Vorige

1 op 3 werkgevers niet vertrouwd met re-integratie

23 juli 2019 Werkgevers

Sinds 1 december 2016 biedt het re-integratietraject de mogelijkheid langdurig arbeidsongeschikte werknemers te begeleiden richting een progressieve werkhervatting. Tweeënhalf jaar later stellen we vast dat ruim 32% van de werkgevers niet bekend is met het wettelijk kader rond re-integratie. Toch gebeurt re-integratie vaker dan de cijfers doen vermoeden. Dat blijkt uit een gezamenlijke bevraging van Acerta en KU Leuven.

Leestijd: Later lezen?

Meer slaagkansen met niet-formele re-integratietrajecten

Hoewel het nog heel wat werkgevers aan kennis rond de wetgeving ontbreekt, betekent dat niet dat re-integratie niet gebeurt. Een arbeidsongeschikte medewerker laten re-integreren hoeft niet perse via het formele re-integratietraject. De werkgever en werknemer kunnen ook informeler een progressieve werkhervatting overeenkomen. Op voorwaarde dat er geen officieel verzoek tot re-integratie werd ingediend en dat het initiatief van de werknemer komt. Als werkgever is het overigens je plicht je werknemer in te lichten over de mogelijkheden.

Die niet-formele trajecten lijken net iets meer successen te boeken dan de formele procedure. Om de vergelijking te maken: van de werkgevers die buiten het formele re-integratietraject aanvragen voor een gedeeltelijke werkhervatting ontvingen, kent bijna 60% het traject een successcore van 10 op 10 toe. Van zij die de formele weg volgden, geeft slechts 32% het maximum van de punten.

Onduidelijkheden rond praktische en juridische luik formele re-integratie

We hadden het eerder al over de – te lange – wachttijd van 4 maanden ziekte om een re-integratieprocedure op te starten. En dat is niet de enige demotiverende factor voor werkgevers om de re-integratieprocedure in het leven te roepen. De administratieve rompslomp vormt – zeker voor kmo’s – een groot struikelblok. Ook wat de consequenties rond niet-naleving betreft, bestaat er veel verwarring.

Naast het praktische en juridische luik is er het relationele luik. 30% van de werkgevers vindt een positief contact met de zieke medewerker belangrijker dan een formeel beleid. Om te kunnen spreken over een geslaagde re-integratie, verwijst 58% van de werkgevers dan ook naar een positieve communicatie tijdens de volledige ziekteperiode en duur van het traject. Dat contact start vanaf de eerste ziektedag.

Outplacement na medische overmacht

Arbeidsongeschiktheid is geen schakelaar die je aan of uit zet. 32% van de bevraagde werkgevers zegt dan misschien wel dat ze onvoldoende op de hoogte zijn over de formaliteiten rond re-integratie, toch is de kans groot dat ze er op de een of andere manier mee bezig zijn. Re-integratie gaat verder dan het (niet-)formele traject en wordt ondersteund door een vlotte wisselwerking tussen werkgever en werknemer.

Is re-integratie onmogelijk, of mondt een poging tot re-integratie niet uit zoals gehoopt? Dan zijn er nog andere mogelijkheden die je kan overwegen, zoals outplacement na medische overmacht. 92% van de gevallen waarin medische overmacht werd ingeroepen, gebeurde in onderling akkoord tussen werkgever en werknemer. Wanneer een arbeidsovereenkomst omwille van medische overmacht wordt stopgezet, ben je als werkgever verplicht outplacement aan te bieden. Outplacement omvat een geheel aan diensten die de ontslagen medewerker ondersteunen totdat hij of zij een nieuwe job heeft. En soms zelfs erna. Zo geniet je ex-werknemer een professionele begeleiding op maat die hem of haar zo goed als baanzekerheid oplevert.

Maandelijkse nieuwsbrief

Interesse voor juridische actualiteit en de nieuwste trends in hr? Je leest het elke maand in de nieuwsbrief. 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Hoe zorg je voor een optimale work-lifebalans op de werkvloer?

08 april 2024
Miet Vanhegen

Het mentaal welzijn van je werknemers zijn van groot belang en hier preventief op inzetten is een goede zaak. Hoe zorg je nu voor een optimaal evenwicht tussen werk en privé?

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

(Langdurig) ziekteverzuim op het werk? Zet welzijn hoog op de agenda.

23 januari 2024
Miet Vanhegen

Ziekteverzuim is een aandachtspunt binnen bedrijven. Er zijn vaak onderliggende factoren die aan de basis liggen. Stress, burn-out of overconnectie zijn zaken die voorkomen bij veel organisaties. Mentaal welzijn moet daarom op de kaart staan en onderdeel uitmaken van elk hr-beleid.

Lees meer