Vorige

Haven Gent breidt ‘talentpool’ uit met Acerta

#Werkgevers

De vier zeehavens die Vlaanderen telt, vormen de motor van onze economie. Niet alleen zijn ze een cruciale bron van inkomsten, ze creëren werkgelegenheid en zijn enorm belangrijk voor de welvaart van onze contreien.

Zo verschaft de haven van Gent werk aan ruim 64.000 werknemers. Een aantal dat gestaag oploopt. Kurt De Waele staat aan het roer van de Centrale Veiligheidsdienst van vzw Centrale Betaalkassen der CEPG, in het kort CEPG. CEPG is de werkgeversorganisatie van de Gentse haven. Hij vertelt met plezier over de vlotte samenwerking met Acerta.

Leestijd: Later lezen?

Driemaal is scheepsrecht

Dankzij een snelle nautische ontsluiting voor grote schepen is Haven Gent een geprefereerde locatie voor industriële groepen uit de staal- en auto-industrie, voedingssector, papierproductie, energiesector en chemische nijverheid. Met een jaarlijkse overslag via het water van 43 miljoen ton goederen is het de tweede haven van België, na Antwerpen.

De haven van Antwerpen is, net als de haven van Zeebrugge, al langer klant bij Acerta. “Nadat de samenwerking met onze voormalige hr-partner ten einde liep, besloten we Acerta te omarmen als nieuwe partner. Dit op aanbevelen van onze collega’s in Antwerpen en Zeebrugge”, vertelt Kurt De Waele, Hoofd Centrale Veiligheidsdienst. En zo geschiedde: in 2019 ging Haven Gent als derde Vlaamse zeehaven met Acerta van wal.

Aanwerving van havenarbeiders

CEPG is de overkoepelende organisatie die ervoor zorgt dat er havenarbeiders zijn. Het aanwervingssysteem binnen havens is uniek: als havenarbeider maak je deel uit van een grote flexibele pool. Dat betekent dat je dagelijks aan de slag gaat, daar waar er werk uitgevoerd moet worden.

Om die pool aan te vullen vertrouwde meneer De Waele het volledige aanwervingsproces aan Acerta toe. Dit proces bestaat onder meer uit groepsoefeningen, persoonlijke interviews, computerproeven en psychotechnische testen. Heleen De Wyngaert en Philip Deckers, consultants bij Acerta Talent Center, namen de volledige coördinatie op zich: van het contacteren van kandidaten tot het verwerken van de resultaten. Naast havenarbeiders, wierven ze ook kraanmannen aan.

Uitbesteding hr-processen

Waarom CEPG ervoor gekozen heeft dit proces uit handen te geven? “We hebben simpelweg de knowhow en mensen niet. Wat personeel betreft, is CEPG slechts een kleine organisatie. Daarnaast is het ook specialistenwerk, want havenarbeid is nationaal geregeld. Doordat de consultants van Acerta jarenlange ervaring met het aanwerven van havenarbeiders in Antwerpen en Zeebrugge hebben, beschikken ze over de nodige expertise en kennis. Bovendien zitten we nu qua screening op dezelfde lijn als onze collega’s in de andere havensteden.

Welke vaart de samenwerking in de toekomst zal nemen? “Binnenkort hebben we extra havenarbeiders nodig, dus zullen er in mei weer screenings plaatsvinden. Zolang de samenwerking goed blijft lopen en Acerta ruim aan onze vragen blijft voldoen, blijven wij op hen vertrouwen als ideale hr-partner.

Deel dit ondernemersverhaal