Vorige

Nieuwe maatregelen om vierde coronagolf in te dijken

27 oktober 2021 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

Thuiswerk en mondmaskerplicht opnieuw centraal tijdens overlegcomité

Op 26 oktober 2021 kwam het overlegcomité vervroegd samen om een antwoord te bieden aan de stijgende coronabesmettingen in ons land. De ministers kondigden nieuwe maatregelen aan, en de gewesten kunnen zelfs strengere regels opleggen wanneer de vaccinatiegraad er niet hoog genoeg is of er te veel besmettingen zijn.

Welke maatregelen vinden (opnieuw) ingang? We geven je een overzicht. Hou er wel rekening mee dat de nodige regelgeving nog officieel moet worden gepubliceerd.

Leestijd: Later lezen?

Thuiswerk opnieuw sterk aanbevolen

Vanaf vrijdag 29 oktober wordt thuiswerk opnieuw sterk aanbevolen voor medewerkers als hun functie het toelaat.

Moeten je medewerkers toch op de werkvloer aanwezig zijn, dan blijven de van kracht zijnde sanitaire maatregelen (social distancing, handhygiëne) verder gelden.

Mondmaskerplicht

Vanaf vrijdag 29 oktober doet ook het mondmasker opnieuw zijn intrede. Zo wordt het dragen van het masker terug verplicht op publiek toegankelijke plaatsen (zoals winkels en recreatieve activiteiten). Ook in de publiek toegankelijke ruimtes van je onderneming moet het mondmasker terug aan. Ben je actief in de horeca- en fitnesssector? Dan zullen je medewerkers ook een mondmasker moeten dragen.

Uitbreiding Covid Safe Ticket

Vanaf 1 november zal het tonen van een Covid Safe Ticket verplicht zijn voor de toegang aan een publiek evenement vanaf 200 personen dat binnen georganiseerd wordt en vanaf 400 personen wanneer dat buiten georganiseerd wordt en voor een bezoek aan de horeca en fitnesscentra.

Organisatoren die minder bezoekers ontvangen, mogen ook op vrijwillige basis het Covid Safe Ticket hanteren. Als de regeling niet wordt toegepast, moeten de bezoekers een mondmasker dragen.

De gewesten kunnen hiervan afwijken en een lager bezoekersaantal bepalen voor het gebruik van een Covid Safe Ticket. Dat is vandaag al het geval voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en vanaf 1 november ook in het Waalse Gewest.

Je medewerkers zullen geen Covid Safe Ticket moeten kunnen voorleggen.

Nieuwe aanpak quarantaine-attest

De sociale partners zijn gevraagd om een advies uit te brengen over een nieuwe vorm van quarantaine-attest waarmee je medewerker die symptomen heeft, zich laat testen en in afwachting van het testresultaat in quarantaine moet, gewettigd afwezig is. Deze regeling zal gelden voor je medewerkers die in deze periode niet kunnen telewerken. Dat attest zou dan niet langer door een arts afgeleverd moeten worden.

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden. 

Sociaaljuridische updates Ontdek Trefzeker

Deel dit artikel

ellen-van-grunderbeek-ellips.png

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?
Werkgevers

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?

07 maart 2022 Ellen Van Grunderbeek

We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.

Lees meer
Terug (meer) naar kantoor
Werkgevers

Terug (meer) naar kantoor

15 februari 2022 Ellen Van Grunderbeek

Vanaf 18 februari 2022 is telewerk niet langer verplicht, maar opnieuw aanbevolen. Hoewel de wetgeving nog niet officieel gepubliceerd is, staat het wél al vast dat je medewerkers vanaf vrijdag opnieuw meer naar kantoor kunnen komen. Wat houden de versoepelingen voor jou als werkgever in? We lijsten het op.

Lees meer
Welke steunmaatregelen loodsen je door de omikrongolf?
Werkgevers

Welke steunmaatregelen loodsen je door de omikrongolf?

31 januari 2022 Ellen Van Grunderbeek

De overheid voorziet twee steunmaatregelpakketten voor bedrijven die te kampen hebben met personeelsuitval door de omikrongolf. Acerta geeft je een overzicht.

Lees meer