Vorige

Zelfstandigen vs mentaal welzijn: hoe scoor jij?

16 februari 2024 Zelfstandigen

Het cliché van de hardwerkende zelfstandige klopt, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Zeven op de tien zelfstandigen kloppen meer dan 40 uur per week en een derde zelfs meer dan 50 uur. Toch lijdt hun mentaal welzijn er niet onder: 65% is momenteel tevreden tot zeer tevreden over hun evenwicht tussen werk en privé. 

Leestijd: Later lezen?

Ondanks lange werkdagen tevreden over work-lifebalans

Zelfstandigen hebben de neiging meer te werken dan de gemiddelde voltijdse werknemer, die zo’n 38 of 40 uur per week presteert. Het gevolg is dat drie op de tien zelfstandigen aangeven dat ze hun werk niet kunnen loslaten na de uren en het werk ook dan van nabij opvolgen.

Voor wie zou denken dat zulke lange werkweken hun tol eisen op de work-lifebalans van zelfstandigen, heeft het mis: maar liefst 65% van de zelfstandigen is momenteel (zeer) tevreden over het evenwicht tussen werk en privé.

Zelfstandigen moeten waken over de rode zone

Zelfstandigen werken vaak keihard om hun business uit de grond te stampen en draaiende te houden en gaan daarbij soms over hun limieten. Toch is het erg belangrijk te waken over hun mentale gezondheid en actie te ondernemen vooraleer ze in het rood komen. Meer dan de helft van de zelfstandigen geeft aan dat ze het echt druk hebben op het werk en vindt dat hij/zij lange dagen klopt. Tegelijkertijd leeft wel besef dat zelfzorg belangrijk is.

Heb je als zelfstandige het gevoel dat je balans uit evenwicht is en wil je polsen naar je mentale gezondheid? Acerta ontwikkelde in samenwerking met IDEWE en de federale overheid de allereerste zelfscan voor zelfstandigen: een korte wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst van een vijftal minuten. Je ziet meteen je resultaat en krijgt praktische handvaten op maat.

Zelfzorg bij zelfstandigen blijkt vaak nog een taboe

Onderzoek toont aan dat zelfstandigen hun zaak priotiseren, vaak ten koste van zelfzorg. Twee derde geeft aan dat ze graag meer tijd met het gezin willen doorbrengen en meer dan de helft zou meer willen sporten. Poolshoogte nemen van je mentale welzijn is belangrijk en laat je toe dit doelgericht te verbeteren waar nodig. Maar hoe word je nu een zelfstandige zonder stress? Wij geven alvast enkele praktische tips:

  • Geef je emotionele behoeftes een plaats: waarom ben je ooit als zelfstandige gestart? Worden diezelfde behoeftes vandaag nog steeds ingelost?
  • Doe aan oefeningen om een goede harmonie tussen werk en privé te bereiken
  • Stel grenzen in je professionele relaties: je mag de lat hoog leggen, maar wees realistisch
  • Leer omgaan met (financiële) zorgen

Federaal Actieplan 'Mentaal Welzijn op het Werk'

In het kader van het Federaal Actieplan ‘Mentaal Welzijn op het Werk’ wil minister van Zelfstandigen en KMO’s, David Clarinval, nu officieel inzetten op de preventie van psychosociale risico’s op het werk bij zelfstandigen. In het najaar van 2022 werden 3 fondsen geselecteerd om een pilootproject op te starten ter bevordering van het welzijn van zelfstandigen. Eén van die projecten is er één van Acerta.

Dit pilootproject heeft ertoe bijgedragen dat mentaal welzijn van zelfstandigen nu in de wetgeving zal verankerd worden. Hierover hoor je ongetwijfeld meer in de loop van 2024. Hou dus zeker onze website in het oog.

Ontdek de sleutels tot een gebalanceerd financieel welzijn

Wil je je eigen financiële planning optimaliseren en leren hoe je hiervoor een goede strategie ontwikkelt? In ons webinar ga je aan de slag met praktische oefeningen zodat je niet enkel inzicht verwerft in je financiën, maar ook meteen concrete stappen kan zetten.

 

Schrijf je in voor het webinar

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Zelfstandigen

Het Federaal Actieplan voor het mentale welzijn van zelfstandigen

16 april 2024
Rachel Ho

Dankzij het Federaal Actieplan krijgt mentaal welzijn ook voor zelfstandigen extra aandacht. En dat is goed nieuws, want vele zelfstandigen lopen het risico hun eigen welzijn te verwaarlozen. Ook bij Acerta nemen we de nodige maatregelen en zorgen we alvast voor een eerstelijnshulpverlening.

Lees meer
Zelfstandigen

Veranderingen voor starters en zelfstandigen in 2024

08 januari 2024
Mieke Bruyninckx

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen in de wetgeving waarmee je als starter en zelfstandige best rekening mee kan houden? We geven een makkelijk overzicht zodat je meteen weet waar er voor jou dit jaar van toepassing is.

Lees meer
zelfstandige zonder stress_acerta
Zelfstandigen

Word een zelfstandige zonder stress met deze zelfscan

26 april 2023
Christine Festjens

2 op de 3 zelfstandigen zitten niet goed in hun vel. Of beter gezegd: in hun hoofd. Met de steun van de federale overheid, ontwikkelden we een korte zelfscan om het mentaal welzijn van zelfstandigen op te krikken.

Lees meer