Vorige

Helft werknemers wil weer halftijds naar de werkvloer

25 mei 2021 Hannelore Van Meldert Werkgevers

De terrasjes zijn open, de eerste versoepelingen zijn een feit. Zullen we binnenkort met z’n allen ook weer naar kantoor gaan? Als het van 1 op de 2 thuiswerkers afhangt, wel: 47% van de Belgische werknemers wil halftijds terugkeren naar kantoor. Voor 40% is de vaccinatie doorslaggevend om halftijds naar kantoor te gaan.

Deze resultaten zijn afkomstig uit de Talent Pulse-bevraging van Acerta en StepStone, die werd afgenomen bij meer dan 3.000 werknemers.
 

Leestijd: Later lezen?

Terug naar kantoor, mits vaccin

De vaccinatiecampagne komt op kruissnelheid. We durven wel eens stiekem dromen over het einde van de lockdown -  en misschien zelfs over het einde van de pandemie. Ruim een jaar na de uitbraak van het coronavirus lijkt er bovendien ook een einde te komen aan het verplichte thuiswerken. Tot groot jolijt van maar liefst 47% van de Belgische werknemers, die ernaar uitkijken om halftijds terug naar de werkvloer te gaan.

Met de nadruk op halftijds, want ook na corona zal thuiswerk een gewoonte blijven, en wordt het hybride werken de nieuwe standaard. Voor 4 op de 10 bevraagden is de vaccinatie overigens een belangrijke voorwaarde voor een halftijdse terugkeer.

Huismussen versus kantoormussen

Dat bijna de helft wil terugkeren, betekent natuurlijk ook dat de andere helft liever thuisblijft. Hoe ga je als werkgever om met die dreigende kloof tussen twee groepen werknemers?

Ons advies: denk nu al na over hoe dat zogenaamde hybride werken eruit zal zien voor jouw organisatie. En ga hierover in dialoog met je medewerkers. Hybride werken houdt in dat je medewerkers gedeeltelijk op kantoor en deels van thuis werken. Het is een verandering die, los van de huidige pandemie, past in deze tijd van digitale mogelijkheden, de behoefte aan maatwerk en het terugdringen van kilometerslange files.

Hybride werken: maak nu al je (t)huiswerk

Hoe ga je de terugkeer naar kantoor faciliteren? Op welke dagen gaan je medewerkers thuiswerken? Is het handig om alle leden van een bepaald team op dezelfde dagen te laten komen, of is het net beter om te mixen? Antwoord op deze vragen hangt sterk af van de manier van samenwerken binnen het bedrijf.

Geef je teams de autonomie om zelf te bouwen en aan de slag te gaan met een thuiswerkformule die voor hen werkt. Twee à drie dagen thuiswerken lijkt de norm te gaan worden – maar het is belangrijk dat de terugkeer naar kantoor een toegevoegde waarde biedt voor de job. Blijf transparant communiceren, en maak goede afspraken die voor iedereen duidelijk zijn.

Maak thuiswerk aanvragen eenvoudig

Met de Employee Self Service tool (ESS), geef je je medewerkers de kans om de registratie van hun thuiswerkdagen en verlofdagen in eigen handen te nemen. En dat zonder dat je zelf de controle en het overzicht verliest. Bovendien is de tool ook beschikbaar als app.

Ontdek ESS

Deel dit artikel

Ellips Hannelore Van Meldert

Geschreven door Hannelore Van Meldert

Senior Consultant Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Hybride werken: hoe combineer je het beste van twee werkvormen?
Werkgevers

Hybride werken: hoe combineer je het beste van twee werkvormen?

13 september 2021 Kathelijne Verboomen

Wat verstaan werkgevers onder hybride werken? En hoever staan ze daarin? Tijdens het Acerta Panel Webinar bespraken experten de resultaten van een bevraging over hybride werken en voegden interessante inzichten toe. Ontdek de kernpunten in dit artikel.

Lees meer
Telewerk niet meer (overal) aanbevolen vanaf 1 september
Werkgevers

Telewerk niet meer (overal) aanbevolen vanaf 1 september

25 augustus 2021 Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité van 20 augustus 2021 kondigde aan dat telewerk of thuiswerk vanaf 1 september niet langer aanbevolen is in Vlaanderen en Wallonië, maar wel nog in Brussel.

Lees meer
Al je telewerkvragen trefzeker beantwoord
Werkgevers

Al je telewerkvragen trefzeker beantwoord

18 augustus 2021 Hilde Vanbergen

De corona-pandemie en de bijhorende lockdowns en versoepelingen zorgden de afgelopen maanden voor heel wat HR-vragen. Ondertussen mogen werknemers wel weer op kantoor werken, mits de inachtneming van de maatregelen in de generieke gids en klassieke richtlijnen als social distancing en extra bescherming in de vorm van schermen, handgels en dergelijk...

Lees meer