Werk en privé in balans, maar toch neemt werkdruk toe
Hoe gaat het vandaag met de werk-privébalans? Redelijk goed volgens Belgische werkgevers en werknemers, zo blijkt uit recent onderzoek van Acerta. Werknemers geven hun eigen werk-privébalans immers een positieve score van 7,3 op 10. Toch blijkt dat bij zes op de tien werknemers (59%) de werkdruk het afgelopen jaar (sterk) is gestegen. Opvallend: ook werkgevers erkennen die stijging. Maar liefst 68% onder hen schat in dat de werkdruk veel hoger is geworden.
Oorzaken
Maar hoe komt het dat, ondanks de vele welzijnsinitiatieven die bedrijven vandaag nemen, die werkdruk zo blijft stijgen? Werkgevers (54%) én werknemers (45%) zien een duidelijke oorzaak: de arbeidskrapte. De vraag naar werknemers is groter dan het aanbod, waardoor vacatures open blijven staan en de huidige werknemers die workload moeten opvangen. Daarnaast geeft 49% van de werknemers ook aan dat ze meer taken en verantwoordelijkheden krijgen. Bij de werkgevers bevestigt 42% dit als een mogelijke oorzaak. De opkomst van nieuwe technologieën, de opmars van AI en toenemende klantverwachtingen kunnen hier zeker een rol in spelen.
Welzijnsbeleid
Dat de arbeidskrapte prangend blijft, zorgt er voor dat welzijn alleen nóg belangrijker wordt. Als het moeilijk is om goede werknemers te vinden, is het cruciaal dat je huidige werknemers zich goed voelen in hun job en er willen blijven. Investeer in het welzijn van je werknemers door werk te maken van een welzijnsbeleid. Dat veel bedrijven dat vandaag al doen, blijkt ook uit de Spiegelbevraging van Acerta. Werknemers scoren het welzijnsbeleid van hun werkgever vandaag met een gemiddelde 6,7 op 10. Werkgevers schatten dit iets hoger in, met een score van 7,1.
Arizona
Ook de overheid benadrukt het belang van het bevorderen van het welzijn van werknemers. In het regeerakkoord lezen we drie doelstellingen:
- Voorkomen dat mensen ziek worden
- Voorkomen dat mensen die ziek worden een lange tijd niet meer werken
- Langdurig zieke werknemers vlot terugleiden naar de arbeidsmarkt.
Om deze te bereiken, worden enkele maatregelen voorzien. Zo worden werknemers aangemoedigd om aan de slag te gaan met een actief verzuimbeleid. Daarnaast zullen re-integratietrajecten al sneller worden opgestart – reeds vanaf de eerste weken van arbeidsongeschiktheid. Na acht weken ziekte volgt voortaan een verplichte inschatting van het arbeidspotentieel.
Samen werken aan een gezond werkklimaat
Welzijn, werkdruk en de balans tussen werk en privé zijn een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. Alleen door blijvend samen te werken kan een gezond werkklimaat ontstaan, met aandacht voor mentaal welzijn en een beheersbare werkdruk.
Werken aan welzijn en re-integratie
Wil je werk maken van een gezonder werkklimaat en je werknemers beter ondersteunen na langdurige afwezigheid? Ontdek hoe je als werkgever concreet aan de slag kan met duurzame re-integratie en welke ondersteuning er mogelijk is via het terug-naar-werk-fonds.

Geschreven door
HR Projectmanager