Vorige

Brouwland professionaliseert hr-beleid met Functie-DNA

#Werkgevers

Wat als een uit de hand gelopen hobby op enkele jaren tijd resulteert in een succesvol bedrijf met meer dan 55 werknemers? Zo verliep het in het Limburgse Brouwland. En dan komt op een dag de boekhouder om loonsverhoging vragen bij de zaakvoerder, terwijl die eigenlijk geen idee heeft van wat nu een marktconform loon is. Brouwland ging op zoek naar extern advies en kon aan de hand van de Functie-DNA van Acerta een afgelijnde organisatiestructuur, een transparante loonpositionering en een geïntegreerd competentiemanagement op poten zetten.

Leestijd: Later lezen?

Dankzij de Functie-DNA van Acerta beschikken we nu over veel meer tools voor onze hr-processen. Het bracht onze volledige onderneming in kaart en lijnde de functies haarfijn af. Het biedt ons meer dan een houvast voor evaluaties, loonbeleid, coaching en opleiding. De Functie-DNA stelt ons in staat om onze organisatie op stevige

HR officer ,Brouwland

Het Limburgse Brouwland is Europees marktleider op vlak van hobbymaterialen voor bierbrouwers en wijnmakers. Wat ooit startte als een kleinschalige familie-onderneming in de jaren zeventig, is ondertussen uitgegroeid tot een succesvol internationaal bedrijf met meer dan vijftig werknemers. De sterke groei van de laatste jaren moet zich nu ook gaan vertalen in het personeelsbeleid; de structuur van het bedrijf is immers sterk veranderd. Brouwland klopte aan bij Acerta om een professioneler hr-beleid te kunnen opbouwen dat past in hun voortdurend veranderende bedrijfscultuur.

Professioneler loonbeleid

In eerste instantie was Brouwland op zoek naar een professioneler loonbeleid. Ze worstelden met vragen over marktconforme loonpakketten, loopbaanpaden, loonsverhogingen, talenten aanwerven en behouden, enzovoort. Maar de nood bleek uiteindelijk groter.

De fundamenten voor het volledige hr-proces waren hier nog nooit gelegd, en dat is essentieel om het volledige hr-programma pragmatisch te kunnen aanpakken. Dit betekent niet alleen een professioneel loonbeleid, maar ook een uitgetekende organisatiestructuur. Acerta stelde Brouwland hun Functie-DNA voor.

Functie-DNA als fundament

De Functie-DNA-methodologie brengt alle functies van de organisatie in kaart. Het resultaat is een visuele voorstelling van uw organisatie waarbij alle functies ingedeeld zijn volgens rol en niveau. Het hr-beleid wordt geïntegreerd in de volledige organisatie en dat is wat deze tool onderscheidt van alle andere programma’s.

Elk DNA is een rol die een organisatie nodig heeft en brengt een medewerker samen met zijn functie. De Functie-DNA brengt de organisatie in kaart en lijnt de kaderfuncties af, en is bovendien veel sneller en pragmatisch in vergelijking met bijvoorbeeld een klassieke functieclassificatie. Op vier maanden tijd was het hele proces bij Brouwland uitgetekend.

Modulaire methode

Communicatie is de rode draad door het Functie-DNA-traject. De methode steunt op gestructureerde interviews met, in het geval van Brouwland, leidinggevenden. Het Functie-DNA-traject kan modulair opgebouwd worden waarbij de componenten gekozen  worden in de mate van begeleiding die de organisatie nodig heeft.

Acerta kon aan de hand van de interviews functiebeschrijvingen en competentieprofielen op maat van Brouwland opstellen voor de ondertussen meer dan 25 verschillende titels binnen het bedrijf. Hierin gaat Acerta beschrijven wat de resultaatgebieden zijn per functie, en wat de onderneming verwacht van deze werknemer. De functiebeschrijvingen kunnen als basis dienen voor vacatureomschrijvingen, evaluatiegesprekken aan de hand van het opgestelde performance feedback document, jaarlijkse doelstellingen en het coachingsbeleid.

Loonbenchmark

De oorspronkelijk belangrijkste component van de Functie-DNA van Brouwland was de loonbenchmark: er wordt bepaald wat een marktconform loon is voor elke functie, welke variabelen of voordelen er toegekend kunnen worden of welke bedrijfswagen er aan het loon gekoppeld kan worden. De organisatiestructuur wordt uitgetekend aan de hand van de Functie-DNA als basis voor een objectief en differentiërend loonbeleid.

Als laatste onderdeel koos Brouwland ervoor om een systeem op te zetten voor de salarisevolutie. Op basis van de marktgegevens, de persoonlijke evaluatiescore van de werknemer binnen zijn functie en het beschikbaar budget is dit een makkelijke tool die de jaarlijkse loonevolutie objectiveert.

Basis voor het beleid

Het volledige proces werd op vier maanden tijd afgehandeld bij Brouwland. De hr-officer kon het afgelopen jaar het beleid verder uitwerken aan de hand van de Functie-DNA. Bij Brouwland waren hr officer en zaakvoerder alvast aangenaam verrast na afloop: “Dankzij de Functie-DNA van Acerta beschikken we nu over veel meer tools voor onze hr-processen. Het bracht onze volledige onderneming in kaart en lijnde de functies haarfijn af. Het biedt ons meer dan een houvast voor evaluaties, loonbeleid, coaching en opleiding. De Functie-DNA stelt ons in staat om onze organisatie op stevige fundamenten verder uit te bouwen.”

Ook de rollen, functies en competenties en loonschalen in jouw onderneming beter in kaart brengen?

Contacteer Acerta voor meer informatie of een vrijblijvend voorstel.

Deel dit ondernemersverhaal