Vorige

Tijdelijke werkloosheid daalt, arbeidskrapte laat zich voelen

15 juli 2021 Dirk Vanderhoydonck Werkgevers

Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal tijdelijke werkloze werknemers nog nooit zo laag geweest als in juni 2021. Onderzoek van Acerta toont aan dat 5,2 % van de werknemers in België minstens één dag tijdelijk werkloos was. Het systeem van tijdelijke werkloosheid heeft organisaties geholpen om de moeilijke periode te overbruggen, maar ondertussen worden bedrijven opnieuw geconfronteerd met de schaarste aan talent op de arbeidsmarkt.

Leestijd: Later lezen?

Tijdelijke werkloosheid dooft uit

In juni 2021 werd slechts 1,9 uur van de arbeidstijd niet gepresteerd door tijdelijke werkloosheid vanwege corona. Voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie zakt dat percentage onder de 2 %. Vooral de horecasector en de maak- en metaalindustrie doen nog beroep op tijdelijke werkloosheid vanwege corona. Daar werd respectievelijk 10 % en 4 % van de arbeidstijd niet gepresteerd.

De horecasector werd zwaar getroffen door de coronacrisis, dus het is geen verrassing dat daar nog het meest tijdelijke werkloosheid is. De verklaring voor de tijdelijke weerloosheid in de maak- en metaalindustrie ligt dan weer bij het wereldwijde tekort aan grondstoffen en materialen, die de voorraadketens onstabiel maken.

Verder bleek nog uit het onderzoek dat tijdelijke werkloze werknemers in juni 2021 gemiddeld 6,7 dagen thuis zaten. Ook dat is het laagste cijfer sinds de start van de coronacrisis. Conclusie op basis van deze cijfers? Tijdelijke werkloosheid vanwege corona lijkt stilaan uit te doven.

Schaarste aan talent

Ondertussen herleeft de arbeidsmarkt en laat de arbeidskrapte zich (opnieuw) voelen. De golf van arbeidskrapte dreigt zelfs hoger te zijn dan vóór de coronapandemie, waardoor bedrijven echt creatief zullen moeten zijn om die golf het hoofd te bieden. Om- en herscholen is één van de mogelijke oplossingen. Maar ook het delen van werknemers, of in- of outsourcing zijn potentiële pistes.

Outsourcing op maat van jouw organisatie?

De experts van Acerta ondersteunen je flexibel met de hr- en payrolldiensten die je nodig hebt - waar, wanneer en hoe jij dat wenst. Zo kan jij je vol vertrouwen concentreren op je kernactiviteiten.

Laat je ondersteunen

Deel dit artikel

Dirk Vanderhoydonck

Geschreven door Dirk Vanderhoydonck

Director Flexsourcing

Gerelateerde artikels

Bedrijven mogen afscheid nemen van mondmaskers en vaccinatiegraad opvragen
Werkgevers

Bedrijven mogen afscheid nemen van mondmaskers en vaccinatiegraad opvragen

30 september 2021 Miet Vanhegen

Vanaf 1 oktober 2021 is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht, toch kunnen de regionale overheden het dragen van een mondmasker wél nog verplichten. Bovendien kunnen bedrijven ook de vaccinatiegraad binnen hun onderneming opvragen.

Lees meer
Welke coronasteunmaatregelen lopen af op 30 september 2021?
Werkgevers

Welke coronasteunmaatregelen lopen af op 30 september 2021?

29 september 2021 Ellen Van Grunderbeek

Slechts een deel van de economische coronasteunmaatregelen wordt verlengd, dat kondigde de federale regering afgelopen vrijdag aan. Op welke steunmaatregelen zal je niet langer een beroep kunnen doen?

Lees meer
Tijdelijke werkloosheid wordt verlengd tot eind 2021
Werkgevers

Tijdelijke werkloosheid wordt verlengd tot eind 2021

23 september 2021 Nele Mertens

Moet je nog steeds beroep doen op tijdelijke werkloosheid na 30 september? Dan zal je dat tot het einde van het jaar nog kunnen doen via de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Lees meer