer als hij overlijdt: de begrafeniskosten, een levenslange rente voor de echtgeno(o)te en een rente voor de kinderen zolang zij recht hebben op het groeipakket
  • Kosten voor medische zorgen na arbeidsongeval
Wat is niet verzekerd?

Stoffelijke schade, zoals beschadigde kledij, en eventuele morele schade veroorzaakt door het ongeval, zijn echter niet verzekerd.

Optionele waarborgen

Je kan er ook voor kiezen aanvullende verzekeringen te sluiten om bijvoorbeeld:

  • Je werknemers met hogere lonen te beschermen
  • De loonkost na een arbeidsongeval te recupereren
  • Medische kosten te dekken die de arbeidsongevallenwet niet terugbetaalt

4. Wat kost een arbeidsongevallenverzekering?

De kostprijs van een arbeidsongevallenverzekering hangt af van verschillende factoren en is daarom maatwerk. Wil jij weten hoeveel het jou zou kosten? Vraag dan een voorstel aan bij Acerta Verzekeringen.

5. Hoe werkt een arbeidsongevallenverzekering bij thuiswerk?

Is de arbeidsongevallenwet van toepassing thuiswerkers? Dat is een goede vraag. Een ongeval tijdens het telewerken staat gelijk aan een ongeval tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Je leest er hier meer over.

Breng je arbeidsongevallenverzekering in orde

Ga jij binnenkort starten met personeel? Vergeet dan zeker de arbeidsongevallenverzekering niet te nemen. Vul het webformulier in en Acerta Verzekeringen bezorgt je zo snel mogelijk een voorstel. Start je werknemer binnen de 48u? Klik dan op de knop 'Doe een dringende aansluiting' om je polis meteen in orde te brengen. 

Deel dit artikel

Katrien Jonckheer3_acerta

Geschreven door Katrien Jonckheer

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

veranderingen zelfstandingen_acerta
Zelfstandigen

Wat verandert er in 2023 voor zelfstandigen?

15 december 2022
Mieke Bruyninckx

Traditioneel betekent een nieuw jaar ook een heleboel nieuwigheden voor ondernemers en zelfstandigen. Dat is in 2023 niet anders. Volgende wijzigingen liggen al zeker vast.

Lees meer
Zelfstandigen

Welke verzekeringen zijn onmisbaar voor bedrijfsleiders?

24 juni 2022
Nicolas Pevenage

Wist je dat er verzekeringen zijn die je als bedrijfsleider kan nemen en die betaald worden door je vennootschap? We geven je een overzicht.

Lees meer
Zelfstandigen

Bye bye UK: welke impact heeft de Brexit voor zelfstandigen?

18 maart 2021
Mieke Bruyninckx

Nieuwe akkoorden werden gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, waardoor toekomstige samenwerkingen alsnog mogelijk blijven. De afspraken traden in werking op 1 januari 2021.

Lees meer