Vorige

Wat verandert er in 2023 voor zelfstandigen?

15 december 2022 Zelfstandigen
Mieke Bruyninckx

Traditioneel betekent een nieuw jaar ook een heleboel nieuwigheden voor ondernemers en zelfstandigen. Dat is in 2023 niet anders. Volgende wijzigingen liggen al zeker vast.

Leestijd: Later lezen?

Snellere toegang tot minimumpensioen meewerkende echtgenoten

Meewerkende echtgenoten, geboren tussen 1 januari 1956 en 31 mei 1968, krijgen sneller toegang tot het minimumpensioen. De toegangsvoorwaarde zal niet meer 30 loopbaanjaren zijn, maar wordt vanaf 1 januari 2023 berekend op basis van een specifieke referentieperiode. Deze loopt van 1 januari 2003 tot en met het kwartaal voorafgaand aan de ingangsdatum van het pensioen.

Wie 2/3de van de jaren in die periode gepresteerd heeft, heeft voortaan recht op het minimumpensioen. Jaren als werknemer, zelfstandige, meewerkende echtgenoot maxistatuut en activiteiten in het buitenland (EU of bilateraal verdrag) tellen mee.

Vaderschapsverlof opgetrokken van 15 naar 20 dagen

Het aantal dagen geboorteverlof voor vaders en ‘meemoeders’ wordt in 2023 opgetrokken: voor geboortes vanaf 1 januari 2023 bedraagt het verlof maximaal 20 volledige of 40 halve dagen. Deze dagen kunnen in een aaneengesloten periode of met losse dagen opgenomen worden. Daarnaast moet het verlof opgenomen worden binnen de 4 maanden na de geboorte van het kind.

Bedragen jaarlijkse vennootschapsbijdrage 2023

Vennootschappen moeten een jaarlijkse vennootschapsbijdrage betalen. Het bedrag van die bijdrage wordt bepaald door de grootte van de vennootschap. Voor 2022 gelden de volgende bedragen:

  • 868,00 euro voor grote vennootschappen 
  • 347,50 euro voor kleine vennootschappen

Of de vennootschap een hoge of lage bijdrage verschuldigd is, wordt bepaald door het balanstotaal van het voorlaatste boekjaar. Voor 2022 ligt de grens op 746.410,17 euro.

Vanaf 2023 wordt de jaarlijkse bijdrage geïndexeerd. De vermoedelijke bedragen voor 2023 vindt u in onderstaande tabel. Deze bedragen moeten nog definitief bevestigd worden.

Bijdragejaar Index (november N-1) Gewone bijdrage Verhoogde bijdrage Balanstotaal
2023 179,95 384,44 euro 960,26 euro 825 750,09 euro

 

Wijzigingen klassiek overbruggingsrecht 2023

Door de stijgende energieprijzen belanden veel ondernemers in financiële moeilijkheden. Zelfstandigen die hun activiteiten moeten stopzetten of onderbreken door een gebeurtenis met een economische impact, zoals de energiecrisis, komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor het klassiek overbruggingsrecht - gedwongen onderbreking.

Dit overbruggingsrecht zal in 2023 grondig wijzigen. Hoe het er zal uitzien, is momenteel nog niet duidelijk. We houden jou op de hoogte.

Sociale bijdragen 2023

Als zelfstandige ben je wettelijk verplicht om elk kwartaal sociale bijdragen te betalen. Deze bedragen worden door de overheid vastgelegd en zullen binnenkort bekend zijn.

Wat niet wijzigt in 2023, is het bijdragepercentage. Je betaalt maximaal 20,50% sociale bijdragen per jaar op je beroepsinkomsten. Daarbovenop betaal je een beheerskost. Met een beheerskost van amper 3,05% betaal je bij Acerta de laagste bijdrage van het land.

Uitbreiding toegelaten activiteit voor begunstigden overlevingspensioen

De grenzen van de toegelaten activiteit voor weduwen en weduwnaars, die jonger zijn dan 65 jaar, enkel een overlevingspensioen hebben en één of meerdere kinderen ten laste hebben, worden verhoogd. Vanaf 1 januari 2023:

  • wordt het huidige plafond ‘kind ten laste’ verhoogd met 4.020 euro netto per jaar voor een beroepsactiviteit als zelfstandige. Dit plafond is van toepassing als er maar één kind ten laste is;
  • wordt per bijkomend kind ten laste een bijkomende verhoging toegekend van 4.020 euro netto voor de beroepsinkomsten als zelfstandige.

Deze bedragen zijn geïndexeerd op basis van de index van 1 januari 2022. De actuele bedragen worden later meegedeeld.

Harmonisatie arbeidsongeschiktheid zelfstandigen

De regeling voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering van zelfstandigen wordt geharmoniseerd met het stelsel van de werknemers. Zo kunnen arbeidsongeschikte zelfstandigen vanaf 1 januari 2023 hun activiteit hervatten zonder voorafgaande toelating van de adviserende arts van het ziekenfonds. Ook zullen zelfstandigen de niet-rechtstreekse zorg en ondersteuning van personen met een handicap - mits het respecteren van enkele voorwaarden - niet meer moeten onderbreken tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid.

Bereid je voor op 2023

Een nieuw jaar, een sterk begin? Bij Acerta hoef je je geen zorgen te maken over juridische geschillen. Sluit je aan en krijg juridische ondersteuning op maat van jouw zaak.

Juridische Bijstand voor Zelfstandigen

Deel dit artikel

Mieke Bruyninckx_acerta

Geschreven door Mieke Bruyninckx

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Zelfstandigen

Welke verzekeringen zijn onmisbaar voor bedrijfsleiders?

24 juni 2022
Nicolas Pevenage

Wist je dat er verzekeringen zijn die je als bedrijfsleider kan nemen en die betaald worden door je vennootschap? We geven je een overzicht.

Lees meer
Zelfstandigen

Starten met personeel? Vergeet je arbeidsongevallenverzekering niet

28 juni 2021
Katrien Jonckheer

Ben je zelfstandige en werf je binnenkort je eerste werknemer(s) aan? Vergeet dan je arbeidsongevallenverzekering niet. Acerta geeft een antwoord op enkele veelgestelde vragen over de arbeidsongevallenverzekering.

Lees meer
Zelfstandigen

Bye bye UK: welke impact heeft de Brexit voor zelfstandigen?

18 maart 2021
Mieke Bruyninckx

Nieuwe akkoorden werden gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, waardoor toekomstige samenwerkingen alsnog mogelijk blijven. De afspraken traden in werking op 1 januari 2021.

Lees meer