Vorige

Wat als er te veel of te weinig werk is tijdens de vakantie?

12 juli 2019 Leen Smeets Werkgevers

De zomerperiode is voor heel wat bedrijven een rustige periode. Toch kan de rust ver te zoeken zijn wanneer je medewerkers op vakantie zijn. De achterblijvers moeten vaak meer taken – de taken van de afwezigen – op zich nemen. Hoe bereid je de drukte of de kalmte van de zomervakantie het best voor? Wat als er te veel werk is? Wat als er te weinig werk is? Je leest het hier.

Leestijd: Later lezen?

Er is te veel werk

Goede afspraken maken goede vrienden

Neemt iedereen tijdens dezelfde periode verlof? Het is een gemakkelijk te vermijden scenario. Als werkgever ben je niet verplicht om op een bepaald moment vakantie toe te staan. Je maakt best afspraken zodat je medewerkers hun vakantiedagen spreiden. Eventueel kan je een beurtrol opstellen – en die misschien zelfs vastleggen in het arbeidsreglement – om ervoor te zorgen dat alles eerlijk verloopt.

Verdeling van de taken

Wanneer je medewerker met verlof is kan je aan een andere medewerker vragen om enkele taken over te nemen. Deze bijkomende taken moeten aanleunen bij de gebruikelijke jobinhoud van de medewerker die ze op zich zal nemen. Natuurlijk moeten deze extra taken uitgevoerd kunnen worden binnen de wekelijkse grens van jouw sector. Indien dat niet lukt, dan zullen overuren nodig zijn. Spreek af met jouw medewerkers hoe ze deze eventuele overuren kunnen compenseren.

Tijdelijke werkkrachten

Er zijn verschillende mogelijkheden om piekperiodes aan te pakken. Al eens gedacht aan een jobstudent, een flexi-job-werknemer, een extra of een uitzendkracht? Als er echt een tekort aan werkkracht is op de werkvloer, dan kan je eventueel op hen beroep doen.

Er is te weinig werk

Sluit je onderneming wegens collectieve vakantie

Is er echt niets te doen in jouw bedrijf? Dan is het misschien beter om je onderneming gewoonweg te sluiten wegens collectieve vakantie. In principe beslist het paritair comité daarover. Maar als daar geen beslissing over vastligt voor het einde van het jaar voordien, dan kan je zelf een periode van collectieve vakantie vastleggen. Dit moet wel gebeuren in overleg met de syndicale afvaardiging of de ondernemingsraad. Als die er niet is, dan moet je dat samen met je medewerkers vastleggen.

Geef je medewerkers andere taken?

Wil je je medewerkers andere taken geven? Wees daar toch voorzichtig mee. De andere taken moeten gelijkaardig zijn aan het gebruikelijke takenpakket. Als de taken van een andere aard zijn, dan wijzig je eigenlijk het arbeidscontract. Je kan je boekhouder dus niet tijdelijk de taken van een verkoper laten overnemen.

Er is te veel of te weinig werk

Organiseer de uurroosters in functie van piek- en dalperiodes

Sommige sectoren laten je toe om je werknemers meer of minder uren per week te laten presteren. Denk maar aan de horecasector. Als dat ook een mogelijkheid is voor jou, dan kan je de uurroosters van je medewerkers zo organiseren dat ze in het hoogseizoen meer moeten werken dan in het laagseizoen. Een andere mogelijkheid is ‘kleine flexibiliteit’. Concreet wil dat zeggen dat je per dag maximaal twee uur minder of meer mag werken dan op een normale werkdag, en vijf uur meer of minder op weekbasis.

Anticiperen op piekperiodes en vakantie?

Acerta geeft je de nodige informatie.

Lees meer

Maandelijkse nieuwsbrief

Interesse voor juridische actualiteit en de nieuwste trends in hr? Je leest het elke maand in de nieuwsbrief. 

Schrijf in

Deel dit artikel

Leen Smeets

Geschreven door Leen Smeets

Leen Smeets is juridisch adviseur bij het Kenniscentrum van Acerta. Zij is onder meer gespecialiseerd in arbeidsduur, flexibiliteit en arbeidsreglementering.

Gerelateerde artikels

Het coronavaccin tijdens de werkuren: wat met arbeidsongevallen?
Werkgevers

Het coronavaccin tijdens de werkuren: wat met arbeidsongevallen?

12 april 2021 Ellen Van Grunderbeek

Wanneer je medewerker zich tijdens de werkdag verplaatst naar het vaccinatiecentrum en een ongeval heeft, wordt het ongeval dan als een arbeids(weg)ongeval beschouwd?

Lees meer
Vlaams Parlement breidt antidiscriminatiebepalingen uit
Werkgevers

Vlaams Parlement breidt antidiscriminatiebepalingen uit

09 april 2021 Miet Vanhegen

Op 9 april 2021 trad het decreet dat de Vlaamse antidiscriminatiebepalingen voor een evenredige participatie op de arbeidsmarkt uitbreidt, in werking.

Lees meer
Vlaamse aanmoedigingspremie voor mantelzorgverlof
Werkgevers

Vlaamse aanmoedigingspremie voor mantelzorgverlof

07 april 2021 Evy Schoels

Sinds 1 september 2020 kunnen werknemers onder bepaalde voorwaarden mantelzorgverlof opnemen.

Lees meer