Vorige

Ontslag in mei? Let op met feestdagen!

De maand mei, gekenmerkt door verschillende feestdagen, vereist bijzondere waakzaamheid van werkgevers bij het beheren van ontslagprocedures. In 2025 vraagt deze periode extra aandacht vanwege de specifieke dagen van de week waarop de feestdagen vallen. 

De basisregels die moeten worden nageleefd

De ontslagprocedure is wettelijk strikt geregeld. Een werkgever die een ontslag met opzegtermijn wil betekenen, moet dit doen per aangetekende brief of via een gerechtsdeurwaarder. Het persoonlijk overhandigen van een document is in dit geval geen geldige optie. Er moet een wettelijke termijn van minimaal drie werkdagen worden gerespecteerd tussen het versturen van de aangetekende brief en het begin van de opzegtermijn. Het is belangrijk op te merken dat zaterdag als werkdag telt, in tegenstelling tot zondagen en feestdagen.

In de praktijk moet de werkgever voor een opzegtermijn die op maandag ingaat, de brief uiterlijk de woensdag ervoor versturen. Elke vertraging in deze procedure kan belangrijke gevolgen hebben, met name het uitstellen van het begin van de opzegtermijn naar de volgende week.

Bijzondere impact in mei 2025

In de kalender van mei 2025 vallen volgende feestdagen:

  • donderdag 1 mei
  • donderdag 29 mei. 

Deze situatie heeft directe gevolgen voor de ontslagprocedure. Werkgevers die ontslagen overwegen tijdens de week van 28 april of van 26 mei moeten voorbereid zijn: de aangetekende brief moet uiterlijk op dinsdag worden verstuurd, voor zover er geen vervangende feestdag is ingevoerd als brugdag.

Let op vervangende feestdagen als brugdagen

Werkgevers kunnen beslissen om een feestdag die op een normale inactiviteitsdag valt (bijvoorbeeld een zaterdag of zondag) te verplaatsen naar een ander moment in het jaar. Het is gebruikelijk om op die manier werknemers een "brug" te laten maken met een andere feestdag, zodat ze kunnen genieten van een lang weekend.

Let op! Als u besloten heeft om een vervangende feestdag te verplaatsen voor een brugdag op 2 mei of 30 mei, moet u de ontslagbrief (nog) eerder versturen. Die week moet de brief al op maandag worden verzonden om een opzegtermijn te kunnen laten beginnen op de maandag die volgt.

Deze regel is niet van toepassing als het simpelweg gaat om een collectieve sluiting waarbij een dag wettelijke vakantie wordt opgenomen.

Concreet voorbeeld

Om het belang van deze vooruitziende houding te illustreren:

  • Als een werkgever zijn brief niet op dinsdag 27 mei verstuurt, maar wacht tot woensdag 28 mei (feestdag), kan de opzegtermijn pas beginnen vanaf 9 juni 2025. Deze situatie kan nog belangrijkere gevolgen hebben voor werknemers die vóór 2014 in dienst zijn genomen, omdat de vertraging zelfs kan leiden tot een verlenging van de opzegtermijn met drie weken.
  • Als de werkgever een vervangende feestdag heeft gepland op 30 mei, moet hij zijn brief uiterlijk op maandag 26 mei versturen als hij de opzegtermijn wil laten beginnen op 2 juni 2025. Als hij dit later in de week doet, zal de opzegtermijn pas op 9 juni beginnen.

Belangrijke uitzondering: onmiddellijk ontslag

Het is belangrijk op te merken dat deze procedurele beperkingen alleen gelden voor ontslagen met een opzegtermijn. In het geval van een ontslag met onmiddellijke ingang met betaling van een verbrekingsvergoeding, hoeft de werkgever de termijn van drie werkdagen niet te respecteren. In deze situatie is persoonlijke overhandiging zelfs mogelijk.

Praktische aanbeveling

Om elk risico op onbedoeld uitstel of verlenging van de opzegtermijn te vermijden, worden werkgevers sterk aangeraden hun ontslagprocedures zorgvuldig te plannen, rekening houdend met de feestdagenkalender.

Deel dit artikel