Vorige

Landingsbaan: uitkering vanaf 60 jaar

08 januari 2021 Werkgevers
Annelies Bries

 

Wil je werknemer minder werken tot aan zijn pensioen? Dan kan dat via een zogenaamde landingsbaan. Acerta legt uit wat je als werkgever moet weten over deze regeling voor oudere werknemers.

Leestijd: Later lezen?

Wat is een landingsbaan?

De landingsbaan is een regeling waardoor oudere werknemers minder kunnen gaan werken in aanloop van hun pensioen. Werknemers kunnen gebruikmaken van deze regeling vanaf 55 jaar of zelfs vanaf 50 jaar onder bepaalde voorwaarden. Om het loonverlies (deels) te compenseren, voorziet de RVA een uitkering. Alleen kan die uitkering pas vanaf 60 jaar worden toegekend volgens de algemene regel. Wel bestaan hier enkele uitzonderingen op.

Wat zijn de voorwaarden om een landingsbaan te nemen?

Een werknemer kan een gewone landingsbaan nemen om zijn loopbaan te verminderen met 1/2 of 1/5 vanaf 55 jaar. Hij kan hiervoor pas een uitkering verkrijgen vanaf 60 jaar.

Daarnaast zijn er een aantal bijzondere vormen van landingsbaan waar de landingsbaan bij de werkgever al mogelijk is vanaf 50 jaar. Het gaat om werknemers die:

  • een zwaar beroep uitoefenden gedurende een bepaalde periode;
  • een lange loopbaan uitoefenden gedurende een bepaalde periode;
  • werken in een onderneming in moeilijkheden of herstructurering.

Voor deze werknemers is er sinds 1 januari 2021 eveneens maar een recht op uitkering vanaf 60 jaar, aangezien de kader-cao (cao nr. 137), die een uitkering vanaf een lagere leeftijd (55 of 57 jaar afhankelijk van de vorm van het tijdskrediet) toeliet, niet meer van kracht is.

Wat wil dat concreet zeggen? Alle werknemers jonger dan 60 jaar , die vanaf 1 januari 2021 een (bijzondere) landingsbaan aanvatten, zullen geen uitkering meer kunnen genieten. De RVA zal de (bijzondere) landingsbaan voor werknemers jonger dan 60 jaar enkel toekennen zonder RVA-uitkering. Werknemers die een bijzondere landingsbaan aanvatten tussen 55 en 59 jaar zullen voortaan dus ook geen mogelijkheid meer hebben om de uitkering vanaf deze vroegere leeftijd te verkrijgen.

Dit kan echter nog veranderen als de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad een nieuwe interprofessionele cao afsluiten waarin dit opgenomen is. Of de RVA, zodra er een kader-cao en een uitvoerende sectorale cao is, een regularisatie met terugwerkende kracht zal toestaan voor werknemers wiens landingsbaan is aangevat vanaf 1 januari 2021 is nog onduidelijk. Acerta houdt je uiteraard verder op de hoogte van de ontwikkelingen.

Eerste hulp bij tijdskrediet en thematisch verlof?

Laat je ondersteunen door onze ervaren experts en besteed je administratie uit.

Ik wil ondersteuning

Deel dit artikel

Annelies Bries_acerta

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer