Vorige

Oud student-ondernemers maken boekhoudapp voor student-ondernemers en bijberoepers

#Zelfstandigen

Ex-student-ondernemers Robbe Claessens en Stan De Pauw zagen dat studenten vaak twijfelen om de stap naar ondernemerschap te zetten, omdat ze bang zijn van de administratie en van de kosten. Ex-accountant Giel Thomas zag dan weer dat er heel wat zelfstandigen in bijberoep moeilijk een accountant vonden. Samen ontwikkelden ze Dexxter, een webapplicatie die student-ondernemers en zelfstandigen in bijberoep toelaat om zelf hun boekhouding in handen te nemen, al dan niet begeleid door een accountant.

Leestijd: Later lezen?

Het verhaal van Robbe, Stan en Giel

Robbe en Stan waren zelf student-ondernemers in de marketingsector en werkten later met heel wat freelance studenten samen. Giel, ook ooit als student gestart, had jarenlang een accountancykantoor en zag meer en meer studenten en zelfstandigen in bijberoep passeren.

Met onze eerste start-up White Labels wilden Robbe en ik een platform bouwen om freelance studenten die marketingdiensten aanbieden, in contact te brengen met kmo’s. Dat lukte aardig en we werden zelfs geselecteerd door Start it @KBC,” vertelt Stan.

Robbe Claessens, Stan De Pauw en Giel Thomas
Dexxter team

“Met onze eerste start-up White Labels wilden Robbe en ik een platform bouwen om freelance studenten die marketingdiensten aanbieden in contact te brengen met kmo’s. Dat lukte aardig en we werden zelfs geselecteerd door Start it @KBC”

Stan De Pauw, Dexxter

Er was echter één groot probleem: er waren genoeg competente studenten, maar velen waren bang voor de administratieve verplichtingen en de kosten. Hun ouders waarschuwden dat ze fiscaal ten laste moesten blijven en hun kindergeld behouden. En wat als ze op zondagvoormiddag ook bijverdienen bij de bakker?

Accountant Giel gaat verder: “In België hebben student-ondernemers een zeer gunstig statuut. Ze moeten bijna geen sociale bijdragen betalen en kunnen dus een aardige cent bijverdienen, terwijl ze ondertussen heel wat skills ontwikkelen. Ze moeten enkel opletten dat ze bepaalde grenzen niet overschrijden en administratief in orde zijn. Ze moeten bijvoorbeeld een btw-listing en de personenbelasting correct ingeven.”

Zelfstandigen in bijberoep hebben dezelfde boekhoudkundige noden

Zelfstandigen in bijberoep zijn ook gebonden aan bepaalde grenzen en vinden bovendien moeilijker en moeilijker een accountant. “Accountancykantoren zijn overbevraagd. Een zelfstandige in bijberoep met een meestal lage en onzekere omzet, wordt dan niet altijd als de ideale klant gezien. Wij als kantoor hadden bijvoorbeeld ook moeite om personeel te vinden voor de boekingen,” gaat Giel verder.

Dexxter combineert het beste van twee werelden. De applicatie helpt bij de boekhouding, waardoor de boekhoudfactuur voor de klant lager is. De accountant kan zich dus focussen op gericht advies en hoeft geen klanten meer te weigeren. “Je weet immers nooit tot welk groot bedrijf ze kunnen uitgroeien.

Wat brengt de toekomst?

“De eerste gebruikers zijn alvast zeer enthousiast. We willen verder bouwen aan een app die ondernemen en boekhouding heel goed uitlegt,” vertelt Robbe, de IT’er van de bende.

Daarom hebben we ook een Dexxter-community, een learning center, een analysetool en een fiscale tijdlijn ontwikkeld. Die zorgen ervoor dat de ondernemer 100% gerust is en niets vergeet, en dat alles juist is. Simpel!

Nieuw: online platform voor bijberoepers

Het statuut van zelfstandige in bijberoep kan best complex zijn. Daarom creëerden we een digitaal platform waarop we alle relevante info rond jouw zelfstandige activiteit bundelden. Zo geniet je voortaan van een snellere en nóg betere dienstverlening op jouw maat.

Ga naar acerta.be/bijberoep

Deel dit ondernemersverhaal