Vorige

De kracht van talent bij Tiense Suiker

#Werkgevers

De Tiense Suikerraffinaderij is actief in gans België en maakt deel uit van Südzucker Group, één van de grootste suikerproducenten van Europa. Met meer dan 600 werknemers in dienst, en een rijke industriële geschiedenis, worden de laatste jaren meer en meer initiatieven genomen om in te zetten op leiderschapsontwikkeling en talent. En dat talent ondersteunen ze met de Talent Motivatie Analyse (TMA), de geïntegreerde talentsystematiek van Acerta.

Leestijd: Later lezen?

Focus op de kracht van mensen

Sinds acht jaar is Koen Prosmans actief als Head of Hiring & Development bij Tiense Suiker. Dankzij zijn scholing in de positieve psychologie is hij doordrongen van de kracht van mensen, niet toevallig de slogan van Acerta. “Mensen begeleiden vanuit hun eigen kracht stuurt niet alleen de groei van het individu aan, maar ook die van het team en de organisatie in haar geheel. Vanuit die visie wou ik het ontwikkelingsluik van de Tiense Suikerraffinaderij vormgeven. Ik kreeg een braak landschap om op te bouwen, waarbij een projectmatige aanpak voor het opzetten van toekomstige structuren noodzakelijk was. De totaalaanpak van Acerta en het proces van co-creatie sloten hierbij naadloos aan. Mede om die reden hebben we voor TMA gekozen.”

Verbinding tussen talent en competenties

Wanneer je talentgericht wil selecteren, beoordelen en ontwikkelen kan de TMA methodiek je ondersteunen om dit onderbouwd te doen. Dit via een snel en diepgaand inzicht in de drijfveren, talenten en de ontwikkelbaarheid van competenties van kandidaten en medewerkers.

Toen we zes jaar geleden op zoek gingen naar een methode om ons ontwikkelingsluik uit te breiden, heb ik een check gedaan naar de onderbouwing van TMA. Een grote troef vind ik het talentverhaal en vooral de verbinding tussen talenten en competenties: TMA linkt de benodigde competenties en de talenten van mensen, zodat organisaties mens en werk effectief op elkaar kunnen afstemmen. De methode maakt ontwikkeling concreet en tegelijk integreerbaar in een breed hr-beleid. We zijn destijds begonnen met twee directieleden en hun teams, hebben verder samen met de directie projectmatig onze werking uitgebouwd, en dragen nu ook stap voor stap de talentfilosofie uit in onze vestigingen van Südzucker Group in Duitsland, Polen en Frankrijk, waar verschillende interne medewerkers een TMA Certificatietraining genoten zodat ze ook daar TMA succesvol kunnen inzetten binnen onze organisatie.”

Meervoudig en dynamisch talentverhaal

Samen met zijn hr-collega’s en enkele directieleden wordt er zo een begin gemaakt van een stevige basisstructuur om aan talentgerichte organisatieontwikkeling te doen. Ze introduceerden de coachingscultuur binnen de internationale groep en proberen samen met de internationale collega’s vorm te geven wat deze manier van talentgericht werken voor onze groep kan betekenen. “Het gaat om het hele proces. Dat maakt dat er iets in ‘beweging’ komt. We zetten TMA op verschillende manieren in, van selectie tot ontwikkeling. TMA leeft intern, het bracht onder meer de discussie met leidinggevenden over hoe ze met mensen en potentieel moet omgaan op gang. Hierdoor is het hele idee rond coaching meer ingeburgerd geraakt.”

Naar eigen zeggen vindt hij het ‘talentverhaal’ een grote troef van TMA. “Waar MBTI eerder fixed is, kan je met TMA meer dynamisch en flexibel te werk gaan. Je vertrekt vanuit de nood van het individu en gaat vandaaruit gericht aan de slag. TMA is overigens ook heel nuttig wanneer je meer op teamniveau wil werken.”

Proces van co-creatie

Momenteel gebruikt Tiense Suiker de tool vooral voor bedienden. Bepaalde competentieprofielen worden ook gebruikt voor arbeidersprofielen. “Dan kunnen we makkelijker onze verwachtingen blootleggen voor de rol en/of functies als (lead- of lijn)operator.”

De samenwerking tussen Tiense Suiker en Acerta is breed en reikt verder dan louter talentontwikkeling. “Een organisatie verandert constant en komt voor allerlei uitdagingen te staan. Daarom vinden we het belangrijk dat we een partner hebben waarop we op lange termijn kunnen vertrouwen. Had de samenwerking met Acerta een ‘one stop show’ geweest, dan had het nooit gewerkt. Net als Acerta geloven we in de kracht van mensen, willen we vooruit en hebben we veel aandacht voor welzijn. Samen met hun consultants hebben we recent enkele workshops gegeven in het kader van zelfzorg in coronatijden. Daarnaast zijn we nu ook bezig met leiderschapsontwikkeling en individuele begeleiding door coaches.”

Net als Tiense Suiker investeren in talentontwikkeling?

Scherp dan samen met de consultants van Acerta de talenten van je medewerkers aan.

Personeel ontwikkelen

Deel dit ondernemersverhaal