Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht

Met een short naar het werk: Mag dat?

Steeds vaker krijgen we te maken met heel warme zomerdagen, wat ervoor zorgt dat we ons lichter gaan kleden. Ook jouw medewerkers zullen sneller eens een short, sandalen of topje willen aantrekken. Maar mag dat zomaar op de werkvloer?

Het korte antwoord: Het hangt ervan af

In België bestaat geen algemeen verbod op het dragen van ‘zomerse kledij’. Medewerkers kunnen dus in principe kiezen wat ze dragen. Let wel op, er rusten enkele beperkingen op deze vrijheid. Zo zijn er veiligheids- en hygiëneregels die iedereen moet respecteren, maar ook als werkgever kun je bepaalde kledingregels opleggen.

Veiligheid en hygiëne gaan voor

Sommige beroepen brengen risico’s met zich mee, waardoor het dragen van beschermende kledij een must is. Denk bijvoorbeeld aan wie met chemische stoffen werkt, aan gevaarlijke machines staat of op een bouwwerf actief is: daar zijn handschoenen, veiligheidsschoenen en/of een helm simpelweg verplicht.

De veiligheids- en hygiëneregels zijn vaak geregeld per sector. Wil je dus weten welke verplichtingen er voor jouw medewerkers gelden, dan kun je dit in de toepasselijke cao’s terugvinden. Wel is het aanbevolen om deze regels nog eens extra in het arbeidsreglement te zetten. Zo weet iedereen zeker wat er van hem of haar wordt verwacht.

Gebruik het arbeidsreglement

Als werkgever mag je ook kledingvoorschriften opleggen om andere redenen, bijvoorbeeld omdat je medewerkers contact hebben met klanten of een representatieve functie bekleden. Als werkgever kan je dan van hen verwachten dat ze een professionele en verzorgde uitstraling hebben. Shorts of slippers op de werkvloer zijn in deze situaties niet gepast.

Belangrijk is wel dat je de kledingvoorschriften vastlegt in het arbeidsreglement. Hier kan je dan eventueel een sanctie aan koppelen wanneer medewerkers ze niet zouden naleven. Zorg ervoor dat je voorschriften duidelijk, objectief en niet-discriminerend zijn.

Je kan ook voorzien dat jouw kledingvoorschriften tijdens de warme zomermaanden niet gelden, maar zorg dan dat het duidelijk neergeschreven is.

Gelden de regels ook voor telewerkers?

Voor telewerkers hangt het af van hun activiteiten. Moet een telewerker online meetings houden met klanten? Dan zal hij of zij zich wel aan de opgelegde ‘dresscode’ moeten houden. Kan een medewerker thuis schriftelijk en telefonisch werken, zonder aan online meetings deel te nemen? Dan kan je hem of haar niet verbieden om een short te dragen.

Discussies hierover kan je makkelijk vermijden, door ook de situatie van telewerk op te nemen in het arbeidsreglement.

Als er niets in het arbeidsreglement staat, mag een short dan wel?

Zelfs als er niets in je arbeidsreglement staat, geldt dat medewerkers zich correct moeten kleden met respect voor de goede zeden. Wanneer de medewerkers kleding dragen die het imago van het bedrijf schendt, mag je ze hierover aanspreken. Zorg wel dat je altijd kunt verantwoorden waarom bepaalde kledij dan ongepast of schadelijk is.

Conclusie en tips

Veiligheid en hygiëne primeren: de regels hierover moet elke medewerker respecteren. Ook mag je als werkgever andere kledingvoorschriften opleggen. De boodschap is hier: zorg dat ze in je arbeidsreglement staan. Goede afspraken maken immers goede vrienden.
Denk ook eens na over alternatieven om je medewerkers tegemoet te komen op warme dagen. Misschien kun je zorgen voor meer ventilatie, airco, aangepaste werkuren, …

Deel dit nieuws

Gerelateerde artikels