Vorige

Tewerkstelling groeit voor het eerst sinds begin coronacrisis

02 augustus 2021 Nele Mertens Werkgevers

Positief nieuws voor de economie, want de negatieve impact van de coronacrisis lijkt verleden tijd. Toch als we kijken naar het aantal arbeidscontracten van bepaalde en onbepaalde duur. In juni 2021 waren er voor het eerst meer jobs dan in januari 2020, voor de coronacrisis. Dat blijkt uit een analyse van Acerta op basis van de gegevens van meer dan 30.000 bedrijven. Er zijn bovendien niet alleen meer lopende arbeidscontracten, ook het aantal vacatures blijft verder stijgen volgens cijfers van de VDAB.

Leestijd: Later lezen?

Jobs, jobs, jobs

In België is de tewerkstelling in België gemiddeld gegroeid met 1,4 % ten opzichte van januari 2020. Die groeibeweging vond voornamelijk de laatste zes maanden plaatsen: sinds begin dit jaar steeg de tewerkstelling al met 4,3 %. Bedrijven zijn dus opnieuw aan het aanwerven. Hoogstwaarschijnlijk hebben de steunmaatregelen van de regering organisaties geholpen om de moeilijke periode te overbruggen.

Niet in alle sectoren

Hoewel de bouwsector en de voedingssector zelfs bleven groeien tijdens de coronacrisis, hebben niet alle sectoren een groei gekend. De horeca en metaal- en maakindustrie hebben (nog) niet hun precorona personeelsbestand bereikt.

Opvallend is ook dat kleine ondernemingen (minder dan 20 werknemers) een grilliger parcours achter de rug hebben dan de grotere ondernemingen. Zij hadden in juni 2020 nog meer personeel in dienst dan in pre-coronatijden, maar in januari 2021 kenden zij dan weer een sterke daling in hun personeelsbestand. Ondertussen hebben die kleine bedrijven niet alleen de negatieve curve weggewerkt, ze hebben zelfs meer personeel in dienst dan voor de coronacrisis (+7,9 %).

Van stabiliteit naar groei

Ook de focus van de regering is stilaan aan het shiften van ‘jobstabiliteit’ naar ‘jobgroei’. Terwijl de regering in eerste instantie heeft ingezet op het ‘overleven’ van organisaties en op jobstabiliteit (bijvoorbeeld d.m.v. tijdelijke werkloosheid), ligt de focus nu meer op jobgroei. Zo is er een relancevermindering aangekondigd voor het derde kwartaal voor alle sectoren, onder de voorwaarde dat de tijdelijke werkloosheid verminderd wordt of er nieuwe jobs gecreëerd worden.

Arbeidskrapte blijft probleem

Het is ongetwijfeld positief nieuws voor de economie dat de tewerkstelling voorbij het niveau van voor de coronacrisis ligt. De arbeidskrapte laat zich echter ook hard voelen, en bedrijven moeten alles in de strijd gooien om talentvolle medewerkers aan boord te halen en houden. Hoe kan je organisatie de arbeidskrapte de baas blijven? Door te investeren in talent vanaf de rekrutering, maar ook doorheen de loopbaan van je medewerkers. Je hoort meer over de ‘kracht van talent’ in onze podcast.

Eerste hulp bij aanwerven

Nood aan een open blik op jouw rekruteringsvraag? Doe beroep op een partner die met je meedenkt en buiten de lijntjes van jouw vacatures kan kijken. Acerta Consult heeft de experten in huis die jou net dat stapje verder helpen. Nood aan inspiratie, expertise of helpende handen? 

Bekijk de mogelijkheden

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Strengere maatregelen vanwege omikronvariant
Werkgevers

Strengere maatregelen vanwege omikronvariant

30 december 2021 Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité kwam op 22 december 2021 opnieuw samen om bijkomende maatregelen te treffen in de strijd tegen de oprukkende omikronvariant. We geven je een overzicht van de bijkomende maatregelen die, bovenop de bestaande maatregelen, vanaf zondag 26 december 2021 ingaan.

Lees meer
Werkgevers krijgen meer tijd om coronapremie te bestellen
Werkgevers

Werkgevers krijgen meer tijd om coronapremie te bestellen

28 december 2021 Nele Mertens

Je kan je medewerkers bedanken met een coronapremie van maximaal 500 euro. Aangezien er in sommige sectoren nog geen sectoraal akkoord is, krijgen werkgevers meer tijd om een coronapremie te bestellen.

Lees meer
Welke steunmaatregelen loodsen getroffen sectoren door vierde coronagolf?
Werkgevers

Welke steunmaatregelen loodsen getroffen sectoren door vierde coronagolf?

13 december 2021 Nele Mertens

De regering heeft op 10 december beslist om enkele bestaande steunmaatregelen te verlengen en ook om nieuwe steunmaatregelen in het leven te roepen. Via deze steunmaatregelen willen ze de sectoren die het zwaarst getroffen worden door de beperkende coronamaatregelen steunen.

Lees meer