Vorige

Wat als er te veel of te weinig werk is tijdens de vakantie?

13 juli 2023 Werkgevers
Amandine Boseret

De zomerperiode is voor heel wat bedrijven een rustige periode. Toch kan de rust ver te zoeken zijn wanneer je werknemers op vakantie zijn. De achterblijvers moeten vaak meer taken – de taken van de afwezigen – op zich nemen. Hoe bereid je de drukte of de kalmte van de zomervakantie het best voor? Wat als er te veel werk is? Wat als er te weinig werk is? Je leest het hier.

Leestijd: Later lezen?

Er is te veel werk

Goede afspraken maken goede vrienden

Neemt iedereen tijdens dezelfde periode verlof? Het is een gemakkelijk te vermijden scenario. Als werkgever ben je niet verplicht om op een bepaald moment vakantie toe te staan. Je maakt best afspraken zodat je medewerkers hun vakantiedagen spreiden. Eventueel kan je een beurtrol opstellen – en die misschien zelfs vastleggen in het arbeidsreglement – om ervoor te zorgen dat alles eerlijk verloopt.

Verdeling van de taken

Wanneer je medewerker met verlof is kan je aan een andere medewerker vragen om enkele taken over te nemen. Deze bijkomende taken moeten aanleunen bij de gebruikelijke jobinhoud van de medewerker die ze op zich zal nemen. Natuurlijk moeten deze extra taken uitgevoerd kunnen worden binnen de wekelijkse grens van jouw sector. Indien dat niet lukt, dan zullen overuren nodig zijn. Spreek af met jouw werknemers hoe ze deze eventuele overuren kunnen compenseren.

Tijdelijke werkkrachten

Er zijn verschillende mogelijkheden om piekperiodes aan te pakken. Al eens gedacht aan een jobstudent, een flexi-job-werknemer, een extra of een uitzendkracht? Je kan via Bridge ook werknemers uit een andere organisatie tijdelijk tewerkstellen.

Als er echt een tekort aan werkkracht is op de werkvloer, dan kan je eventueel op deze tijdelijke werkkrachten beroep doen. Je kan trouwens je personeelsplanning op een eenvoudige manier bijhouden en beheren via Book’u.

Er is te weinig werk

Sluit je onderneming wegens collectieve vakantie

Is er echt niets te doen in jouw bedrijf? Dan is het misschien beter om je onderneming gewoonweg te sluiten wegens collectieve vakantie. In principe beslist het paritair comité daarover. Maar als daar geen beslissing over vastligt voor het einde van het jaar voordien, dan kan je zelf een periode van collectieve vakantie vastleggen. Dit moet wel gebeuren in overleg met de syndicale afvaardiging of de ondernemingsraad. Als die er niet is, dan moet je dat samen met je werknemers vastleggen.

Geef je werknemers andere taken?

Wil je je werknemers andere taken geven? Wees daar toch voorzichtig mee. De andere taken moeten gelijkaardig zijn aan het gebruikelijke takenpakket. Als de taken van een andere aard zijn, dan wijzig je eigenlijk het arbeidscontract. Je kan je boekhouder dus niet tijdelijk de taken van een verkoper laten overnemen.

Laat je werknemers in een andere organisatie werken

Wanneer er te weinig werk is in jouw organisatie, dan kunnen je werknemers misschien wel een handje helpen in een andere organisatie als ze bereid zijn om van werkplek en werk aan te passen. Dat is mogelijk via Bridge. Volgens onze recente bevraging zou 69% van de werkgevers dat zinvol vinden voor de groei en de ontwikkeling van de werknemer.

Er is te veel of te weinig werk

Organiseer de uurroosters in functie van piek- en dalperiodes

Sommige sectoren laten je toe om je werknemers meer of minder uren per week te laten presteren. Denk maar aan de horecasector. Als dat ook een mogelijkheid is voor jou, dan kan je de uurroosters van je medewerkers zo organiseren dat ze in het hoogseizoen meer moeten werken dan in het laagseizoen. Een andere mogelijkheid is ‘kleine flexibiliteit’. Concreet wil dat zeggen dat je per dag maximaal twee uur minder of meer mag werken dan op een normale werkdag, en vijf uur meer of minder op weekbasis.

Deel werknemers met andere werkgevers

Je kan ook werknemers onderling delen met andere werkgevers om pieken of dalen op te vangen. Zo kan je tijdelijk je personeel elders tewerkstellen of net profielen vinden die je werkdruk tijdelijk helpen te verlagen. Met Bridge van Acerta, het online deelplatform, creëren we een evenwicht tussen vraag en aanbod.

Deel dit artikel

Amandine Boseret_acerta

Geschreven door Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer