Vorige

Bonussen in coronatijden: verrassend populair

23 december 2021 Karolien Van Herpe Werkgevers

Het coronajaar 2020 heeft de economie op zijn grondvesten doen schudden. Toch heeft die economische malaise bedrijven niet verhinderd om hun medewerkers een bonus te geven. In 2021 ontving een kwart van de bedienden een bonus. Bovendien is het gemiddelde bonusbedrag ongezien hoog, met iets meer dan 5300 euro. Verrassend? Toch wel, want de bonussen die in 2021 uitbetaald werden, zijn gebaseerd op de bedrijfsresultaten en/of de prestaties van de medewerkers in het coronajaar 2020.

Leestijd: Later lezen?

De kracht van mensen in moeilijke tijden

Ondanks de coronapandemie, hebben heel wat bedrijven in 2020 hun doelstellingen kunnen behalen. De niet-recurrente bonus, een gezamenlijke beloning voor de medewerkers die erin slagen collectieve doelstellingen te behalen, werd het meest toegekend in 2021. Hoewel deze bonus het populairst is - ook omdat hij fiscaal het meest voordelig is -, is hij wel op de terugweg. Zowel het aantal bedienden dat er een krijgt (12,7%), als het gemiddeld toegekende bedrag (1227 euro) is gedaald ten opzichte van vorig jaar.

De individuele bonus daarentegen zit in de lift. Werkgevers hebben ervoor gekozen om medewerkers meer te gaan belonen voor hun persoonlijke inzet tijdens de moeilijke tijden. In 2021 ontving 6,3% van de bedienden een bonus in cash, wat bijna vier keer meer is dan het jaar voordien. Ook de warranten werden aan meer bedienden toegekend: 6,5% kreeg deze aandelenopties, wat een stijging is van 4% in vergelijking met het voorgaande jaar. Het gemiddelde bedrag van deze individuele bonussen steeg ook: +40,5% bij de cashbonus en +2% bij de warranten.

Administratie vs fiscaal voordelig

Elke bonus heeft specifieke voordelen en voorwaarden die je best grondig bekijkt vooraleer een keuze te maken.

De niet-recurrente bonus, die ook dit jaar het meest uitbetaald werd, is fiscaal het meest voordelig. Van een bonus die de werkgever 1000 euro kost, houdt de medewerker gemiddeld 653 euro over. Je medewerkers moeten collectieve doelstellingen behalen, die duidelijk meetbaar en verifieerbaar zijn, om deze bonus te ontvangen. Die doelstellingen moeten ruim op voorhand vastgelegd worden in een cao en moeten aan bepaaldemodellen en formaliteiten voldoen. De administratie die met deze bonus gepaard gaat, is wat zwaarder dan bij de cashbonus.

De winstpremie kan trouwens een mooi alternatief zijn voor de niet-reccurente bonus. Deze bonus is ook fiscaal voordelig is en er komt minder administratie aan te pas dan bij de niet-recurrente bonus.

De cashbonus is onderhevig aan zware RSZ-bijdragen en belastingen, waardoor een groot verschil is tussen bruto en netto. Bij een cashbonus die de werkgever 1000 euro kost, houdt je medewerker gemiddeld maar 380 euro over. Toch is de cashbonus populair vanwege de flexibele voorwaarden. Warranten zijn trouwens een valabel alternatief als je je medewerkers (individueel) wil belonen voor hun inspanningen.

Simulatie bruto-netto voor de verschillende types van bonussen

Figuur: Simulatie bruto-netto voor de verschillende types van bonussen

Belonen en verlonen aan fiscaal voordelige voorwaarden?

Acerta ondersteunt je bij het samenstellen van een motiverend en financieel haalbaar loonpakket.

Kies voor een slim bonusbeleid

Deel dit artikel

Karolien-Van-Herpe

Geschreven door Karolien Van Herpe

Senior Legal Consultant Legal & Reward

Gerelateerde artikels

Hogere thuiswerkvergoeding mogelijk vanaf 1 juni 2022
Werkgevers

Hogere thuiswerkvergoeding mogelijk vanaf 1 juni 2022

01 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De elektriciteitskosten zijn sterk gestegen de afgelopen maanden. Het maximumbedrag voor een thuiswerkvergoeding wordt daarom ook opgetrokken vanaf 1 juni 2022.

Lees meer
Verlonen: niet alleen geld telt
Werkgevers

Verlonen: niet alleen geld telt

31 mei 2022 Ellen Roelants

Je medewerkers verlonen en belonen, hoe doe je dat precies? Uit recent onderzoek van Universiteit Gent blijkt dat het aanbieden van telewerk de honger naar een loonsverhoging remt. Verloning hoeft eigenlijk niet alleen uit ‘geld’ te bestaan, dat bewijst ook onderzoek van Acerta bij meer dan 2000 werknemers.

Lees meer
Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch
Werkgevers

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch

10 mei 2022 Magda Duerinckx

Een op de drie werknemers wil zijn loopbaan een andere wending geven. Vooral twintigers overwegen een job in andere sector, dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 2.000 werkende Belgen. Waarom? Ze willen een grotere zinvolheid ervaren, een betere werk-privébalans en/of een goede verloning.

Lees meer