Vorige

Je vangnet als zelfstandige: verzekering Gewaarborgd inkomen

28 mei 2019 Starters

Je bent zelfstandig, runt je eigen zaak en verdient daarmee goed je brood. Maar plots word je ziek of heb je een ongeluk. Gauw gebeurd. Brute pech. Gevolg: je kan een tijd niet werken. Hoe zorg je er nú voor dat je dan niet zonder inkomen valt? In deze blogpost zetten we een en ander op een rij over een ‘vangnet’ dat je als zelfstandige eigenlijk niet kunt missen.

Leestijd: Later lezen?

Eerst een geruststelling. Omdat je als zelfstandige sociale bijdragen betaalt, heb je via jouw mutualiteit recht op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Maar die is meestal niet voldoende om mee rond te komen. Een verzekering Gewaarborgd inkomen voor zelfstandigen levert dan de nodige aanvulling. Dat is al een zorg minder. Laat twijfel over inkomenszekerheid je dus niet tegenhouden om volop voor je eigen zaak te gaan.

Hoeveel krijg je van het ziekenfonds?

Als je je sociale bijdragen als zelfstandige correct betaalt, krijg je van je ziekenfonds een uitkering na een ongeval of bij ziekte. Zo ontvang je maximaal:

  • 1.566,76 euro als alleenstaande met gezinslast
  • 1.253,72 euro als alleenstaande
  • 984,22 euro als samenwonende of gehuwde met een partner die een inkomen heeft

Woon je samen of ben je getrouwd en heeft je partner geen inkomen? Dan word je beschouwd als alleenstaande met gezinslast. Je mag dan als zelfstandige nog één van de best betaalde jobs beoefenen, bij arbeidsongeschiktheid ligt de uitkering van het ziekenfonds een stuk lager dan je ‘normale’ inkomen. Terwijl je vaste kosten blijven doorlopen…

Sinds kort wordt je uitkering voor arbeidsongeschiktheid door het RIZIV vanaf de vijftiende dag uitbetaald. Je zit dan twee weken zonder inkomen indien je langdurig ziek zou vallen, nog niet zo lang geleden was dit nog een maand.

Wat is de verzekering Gewaarborgd inkomen?

Nog even samenvatten: de verzekering gewaarborgd inkomen vormt een aanvulling op je sociale zekerheid en een bescherming tegen inkomensverlies bij ziekte of een ongeval. Ze is niet verplicht, maar wordt wel warm aanbevolen  om je inkomsten te waarborgen als je een eigen zaak hebt, en zeker met een gezin ten laste.

Wat dekt zo’n Verzekering Gewaarborgd inkomen?

Als werknemer maak je bij arbeidsongeschiktheid het onderscheid tussen beroepsziekten, arbeidsongevallen en ongeschiktheid die losstaat van je job. Als zelfstandige met de verzekering Gewaarborgd inkomen geniet je van een overkoepelende bescherming. Zo ben je beschermd tegen de meeste vormen van arbeidsongeschiktheid door ziekte of een ongeval, van een burn-out tot een aanslepende ziekte en een gebroken been.

Je ontvangt een uitkering en een betaling van de rente zolang je buiten strijd bent. De meeste arbeidsongeschiktheidsverzekeringen werken met een eigen risico termijn, ook ‘carensperiode’ of ‘wachttijd’ genoemd. Pas na die periode kun je een uitkering genieten.

Check in ieder geval vooraf goed welke polis je afsluit.

Heb je zo’n verzekeringsvoorstel en wil je zeker weten dat het perfect bij jou past? Stel je vraag.

Hoeveel betaal ik, hoeveel krijg ik van de verzekering?

Om je inkomen als zelfstandige te verzekeren bij ziekte of een ongeval, betaal je jaarlijks of per kwartaal een premie voor de verzekering Gewaarborgd inkomen. De prijs wordt bepaald door je leeftijd, gezondheid en beroep.

Een verzekering Gewaarborgd inkomen sluit je best zo jong mogelijk af omdat het tarief stijgt met je leeftijd. Meestal ben je dan ook gezonder.

Wij berekenen de prijs van jouw verzekering Gewaarborgd inkomen op basis van het bedrag dat je wilt verzekeren, je leeftijd, je beroep en je gezondheid.

Wanneer je arbeidsongeschikt verklaard wordt en de eigen risico termijn of carensperiode voorbij is, ontvang je een maandelijkse uitkering die je inkomensverlies compenseert. Die krijg je bovenop de wettelijke uitkering van je ziekenfonds. Je ontvangt de aanvullende uitkering zolang je ten minste 25 procent arbeidsongeschikt bent, of je nu tijdelijk of langdurig ziek bent.

Bij Acerta indexeren we jaarlijks zowel de premie als de uitkering zodat het reële bedrag dat je ontvangt te allen tijde gelijk blijft. Want als het leven duurder wordt, is het aangenaam dat je uitkering mee stijgt.

De hoogte van de uitkering van je polis Gewaarborgd inkomen wordt vastgesteld op basis van je graad van arbeidsongeschiktheid, en kan dus verschillen. Ben je helemaal niet in staat om te werken dan heb je een volledige uitkering. Kan je gedeeltelijk aan de slag, dan wordt je uitkering daaraan aangepast. In elk geval kan je met de verzekering Gewaarborgd inkomen zo’n 80% van je gemiddeld loon als zelfstandige behouden.

Geniet ik ook fiscale voordelen?

Overweeg je een verzekering Gewaarborgd inkomen te sluiten? Kijk dan zeker ook eens naar je fiscale voordelen. De uitkering is belastbaar, maar je kunt wel de betaalde premie inbrengen bij je beroepskosten en dus aftrekken van je belastbaar inkomen.

De voordelen van een Gewaarborgd inkomen als zelfstandige

  • Je hoeft je geen zorgen te maken over een plots verlies van inkomsten door ongeval of ziekte.
  • Je kunt de premie als beroepskost inbrengen en dus aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je minder belastingen betaalt.

Zorg dat niets verandert als er iets verandert

Je start je eigen zaak. PROFICIAT! Maar wil je naast de regeling van je opstart ook zorgen dat je goed verzekerd bent? Dat kan! Wij stellen voor jou graag een voordelig 2-in-1 startpakket samen, met een verzekering Gewaarborgd inkomen én een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ). Zo heb je met één eenvoudig pakket steeds een financieel vangnet.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer