Zorgpersoneelsplan voor gepensioneerden nogmaals verlengd tot en met 31 december 2025
Werkgevers in de zorg kunnen tot en met 31 december 2025 nog gepensioneerden inzetten via een gunstig (para)fiscaal statuut. Een plenair goedgekeurd wetsvoorstel maakt de verlenging met een extra zes maanden mogelijk. De wet moet nog wel officieel worden gepubliceerd.
Periodieke verlengingen van de maatregel
Werkgevers in verschillende zorgsectoren kunnen sinds 2022 gepensioneerden inzetten om zo extra handen te bieden. Die inzet kan via een gunstig (para)fiscaal statuut.
Zo kunnen deze werkgevers gepensioneerden die de wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebben of zij die al gepensioneerd waren op 1 juli 2022 aanwerven om het zorgpersoneel te ondersteunen.
De zorgsector omvat de private diensten en organisaties binnen de paritaire comités 318, 319, 330, 331 en 332, alsook de openbare diensten en organisaties waar deze werkgevers geïdentificeerd worden aan de hand van de toegelaten NACE-codes.
De in 2022 ingevoerde maatregel wordt sindsdien periodiek verlengd. In 2025 werd de maatregel al twee keer, telkens met drie maanden, verlengd tot en met 30 juni 2025
In het regeerakkoord werd voorzien in een meer structurele oplossing voor de zorgsector. Voorlopig is dit nog niet geconcretiseerd. De indieners van het wetsvoorstel argumenteren een verdere (tijdelijke) verlenging tot en met 31 december 2025 (retroactief tot 1 juli 2025) door het aanhoudend tekort in de zorgsector.
Gunstig (para)fiscaal statuut
Het inkomen van de werknemer wordt vrijgesteld van de persoonlijke sociale zekerheidsbijdrage van 13,07% (na de eventuele aftrek van de werkbonus) en wordt afzonderlijk belast aan een tarief van 33% in de personenbelasting (tenzij een globalisatie voordeliger zou zijn).
Om maximale flexibiliteit te voorzien, mogen deze gepensioneerden ook minder dan 1/3e van de normale wekelijkse arbeidsduur werken. Bij een variabel uurrooster wordt de verwittigingstermijn ingekort tot drie (in plaats van zeven) dagen.
Voor deze gepensioneerden gelden steeds de regels op toegelaten arbeid (cumulatie van pensioen en inkomen uit arbeid). Zij die de wettelijke pensioenleeftijd nog niet hebben bereikt of geen loopbaan van 45 jaar kunnen bewijzen, moeten een inkomensgrens respecteren.
Bron:
wetsvoorstel tot verlenging van bepaalde maatregelen voorzien in de wet van 20 november 2022 houdende maatregelen aangaande de personeelsschaarste in de zorgsector, nr. 56/0944.