Vorige

Hybride werken na corona: het vertrouwen is er

08 juli 2021 Hannelore Van Meldert Werkgevers

Organisaties hebben dankzij de coronapandemie een andere kijk op thuiswerk, dat blijkt uit een bevraging van Acerta. Bedrijfsleiders hebben nu meer vertrouwen in hun thuiswerkend personeel dan vroeger. Bovendien vindt 62 % dat thuiswerk een positief effect heeft op de werk-privébalans. Maar is thuiswerk verleden tijd nu we opnieuw naar kantoor mogen gaan? Helemaal niet. De voordelen van thuiswerk zijn doorslaggevend om te kiezen voor een hybride vorm van werken.

Leestijd: Later lezen?

Vertrouwen, ook in een werkrelatie

Zoals in elke relatie, moet er ook in een werkrelatie een basis van vertrouwen zijn. Gelukkig is dat vertrouwen er ook: 68 % van de bedrijven geeft aan dat ze hun werknemers vertrouwen bij het thuiswerken. Waar er voldoende vertrouwen is, zal de samenwerking tussen collega’s en leidinggevenden beter verlopen. Als leidinggevende is het belangrijk dat je een omgeving van vertrouwen creëert. Dat kan je bereiken door open en regelmatig te communiceren en door duidelijke afspraken te maken over de verwachtingen en doelstellingen.

Productiviteit krijgt een boost

Andere opvallende resultaten uit dezelfde bevraging: 40 % van de werkgevers stelt vast dat hun thuiswerkende medewerkers gemiddeld meer uren werken en 38 % geeft aan dat hun medewerkers productiever zijn wanneer ze van thuis werken. Respectievelijk 38 % en 40 % geven aan dat thuiswerk geen impact heeft op het aantal gewerkte uren of de productiviteit. Deze resultaten liggen ongeveer in lijn met een eerdere bevraging bij werknemers: 49 % gaf aan thuis meer uren te werken dan op kantoor en de helft vindt dat ze door thuiswerk ook productiever zijn.

Hybride werken zonder vast aantal dagen thuiswerk

Meer dan de helft van de werkgevers is van plan thuiswerk in de toekomst te stimuleren. Werkgevers verstaan onder thuiswerk vooral een ‘bepaald aantal dagen per week van thuis werken, af te spreken met de leidinggevende’ (61 %), terwijl 37 % thuiswerk niet uitdrukt in aantal dagen. Dat laatste is ook een betere basis voor het hybride werken. De soort activiteit, het doel en de gewenste interactie zouden bepalende factoren moeten zijn om te beslissen of er best van thuis of van kantoor gewerkt wordt. Dat vergt een serieuze denkoefening, die best vorm krijgt in een gedetailleerd thuiswerkbeleid.

Maak van thuiswerk en de hybride werkvorm nu al een succes

Het nieuwe hybride werken is een combinatie van thuiswerk en werken op kantoor. Laat je begeleiden om deze nieuwe manier van werken tot een succes te maken, juridisch én praktisch.

Maak van thuiswerk een succes

Deel dit artikel

Ellips Hannelore Van Meldert

Geschreven door Hannelore Van Meldert

Senior Consultant Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Acerta verwelkomt medewerkers opnieuw op kantoor
Werkgevers

Acerta verwelkomt medewerkers opnieuw op kantoor

13 juli 2021 Katrien Schrever

We mogen ondertussen de dagen van het verplichte thuiswerk achter ons laten, maar we laten niet alles achter. Laat je inspireren door de initiatieven die we bij Acerta nemen.

Lees meer
Vanaf 27 juni: telewerk niet langer verplicht, wel aanbevolen. Wat betekent dat?
Werkgevers

Vanaf 27 juni: telewerk niet langer verplicht, wel aanbevolen. Wat betekent dat?

25 juni 2021 Ellen Van Grunderbeek

Telewerk is vanaf 27 juni niet langer verplicht, wel aanbevolen. Wat hoeft er niet meer en wat wel? Wat kan er weer en wat nog niet?

Lees meer
Terugkeermomenten vanaf 9 juni 2021 mogelijk
Werkgevers

Terugkeermomenten vanaf 9 juni 2021 mogelijk

08 juni 2021 Inge Verdonck

Vanaf 9 juni 2021 zijn er terugkeermomenten voor werknemers met een telewerkbare functie. De toepasselijke regelgeving verscheen nu ook officieel in het Belgisch Staatsblad.

Lees meer