Moet je de sluitingsdag in jouw bedrijf die voorzien is op de dag van een kermis of jaarmarkt behouden als het evenement niet doorgaat omwille van corona?
Wie in Leuven woont of werkt, zoals veel medewerkers van Acerta, weet dat september niet alleen de start betekent van het nieuwe schooljaar, maar ook van Leuven Kermis. Drie weken lang, van 4 tot 23 september 2020, staan er kermisattracties op de grote pleinen in de stad, zoals het Ladeuzeplein, de Oude Markt en het Martelarenplein.
Het stadsbestuur van Leuven heeft ondertussen bevestigd dat de septemberkermis dit jaar doorgaat. Uiteraard zullen hierbij de nodige coronamaatregelen (zoals een beperking van het toegelaten aantal bezoekers, verplichte mondmaskers, aparte in- en uitgangen, eenrichtingsverkeer,…) genomen worden. De eerste maandag van Leuven Kermis, dit jaar 7 september, is er normaal gezien ook een jaarmarkt. Op die dag sluiten dan ook heel wat ondernemingen die gevestigd zijn in Leuven. De jaarmarkt zal dit jaar echter niet doorgaan.
Moet je de sluitingsdag in jouw bedrijf, die voorzien is op de dag van een kermis of jaarmarkt, behouden als het evenement niet doorgaat omwille van corona? We bespreken hieronder de verschillende hypotheses met de dag van de Leuvense jaarmarkt als voorbeeld.
Vervangende of extralegale feestdag?
Er zijn 10 wettelijke feestdagen waarvoor uw personeel effectief vrijaf krijgt. De dag van de jaarmarkt valt daar niet onder. Mogelijk viel één (of meerdere) van de officiële feestdagen samen met een dag waarop gewoonlijk niet wordt gewerkt in uw onderneming. Dan heb je voorzien in een vervangende feestdag. Deze vervangende feestdag moest je dan vooraf (ten laatste tegen 15 december) vastleggen. Als je een vervangende feestdag geplaatst hebt op de dag van Leuven Jaarmarkt, dan blijft dit een vervangende feestdag, ook als de jaarmarkt zelf niet doorgaat.
Misschien heb je ervoor gekozen om de dag van Leuven Jaarmarkt toe te kennen als extralegale feestdag. Ook dat is mogelijk. In dat geval heb je de praktische toepassingsregels van deze extra feestdag bij voorkeur vastgelegd in het arbeidsreglement.
Collectieve sluiting?
Het kan ook zijn dat je je onderneming collectief sluit op de dag van de jaarmarkt. In dat geval heb je de procedure uit het vakantiebesluit doorlopen. Je hebt immers moeten overleggen met het personeel over de data en de duur van de collectieve sluitingsdagen. Dit mag niet eenzijdig vastgelegd of gewijzigd worden. Dit overleg heeft plaatsgevonden in de ondernemingsraad, met de vakbondsafvaardiging of met een meerderheid van de werknemers, naargelang de situatie in je onderneming. Na de beslissing heb je de werknemers op de hoogte gebracht van deze collectieve sluitingsdag door aanplakking van een bericht. Zo maken deze dagen deel uit van het arbeidsreglement.
Op de dagen dat je onderneming gesloten is, ben je niet verplicht loon te betalen. Het is dan ook aangeraden dat je werknemers op die sluitingsdagen vakantie opnemen. Zo krijgen zij toch een vergoeding voor deze dagen. Valt de collectieve sluiting op een moment dat de werknemer geen vakantiedagen meer over heeft, dan kan hij uitkeringen krijgen voor tijdelijke werkloosheid. Maar dit is voorbehouden voor de werknemers die geen vakantie meer hebben omwille van een reden buiten hun wil om. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een werknemer net bij jou is gestart en zijn vakantie heeft opgenomen bij de vorige werkgever. Hij was immers niet op de hoogte van de collectieve sluiting in je onderneming en kon deze dagen dus niet reserveren.