Vorige

Van invaller naar hr-partner bij Punch Powertrain

#Werkgevers

Een cruciale payrollmedewerker op de hr-afdeling van het snel groeiende Punch Powertrain in Sint-Truiden viel plots tijdelijk uit. Acerta stuurde hr-officer Marie Van Durme om tijdelijk te ondersteunen. Dankzij haar brede kennis en ervaring en direct contact met de gespecialiseerde consultants bij Acerta kon ze Punch Powertrain al snel ook verder helpen bij andere hr-projecten.

Leestijd: Later lezen?

Punch Powertrain in Sint-Truiden is een snel groeiende onafhankelijke leverancier van aandrijfsystemen (transmissies, hybride systemen, EV oplossingen, innovaties). In 15 maanden tijd steeg het aantal medewerkers van 410 naar 620. Bovendien is het personeelsbestand heel divers. Het bedrijf heeft arbeiders, bedienden en expats in dienst en werkt met een ploegensysteem. Overuren, ploegen- en nachtpremies, voltijdse en deeltijdse uurroosters enzovoort, maken de personeelsadministratie uiterst complex.

Payroll officer helpt uit de nood

Punch Powertrain was volop bezig met de uitbouw van een stabiele hr-administratie, toen de meest ervaren payroll-medewerkster na een verkeersongeval plots uitviel. Daarop klopte hr-directeur Yves Frenay aan bij zijn sociaal secretariaat voor ondersteuning. Acerta Consult stuurde hr-officer payroll Marie Van Durme uit om bij Punch Powertrain in eerste instantie uit de nood te helpen met de payroll administratie.

Loonoptimalisatie en cafetariaplannen

Op dat moment liepen bij het bedrijf ook andere hr-projecten. Ook daar kon Marie haar toegevoegde waarde tonen. “Omdat wij als hr-officers tegelijk generalist en specialist zijn, kon ik al snel meedraaien in het project rond loonoptimalisatie. Via een cafetariaplan bood Punch Powertrain zijn medewerkers de mogelijkheid om een stuk loon om te zetten in een bedrijfswagen. Om de medewerkers te helpen de juiste beslissing te nemen, investeerde het bedrijf fors in optimale en transparante communicatie. Zo voegde het bij een originele loonfiche een tweede fictieve loonfiche waarop de impact van je keuze voor de bedrijfswagen getoond werd. Dat gaat nog net iets verder dan een goede simulatie. Alle opties exact uitwerken was een hels karwei. De versterking van Acerta Consult kwam hier heel goed van pas”, legt Marie uit.

De medewerkers meer geven en uitkomen op een kostenneutraal resultaat voor de werkgever, dat was meer dan een puur administratieve oefening. Maar ze bracht op: 150 medewerkers gingen quasi onmiddellijk in op het voorstel. En nu loopt het cafetariaplan nog steeds en er komen voortdurend deelnemers bij.

Snel inspelen op hr-uitdagingen

Ondertussen had Punch Powertrain alweer andere uitdagingen voor Marie. Zij bleek de geknipte persoon om de veranderende hr-afdeling te versterken. Marie kon door haar ervaring als consulent en door haar anciënniteit bijspringen in heel uiteenlopende rollen. Daarnaast stoomde ze nieuwe medewerkers klaar voor hun taak. Of ze klopte aan bij de juridische consultants van Acerta voor het berekenen van een bonus voor de medewerkers na een overname. En toen Punch Powertrain ondersteuning nodig had voor personeelswerving, schakelde ze twee tijdelijke recruiters van Acerta in om de vele vacatures helpen in te vullen.

Volwaardige hr-partner

Yves Frenay, HR Director licht toe: “In de figuur van Marie bracht Acerta stabiliteit en vertrouwen in onze hr-afdeling. Van invaller in een noodsituatie is Marie uitgegroeid tot hr-partner met absolute meerwaarde. En dat is voor ons heel belangrijk. Hoe beter wij ons hr-beleid op orde hebben, hoe aantrekkelijker wij worden voor de vele mensen die wij nog hopen aan te trekken.”

Altijd klaar voor een nieuwe uitdaging

Allround hr-officers als Marie brengen door hun ervaring in diverse bedrijven veel knowhow mee. Marie verwoordt het zo: “Het is fijn om met je ervaring op cruciale momenten veel impact te hebben in een bedrijf. Bij Punch Powertrain kwam ik op een moment dat ik mee kon adviseren en beslissen. Ik genoot veel vertrouwen. Dat is heel motiverend. Maar zodra een hr-departement goed geïnstalleerd is en klaar om verder te groeien, kijk ik alweer uit naar een volgende uitdaging.”

Ook op zoek naar ondersteuning en advies in je hr-afdeling?

Doe een beroep op de ervaren allround en gespecialiseerde consultants van Acerta. Neem contact op voor een vrijblijvend voorstel. 

Deel dit ondernemersverhaal