Vrijwillige overuren en relance-overuren: wat na 30 juni 2025?
Het huidige systeem van netto vrijwillige-overuren (relance-overuren) loopt nog tot en met 30 juni 2025. In het regeerakkoord werd aangekondigd dat dit systeem nog verder verlengd en ook uitgebreid zou worden. Het is echter nog wachten op concrete wetgeving.
In principe is het verboden om je werknemers overuren te laten presteren. Wil je dat toch laten doen, dan heb je daar doorgaans een bepaald motief voor nodig. Sinds februari 2017 is het systeem van de zogenaamde ‘vrijwillige overuren’ in het leven geroepen. Vanaf april 2020 kwamen daar nog de ‘relance-overuren’ bij. Deze vrijwillige overuren/relance-overuren maken het mogelijk om overuren te laten presteren, zonder dat je een motief nodig hebt of zonder de toestemming van een bepaald intern of extern orgaan. Het volstaat dat je werknemer voorafgaand, schriftelijk akkoord gaat met het presteren van deze overuren. Een akkoord is telkens geldig voor 6 maanden.
Het huidige systeem van 220 vrijwillige overuren, zijnde maximum 100 vrijwillige overuren en 120 extra vrijwillige relance-overuren daarbovenop of een hoger aantal bepaald door de sector, loopt nog tot en met 30 juni 2025.
De regering zal het, aldus het regeerakkoord, mogelijk maken om vanaf 1 juli 2025 tot 360 uur vrijwillige overuren te laten presteren, waarvan 240 uren zonder toeslag en netto (dus zonder sociale en fiscale bijdrage). In de horecasector gaat het over 450 uren waarvan 360 zonder verplicht overloon.
Voorlopig is er hiervoor echter nog niet de nodige wetgeving gemaakt. Het is dus nog wachten op concrete wetgeving om de verdere invulling en voorwaarden van vrijwillige overuren, gepresteerd vanaf 1 juli 2025 te kennen. Acerta houdt je verder op de hoogte van verdere evoluties.