Trefzeker: dé kennisbank voor hr-professionals
Vind een antwoord op al je sociaal-juridische en sectorale vragen.
Ontdek Trefzeker
Het einde van het jaar betekent ook het einde van het verenigingswerk zoals we dat momenteel kennen. Het Grondwettelijk Hof vernietigde in april 2020 immers de wet op het onbelast bijverdienen, waar het verenigingswerk deel van uitmaakt. De federale regering heeft intussen een oplossing uitgewerkt. Deze nieuwe regeling treedt in werking op 1 januari 2021. In dit artikel sommen we de opvallendste nieuwigheden op, zonder echter limitatief te zijn.
Een eerste belangrijke wijziging is een (sterke) beperking van het toepassingsgebied van het verenigingswerk. Voortaan kunnen enkel volgende activiteiten worden verricht in het kader van verenigingswerk:
De vergoeding voor het verenigingswerk kan vrij bepaald worden tussen de partijen, maar deze moet minstens 3,57 euro/uur bedragen. Dit bedrag zal in de toekomst ook worden geïndexeerd.
Om vrijgesteld te zijn van klassieke (para)fiscale inhoudingen mag de vergoeding wel een bepaald bedrag per maand (en per jaar) niet overschrijden. Dat principe is niet gewijzigd.
Het wetsvoorstel bepaalt concreter welke vermeldingen opgenomen moeten worden in de overeenkomst inzake verenigingswerk. De verplichte vermeldingen worden ook uitgebreid. De Koning zal een model van overeenkomst vastleggen.
Het wetsvoorstel voorziet een uitgebreide regeling rond het einde van de overeenkomst voor verenigingswerk, met een betere bescherming van de partijen. Wie de overeenkomst voortijdig beëindigt zonder dringende reden en zonder naleving van de opzeggingstermijn zal een verbrekingsvergoeding verschuldigd zijn.
De combinatie van verenigingswerk en vrijwilligerswerk bij dezelfde organisatie is enkel nog mogelijk indien het gaat over inhoudelijk verschillende activiteiten. Indien er voor het vrijwilligerswerk een kostenvergoeding wordt betaald, mag dit bovendien enkel een vergoeding van reëel gemaakte kosten zijn.
In de huidige regeling – geldig tot en met 31 december 2020 – was de vergoeding ontvangen voor het verenigingswerk volledig netto (weliswaar binnen bepaalde grenzen). Vanaf 2021 zullen zowel de organisatie als de verenigingswerker onderworpen zijn aan (para)fiscale lasten.
Momenteel geldt de vernieuwde regeling rond het verenigingswerk slechts voor 1 jaar.
Dit artikel is gebaseerd op de tekst die goedgekeurd werd in het parlement. Deze wetgeving werd nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Vind een antwoord op al je sociaal-juridische en sectorale vragen.
Ontdek TrefzekerIn drie stappen naar een succesvol vakantiebeleid
Iedereen heeft wel eens nood aan vakantie. Wist je dat een voltijdse werknemer recht heeft op 20 wettelijke vakantiedagen? Wil jij graag een succesvol vakantiebeleid in je organisatie? Volg dan deze stappen.
Lees meerWat verandert er voor werkgevers in april?
De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in april.
Lees meerBrandstof- en energieprijzen pieken: wat kunnen werkgevers doen?
Acerta beantwoordt enkele veelgestelde vragen door werkgevers. Kan je je bedrijfswagenbeleid aanpassen? Wat met medewerkers die hun eigen wagen gebruiken en veel dienstverplaatsingen doen? En wat met de thuiswerkvergoeding die energiekosten dekt?
Lees meer