Vorige

Internationale tewerkstelling Nederland: krachtlijnen in coronatijden

25 maart 2020 Christophe Hameeuw Werkgevers

COVID-19 heeft de hele wereld in zijn greep. Stel je werknemers tewerk in onze buurlanden? Dan zit je ongetwijfeld met een heleboel vragen. De internationale tewerkstelling wordt dan ook drastisch beïnvloed. Managing Legal Consultant Christophe Hameeuw licht in vier artikels de krachtlijnen voor Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groothertogdom Luxemburg toe. Hieronder is Nederland aan de beurt.

Leestijd: Later lezen?

Nederland

Is er sprake van een lockdown?

Nee, maar het advies van de Nederlandse overheid is duidelijk: werknemers dienen voorlopig nog zo veel mogelijk thuis te werken. Indien dit niet mogelijk is, moet iedereen “social distancing” in acht nemen en de nodige voorzorgmaatregelen nemen. Je mag niet naar jouw werk als je terugkomt uit een gebied waarvoor een dringend advies tot thuisquarantaine geldt.

Sluiting scholen & kinderdagverblijven

Indien de werknemer thuis niet kan werken omwille van opvang van de kinderen, dan kan de werknemer:

  • In sommige gevallen (betaald) calamiteitenverlof opnemen. Opgelet: hier zijn voorwaarden aan verbonden en slechts voor hooguit enkele dagen;
  • In andere gevallen moeten afspraken gemaakt worden bijvoorbeeld door het opnemen van onbetaald verlof of het opnemen van vakantiedagen.

Het onderwijs gaat echter weer normaal van start in september.

Wat indien werknemers niet meer kunnen werken om economische redenen?

De werkgever kan onder voorwaarden beroep doen op een stelsel van tijdelijke werkloosheid.

Sinds 18 maart is de regeling Werktijdverkorting vervangen door de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

Onder voorwaarden kunnen werkgevers een terugbetaling tot 90% van de loonsom met betrekking tot de minder gepresteerde uren. Maar werkgevers blijven verplicht om het loon door te betalen aan de werknemers in kwestie.

De regeling liep aanvankelijk tot en met 5 juni. Omdat het coronavirus een aanhoudende impact heeft op de economie, besliste de overheid de regeling te verlengen tot oktober 2020, onder de vorm van de NOW 2.0, aan te vragen vanaf 6 juli. Een aantal voorwaarden veranderen. Zo mag een bedrijf dat van de regeling gebruik maakt geen dividend of bonussen uitkeren in 2020. De hoofdvoorwaarde blijft dat enkel werkgevers met een (verwacht) omzetverlies van ten minste 20 %, in aanmerking kunnen komen.

Welke andere steunmaatregelen zijn er voor werkgevers getroffen?

De belangrijkste maatregelen in dit verband zijn:

  • Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers - TOZO);
  • Eenvoudiger aanvragen van uitstel van betaling bij bijdragen (inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelasting) via aanvraag belastingdienst. Met directe ingang, zonder verzuimboetes, met bewijsvoering op latere datum;
  • Verlaging invorderingsrente van 4% naar bijna 0%;
  • Compensatieregeling horeca en reisbranche.

 

Benieuwd naar de situatie in Frankrijk, Groothertogdom Luxemburg en Duitsland? Je leest het in deze artikels:

Opmerkingen:

Gelieve te noteren dat sommige van bovenstaande tegemoetkomingen mogelijks niet van toepassing zijn voor Belgische werkgevers zonder lokale vestiging in dat ander land (bv. werkgevers met enkel handelsvertegenwoordigers in het buitenland).

Bovenstaande informatie is opgesteld op basis van de huidige stand van de lokale (steun)maatregelen waar elk moment wijzigingen aan kunnen gebracht worden.

Deel dit artikel

Christophe Hameeuw

Geschreven door Christophe Hameeuw

Managing consultant Tax & International

Gerelateerde artikels

Buitenlandse tewerkstelling: is Nederland eenvoudiger dan België en Frankrijk?
Werkgevers

Buitenlandse tewerkstelling: is Nederland eenvoudiger dan België en Frankrijk?

07 september 2020 Christophe Hameeuw

Of Nederland minder ‘complex’ is dan Frankrijk wanneer het op tewerkstelling aankomt? Een betere vraag luidt: in welke landen zullen jouw activiteiten succesvol zijn?

Lees meer
Feitelijke salary split: wat en hoe
Werkgevers

Feitelijke salary split: wat en hoe

08 juni 2020 Christophe Hameeuw

Is je medewerker in meerdere landen actief? Dan hebben die activiteiten mogelijk gevolgen voor de manier waarop zijn of haar loon belast wordt

Lees meer
Internationale tewerkstelling Frankrijk: krachtlijnen in coronatijden
Werkgevers

Internationale tewerkstelling Frankrijk: krachtlijnen in coronatijden

25 maart 2020 Frédéric Hespel

COVID-19 heeft de hele wereld in zijn greep. Stel je werknemers tewerk in onze buurlanden? Dan zit je ongetwijfeld met een heleboel vragen.

Lees meer