Vorige

Hybride werken na corona: het vertrouwen is er

08 juli 2021 Hannelore Van Meldert Werkgevers

Organisaties hebben dankzij de coronapandemie een andere kijk op thuiswerk, dat blijkt uit een bevraging van Acerta. Bedrijfsleiders hebben nu meer vertrouwen in hun thuiswerkend personeel dan vroeger. Bovendien vindt 62 % dat thuiswerk een positief effect heeft op de werk-privébalans. Maar is thuiswerk verleden tijd nu we opnieuw naar kantoor mogen gaan? Helemaal niet. De voordelen van thuiswerk zijn doorslaggevend om te kiezen voor een hybride vorm van werken.

Leestijd: Later lezen?

Vertrouwen, ook in een werkrelatie

Zoals in elke relatie, moet er ook in een werkrelatie een basis van vertrouwen zijn. Gelukkig is dat vertrouwen er ook: 68 % van de bedrijven geeft aan dat ze hun werknemers vertrouwen bij het thuiswerken. Waar er voldoende vertrouwen is, zal de samenwerking tussen collega’s en leidinggevenden beter verlopen. Als leidinggevende is het belangrijk dat je een omgeving van vertrouwen creëert. Dat kan je bereiken door open en regelmatig te communiceren en door duidelijke afspraken te maken over de verwachtingen en doelstellingen.

Productiviteit krijgt een boost

Andere opvallende resultaten uit dezelfde bevraging: 40 % van de werkgevers stelt vast dat hun thuiswerkende medewerkers gemiddeld meer uren werken en 38 % geeft aan dat hun medewerkers productiever zijn wanneer ze van thuis werken. Respectievelijk 38 % en 40 % geven aan dat thuiswerk geen impact heeft op het aantal gewerkte uren of de productiviteit. Deze resultaten liggen ongeveer in lijn met een eerdere bevraging bij werknemers: 49 % gaf aan thuis meer uren te werken dan op kantoor en de helft vindt dat ze door thuiswerk ook productiever zijn.

Hybride werken zonder vast aantal dagen thuiswerk

Meer dan de helft van de werkgevers is van plan thuiswerk in de toekomst te stimuleren. Werkgevers verstaan onder thuiswerk vooral een ‘bepaald aantal dagen per week van thuis werken, af te spreken met de leidinggevende’ (61 %), terwijl 37 % thuiswerk niet uitdrukt in aantal dagen. Dat laatste is ook een betere basis voor het hybride werken. De soort activiteit, het doel en de gewenste interactie zouden bepalende factoren moeten zijn om te beslissen of er best van thuis of van kantoor gewerkt wordt. Dat vergt een serieuze denkoefening, die best vorm krijgt in een gedetailleerd thuiswerkbeleid.

Maak van thuiswerk en de hybride werkvorm nu al een succes

Het nieuwe hybride werken is een combinatie van thuiswerk en werken op kantoor. Laat je begeleiden om deze nieuwe manier van werken tot een succes te maken, juridisch én praktisch.

Maak van thuiswerk een succes

Deel dit artikel

Ellips Hannelore Van Meldert

Geschreven door Hannelore Van Meldert

Director talent acquisition & orientation, Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Hogere thuiswerkvergoeding mogelijk vanaf 1 juni 2022
Werkgevers

Hogere thuiswerkvergoeding mogelijk vanaf 1 juni 2022

01 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De elektriciteitskosten zijn sterk gestegen de afgelopen maanden. Het maximumbedrag voor een thuiswerkvergoeding wordt daarom ook opgetrokken vanaf 1 juni 2022.

Lees meer
Hybride werken is de toekomst
Werkgevers

Hybride werken is de toekomst

24 maart 2022 Hannelore Van Meldert

De verplichte thuiswerkregels door corona zijn weggevallen en dus mogen je medewerkers weer elke dag naar kantoor komen. Maar willen werknemers dat ook? Uit onderzoek bij meer dan 2.000 werknemers blijkt dat 93% van de werknemers niet meer voltijds naar kantoor wil. Als er een winnaar is van de afgelopen twee coronajaren, dan maakt hybride werken a...

Lees meer
Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?
Werkgevers

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?

07 maart 2022 Ellen Van Grunderbeek

We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.

Lees meer