Mogen bouwvakkers werken tijdens de kerstvakantie?
Van 23 december 2024 tot en met 3 januari 2025 moeten bouwvakkers verplicht rusten. Wat zijn de regels en uitzonderingen op deze inhaalrust?
Waarom moeten bouwvakkers rusten tijdens de eindejaarsvakantie?
Een voltijdse bouwvakker (PC 124) moet gemiddeld 38 uur per week werken. In werkelijkheid werkt hij echter 40 uur per week.
Die twee extra gewerkte uren tijdens het jaar worden gecompenseerd met twaalf extra rustdagen per jaar om aan het jaarlijkse gemiddelde van 38 uur te komen.
Kan de bouwvakker of zijn werkgever andere data kiezen?
In de bouwsector mogen deze inhaalrustdagen niet om het even wanneer worden opgenomen. De sector heeft ze vastgelegd op specifieke data die werknemers en werkgevers moeten respecteren. Een aantal van deze dagen valt rond de eindejaarsfeesten.
Voor de komende feestdagen loopt deze periode van 23 december 2024 tot 3 januari 2025. Tijdens deze periode is het dus in principe verboden om je werknemers in de bouwsector te laten werken.
Zijn er situaties waarin werken toch is toegestaan?
Voor de rustdagen die nog in 2024 vallen, d.w.z. van 23 december tot 31 december 2024, mag je je werknemers enkel in één van de volgende drie gevallen laten werken:
- wanneer de bedrijven waar zij op dat moment aan de slag zijn gewoonlijk een drukke periode beleven tijdens de toekenning van deze rustdagen;
- wanneer ze verantwoordelijk zijn voor de klantenservice bij handelaars in bouwmaterialen, met uitzondering van het vervoer;
- in de gevallen waar zondagswerk is toegestaan op grond van artikel 12 van de Arbeidswet van 16 maart 1971, namelijk:
- Toezicht op bedrijfsruimte;
- Schoonmaken, herstellen en onderhouden, in zover deze werkzaamheden voor de regelmatige voortzetting van het bedrijf nodig zijn;
- Arbeid verricht om het hoofd te bieden aan een voorgekomen of dreigend ongeval;
- Dringende arbeid aan machines of materieel en arbeid die door een onvoorziene noodzakelijkheid wordt vereist;
- Arbeid om beschadiging van grondstoffen of voortbrengselen te voorkomen.
Voor de dagen die in 2025 vallen, m.a.w. van 2 tot 3 januari 2025, zijn alleen de volgende uitzonderingen mogelijk:
- Wanneer ze verantwoordelijk zijn voor de klantenservice bij handelaars in bouwmaterialen, met uitzondering van het vervoer;
- Voor toezicht op het bedrijf door portiers, conciërges of andere opzichters wanneer de normale activiteiten van het bedrijf stilliggen;
- Schoonmaken, herstellen en onderhouden, in zover deze werkzaamheden voor de regelmatige voortzetting van het bedrijf nodig zijn, alsmede de werkzaamheden buiten de productie, die nodig zijn voor de regelmatige hervatting van het bedrijf de volgende dag;
- Arbeid verricht om het hoofd te bieden aan een voorgekomen of dreigend ongeval;
- Dringende arbeid aan machines of materieel en arbeid die door een onvoorziene noodzakelijkheid wordt vereist;
En wat als de werf in de loop van het jaar vertraging heeft opgelopen?
Vertragingen op de werf, om welke reden dan ook, geven werkgevers niet het recht om bouwvakkers tijdens de inhaalrustperiode te laten werken. Of je nu werd opgehouden door aanhoudend slecht weer in december, een vertraging in de levering van materialen of een andere reden die het inhalen van deze vertraging zou kunnen rechtvaardigen, deze redenen vallen niet onder de bovengenoemde uitzonderingen.
Het enige wat de werkgever kan doen is nagaan of een van de hierboven beschreven uitzonderlijke situaties van toepassing is.
Mogen de arbeiders eventueel worden vervangen door studenten of uitzendkrachten?
Let op! Ook al klinkt het verleidelijk, je mag tijdens deze rustperiode geen studenten of uitzendkrachten in dienst nemen om een bepaald activiteitenniveau in je bedrijf te behouden of een eventuele vertraging in te halen. Deze rustperiode moet immers als een collectieve sluiting worden beschouwd.
Hoe zit het met de bedienden die in een bouwbedrijf werken?
Bedienden die arbeiders in een bouwbedrijf leiden of controleren, volgen dezelfde regelgeving.
Dat betekent dat de wekelijkse arbeidsduur voor hen ook gemiddeld 38 uur op jaarbasis bedraagt. Voltijdse bedienden moeten 40 uur tewerkgesteld zijn in de bouwsector en hebben recht op 12 rustdagen die zij op dezelfde data moeten nemen als de arbeiders.
Zijn dezelfde regels van toepassing op het bouwverlof in de zomer?
Nee, wat algemeen bekend staat als "bouwverlof" in de zomer is niet verplicht in dezelfde zin als inhaalrust. Dit zijn slechts aanbevelingen van de sector en het provincie-arrondissement, die de werkgever al dan niet opvolgt.
Als je hier meer over wilt weten, raadpleeg dan de volgende pagina.