Vorige

Wat na de sociale verkiezingen?

01 december 2020 Marlies Santermans Werkgevers

Tijdens de sociale verkiezingen kiezen je medewerkers hun afgevaardigden in de ondernemingsraden (OR) en de comités voor preventie en bescherming op het werk (CPBW). Beschikt je organisatie al over een OR en CPBW? In dat geval ben je ongetwijfeld vertrouwd met het opmaken van een huishoudelijk reglement en het organiseren van de vergaderingen. Krijg je echter voor de allereerste keer te maken met een OR en CPBW, dan kan efficiënt vergaderen een heuse uitdaging zijn. Met deze drie tips gaan jullie goed van start.

Leestijd: Later lezen?

Efficiënt vergaderen: drie tips

1. Maak meteen werk van een huishoudelijk reglement

De manier waarop de OR en het CPBW functioneren, wordt vastgelegd in een huishoudelijk reglement. Naast een hele reeks verplichte vermeldingen die de wetgever voorschrijft, neem je ook praktische afspraken, gedragsregels en de rechten en plichten van beide partijen op in dit reglement. Beschik je reeds over een huishoudelijk reglement? Ook dan blijft het de eerste taak van de nieuw verkozen organen om een nieuw reglement op te stellen. Precies 45 dagen na de verkiezingsdag (Y+45) zitten de kersverse vertegenwoordigers voor het eerst rond de tafel, en keuren ze het huishoudelijk reglement goed. Een gouden tip: neem ook de vergaderlocatie op in het reglement. Zo neem je elke twijfel weg.

2. Licht de agendapunten toe

Welke onderwerpen gaan we tijdens de vergadering behandelen? Dat staat duidelijk in de agenda omschreven. Bovendien is elk agendapunt best nog eens gedetailleerd. De agendapunten plus korte omschrijving van de inhoud verstuur je samen met de uitnodiging naar alle afgevaardigden. Op die manier kunnen zowel werkgevers- als werknemersvertegenwoordigers zich goed voorbereiden. Daarmee win je tijd tijdens de vergadering en vermijd je eventuele inhoudelijke verrassingen.

3. Schrap het punt ‘varia’

Als je voorgaande tip volgt, dan weet je dat agendapunt ‘varia’ onbestaande is. Een goede agenda kent een goede voorbereiding. Het punt ‘varia’ is exact tegenovergestelde en hoort niet thuis in een productieve vergadering.

Deel dit artikel

Marlies Santermans

Geschreven door Marlies Santermans

Projectleider sociale verkiezingen

Gerelateerde artikels

Sectoraal akkoord PC 200: hogere lonen en fietsvergoeding
Werkgevers

Sectoraal akkoord PC 200: hogere lonen en fietsvergoeding

03 november 2021 Annelies Bries

In het algemeen paritair comité van de bedienden (PC 200) werd een ontwerp van sectorakkoord voor de jaren 2021-2022 opgemaakt. Hier lees je alvast welke afspraken op tafel liggen.

Lees meer
De tien hebben een sociaal akkoord. Wat staat erin?
Werkgevers

De tien hebben een sociaal akkoord. Wat staat erin?

08 juni 2021 Tom Dirix

De sociale partners in de groep van 10 bereikten een akkoord over 4 grote thema’s: het gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen, de einde loopbaan, overuren en de aanvullende pensioenen.

Lees meer
Sociale partners bereiken akkoord over welvaartsenveloppe
Werkgevers

Sociale partners bereiken akkoord over welvaartsenveloppe

21 april 2021 Tom Dirix

Op maandag 19 april werden de sociale partners het op de valreep eens over een aanpassing van de zogenaamde welvaartsenveloppe. Wat is de welvaartsenveloppe? Waarom is het belangrijk? En wat is er precies afgesproken?

Lees meer