Zomeruur, winteruur: gevolgen voor nachtarbeid (CAO 30)

22 augustus 2023
Leestijd: Later lezen?

Sinds 1977 schakelen we in het voorjaar over van de wintertijd naar de zomertijd; de klok gaat dan één uur vooruit. En in het najaar doen we het omgekeerde: dan gaat de klok een uurtje achteruit.

Het Europees Parlement wil die uurwisseling echter afschaffen  zodat we maar één tijd overhouden. Ze zijn er alleen nog niet uit welke van de twee. Tot ze de knoop effectief hebben doorgehakt, zal deze halfjaarlijkse uurwisseling dan ook nog altijd gevolgen hebben voor je medewerkers die ’s nachts werken. Bij de omschakeling naar wintertijd werken ze immers een uur langer, als we naar de zomertijd gaan een uur minder. Dit heeft ook een effect op de uitbetaling. In dit dossier leggen we kort de spelregels uit.

Per maand of per uur betaald?

Betaal je je medewerker uit op maandbasis? Dan heeft de omschakeling naar zomer-of winteruur geen effect op zijn loon. Voor medewerkers die per uur worden uitbetaald, heeft de omschakeling wél gevolgen. Doen ze nachtarbeid tijdens de omschakeling naar zomeruur, dan krijgen ze acht uur uitbetaald voor zeven uur werk. Dat uurtje verschil wordt gecompenseerd bij de omschakeling naar het winteruur: dan werken je medewerkers negen uur, maar worden ze maar voor acht uur uitbetaald.

Veranderingen van ploegen

In de meeste gevallen is het zo dat de ploeg voor beide omschakelingen hetzelfde is. Deze manier van werken wordt ook zo aangeraden door de wetgever. Zoniet geldt er een specifieke regeling:

  • Medewerkers die tijdens de omschakeling naar het zomeruur werken, ontvangen loon voor acht uur. Je betaalt dus voor één uur meer dan er effectief gepresteerd werd;
  • Medewerkers die tijdens de omschakeling naar het winteruur werken, ontvangen een loon voor de negen uren die ze presteerden.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp