Vorige

Het juiste talent op de juiste plaats, dankzij de Talent Motivatie Analyse van Acerta

#Werkgevers

Altijd maar horen wat je niet kunt: daar wordt niemand beter van. Ecoso vzw gooit het daarom resoluut over een andere boeg en gaat op zoek naar wat wél lukt. Vanuit deze insteek  helpt de vereniging mensen met een arbeidshandicap of mensen die om persoonlijke of maatschappelijke redenen niet in het reguliere arbeidscircuit terecht kunnen, aan een job. En aan zelfvertrouwen. 

Leestijd: Later lezen?

Ecoso vzw heeft een duidelijke visie over hoe ze hun opdracht in de praktijk wil realiseren. Ze zijn er vast van overtuigd dat hun medewerkers via begeleide tewerkstelling kunnen groeien, zich ontplooien en op termijn ook verder doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Maar voor Arjen Veltman, People Manager en Loopbaanadviseur, moet je hiervoor een positief verhaal over jezelf leren vertellen. Een van de redenen waarom hij, samen met zijn directie, koos voor TMA van Acerta voor hun eigen aanwervings- en begeleidingsaanpak.

(Zelf)kennis is het begin van een goede aanwerving

“Via de Talent Motivatie Analyse-vragenlijst krijgen mensen inzicht in hun eigen kwaliteiten,” vertelt Arjen. “Ze komen te weten waar ze energie van krijgen. Waar ze goed in zijn, wat ze graag doen. Ik geloof sterk in de uitslag van de analyse: als het rapport niet aansluit bij onze verwachtingen, gaan we niet verder met de kandidaat. Het rapport zorgt er ook voor dat we nieuwe medewerkers sneller kunnen integreren: we observeren hun gedrag, koppelen het aan het talent en geven uitgebreide feedback. Dat werkt echt goed.

Ook voor eigen medewerkers

Bij Ecoso gebruiken ze TMA ook om eigen medewerkers aan te werven. “Doorzettingsvermogen is erg belangrijk in ons bedrijf,” zegt Arjen. “Je moet blijven geloven in mensen en blijven zoeken naar mogelijkheden om mensen te laten openbloeien. Maar je moet ook met voortdurende veranderingen aankunnen. Onze organisatie staat nooit stil en daar mag je geen moeite mee hebben. Dankzij de TMA-analyse werven we medewerkers aan die echt passen in ons bedrijf.

TMA ook waardevol nà de aanwerving

Maar de waarde van TMA stopt niet bij de aanwerving. Ook achteraf werkt Ecoso met de tool, bijvoorbeeld als een werknemer zich niet goed voelt in zijn vel. Arjen: “Dan gaan we via de evaluatie op zoek naar verklaringen en oplossingen. Hoe komt het dat ze zich niet goed voelen? Wat doen ze wel graag? Waar krijgen ze energie van?”

Zo is er het voorbeeld van Rhizlane, een medewerkster die al op verschillende plaatsen had gestaan, maar nooit liep het echt goed. Uit de TMA-analyse bleek o.a. dat ze een erg hoge behoefte had aan orde & structuur, wat ze op de werkvloer niet echt vond. In het project doorstroom uit de Sociale Economie, in samenwerking met de VDAB, kreeg ze de kans om een administratieve functie te proberen, wat ze erg graag wilde. Als ‘proevertje’ mocht ze tijdens de normale werkuren administratieve taken doen, om te zien of haar doel haalbaar was. Het was voor haar een echte opsteker en een boost voor haar zelfvertrouwen. In die mate dat ze wellicht zal doorstromen naar een job in de reguliere economie.

“Onze ervaringen zijn bijzonder positief,” zegt Arjen nog. “We zijn dus van plan om de tool vaker te gebruiken om het positief verhaal van ons bedrijf en onze medewerkers verder uit te bouwen.”

Wil je tevreden werknemers die elke dag met plezier komen werken?

De juiste werknemer op de juiste plaats? Werk met TMA en schrijf een positief verhaal over je bedrijf. 

Contacteer ons

Deel dit ondernemersverhaal