Flexi-jobwerknemers en studenten aanwerven wordt makkelijker door nieuwe onlinedienst
De RSZ heeft een nieuwe onlinedienst gelanceerd waardoor je alvorens je een persoon aanwerft als flexi-jobwerknemer of jobstudent met zekerheid kan weten of hij wel aan alle voorwaarden voldoet.
Wie al eens een flexi-jobwerknemer heeft laten werken, weet dat deze persoon dat niet zomaar kan. Voor je de flexi-jobwerknemer kan laten werken, moet je nagaan of hij of zij de voorwaarden wel vervult. Het gaat dan meer bepaald om de vraag of de betrokkene in T-3 (drie kwartalen voor het huidige kwartaal) minstens 80 procent van een voltijdse betrekking heeft gewerkt. Ook wanneer het gaat om een jobstudent, loop je het risico dat de jongere z’n potje van 650 uren al heeft opgebruikt. Het is voor beide profielen pas bij het doen van de Dimona-aangifte dat je merkt dat het niet kan om deze aan het voordelig tarief te laten werken.
Wat als het beter kon?
Die vraag heeft de RSZ zich ook gesteld en beantwoord. Ze lanceren op 7 mei een nieuwe onlinedienst die je toelaat de check te doen vooraleer je in gesprek gaat over de effectieve voorwaarden van de tewerkstelling.
Voor werkgevers van flexi-jobwerknemers zal de nieuwe onlinedienst een mogelijkheid zijn om zekerheid te hebben over het profiel van de betrokken persoon. Opgelet, naast de voorwaarde die de onlinedienst test, zijn er ook andere voorwaarden om te toetsen. Bovendien moet jij als werkgever actief zijn in een van de sectoren of activiteiten waar men kan laten flexi-jobben.
Wat de jobstudenten betreft, was deze mogelijkheid er al via de website student@work, waar de jongere een attest kan aanmaken dat het resterend aantal uren vermeldt. De website student@work blijft naast de nieuwe onlinedienst bestaan.
Hoe gaat het in zijn werk?
Je stuurt de betrokken persoon een verzoek om zijn “burgergegevens” te raadplegen. Via een e-mail of door hem een QR-code te tonen. Als de betrokken persoon deze QR-code scant en zijn goedkeuring verleent, heb je toegang tot zijn profiel en dat toont of de voorwaarden in T-3 vervuld zijn. Is dat zo, dan kan hij werken als flexi-jobwerknemer. Stel je de vraag voor een jobstudent, dan krijg je het saldo te zien van de 650 uren aan het voordeeltarief van de solidariteitsbijdragen.
De gegevens van de betrokken burger worden beschermd doordat deze zich moet aanmelden via Itsme. Bovendien kan hij een verleende toegang altijd weer intrekken.
Je bereikt de onlinedienst via www.burgergegevensraadplegen.fgov.be of via de portaalsite van de sociale zekerheid, waar een nieuwe tegel werd toegevoegd. Let wel, vooraleer je aan de slag kan moet de hoofdtoegangsbeheerder voor jouw organisatie de gebruiksvoorwaarden aanvaarden en gebruikers aanmaken.