Vorige

Veerkrachtig ondernemen: geef je veerkracht een boost!

25 oktober 2022 Zelfstandigen
Christine Festjens

Om het mentale welzijn van de 1,2 miljoen zelfstandigen in ons land te versterken, lanceert Acerta met de steun van de federale regering een nieuw initiatief: ‘Veerkrachtig Ondernemen’. Want als zelfstandige hoef je er niet (langer) alleen voor te staan.

Leestijd: Later lezen?

Over veerkracht gesproken

Het aantal Belgen met een burn-out of een depressie blijft stijgen. In bedrijven staat het mentaal welzijn op de werkvloer dan ook al hoog op de agenda. Ben je zelfstandige? Dan liggen de kaarten anders. Vaak werk je alleen, kan je niet terugvallen op de sociale steun van collega’s en bovendien heb je niet de financiële zekerheid van een maandelijks loon op jouw rekening. Als zelfstandige beschik je best over de nodige portie veerkracht, en daarbij helpt en ondersteunt het project ‘Veerkrachtig Ondernemen’ ondernemers net.

Tijd voor verandering met de zelfscan

We lijken van crisis naar crisis te gaan, en dat heeft natuurlijk een impact op zelfstandige ondernemers. Het doel van Veerkrachtig Ondernemen is om in te zetten op het mentaal welzijn van ondernemers. Zo kunnen zelfstandigen vanaf begin 2023 via een zelfscan hun mentaal welzijn opkrikken. Samen met externe preventiedienst IDEWE kunnen ze zo inzicht krijgen in hun onderliggende risicofactoren én krijgen ze preventiemodules aangeboden met online advies en workshops. Daarnaast vind je op veerkrachtigondernemen.be ook een overzicht van alle financiële steunmaatregelen, getuigenissen van collega-ondernemers en een dagelijks 10-minuten plan dat in de praktijk echt werkt.

Welzijnsbarometer voor zelfstandigen

Met de nieuwe Welzijnsbarometer peilen we naar het Mentaal Welzijn van alle zelfstandigen. Elke drie maanden polst de welzijnsbarometer via een wetenschappelijke onderbouwde vragenlijst naar het mentale welzijn van zelfstandigen in hun specifieke werkcontext. Dankzij deze welzijnsbarometer kunnen niet alleen patronen in kaart gebracht worden, maar ook voorspellingen gemaakt worden, waarmee het beleid – binnen het Federaal Actieplan Mentaal Welzijn op het Werk – vorm gegeven kan worden.

Deel dit artikel

Christine Festjens_acerta

Geschreven door Christine Festjens

Managing Director van Acerta Starters & Zelfstandigen

Gerelateerde artikels

Zelfstandigen

Vijf tips om je welzijn te verbeteren als zelfstandige

05 juni 2024

Als zelfstandige zijn er vaak heel wat stressoren die ervoor zorgen dat je welzijn onder druk komt te staan. Hoe grijp je tijdig in en bescherm je jezelf én je gezondheid? In deze post geven we praktische tips waarmee je meteen aan de slag kan.

Lees meer
welzijn zelfstandigen
Zelfstandigen

Zelfstandigen vs mentaal welzijn: hoe scoor jij?

16 februari 2024

Het cliché van de hardwerkende zelfstandige klopt, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Zeven op de tien zelfstandigen kloppen meer dan 40 uur per week en een derde zelfs meer dan 50 uur.

Lees meer
zelfstandige zonder stress_acerta
Zelfstandigen

Word een zelfstandige zonder stress met deze zelfscan

26 april 2023
Christine Festjens

2 op de 3 zelfstandigen zitten niet goed in hun vel. Of beter gezegd: in hun hoofd. Met de steun van de federale overheid, ontwikkelden we een korte zelfscan om het mentaal welzijn van zelfstandigen op te krikken.

Lees meer