Vorige

Wat na de sociale verkiezingen?

01 december 2020 Marlies Santermans Werkgevers

Tijdens de sociale verkiezingen kiezen je medewerkers hun afgevaardigden in de ondernemingsraden (OR) en de comités voor preventie en bescherming op het werk (CPBW). Beschikt je organisatie al over een OR en CPBW? In dat geval ben je ongetwijfeld vertrouwd met het opmaken van een huishoudelijk reglement en het organiseren van de vergaderingen. Krijg je echter voor de allereerste keer te maken met een OR en CPBW, dan kan efficiënt vergaderen een heuse uitdaging zijn. Met deze drie tips gaan jullie goed van start.

Leestijd: Later lezen?

Efficiënt vergaderen: drie tips

1. Maak meteen werk van een huishoudelijk reglement

De manier waarop de OR en het CPBW functioneren, wordt vastgelegd in een huishoudelijk reglement. Naast een hele reeks verplichte vermeldingen die de wetgever voorschrijft, neem je ook praktische afspraken, gedragsregels en de rechten en plichten van beide partijen op in dit reglement. Beschik je reeds over een huishoudelijk reglement? Ook dan blijft het de eerste taak van de nieuw verkozen organen om een nieuw reglement op te stellen. Precies 45 dagen na de verkiezingsdag (Y+45) zitten de kersverse vertegenwoordigers voor het eerst rond de tafel, en keuren ze het huishoudelijk reglement goed. Een gouden tip: neem ook de vergaderlocatie op in het reglement. Zo neem je elke twijfel weg.

2. Licht de agendapunten toe

Welke onderwerpen gaan we tijdens de vergadering behandelen? Dat staat duidelijk in de agenda omschreven. Bovendien is elk agendapunt best nog eens gedetailleerd. De agendapunten plus korte omschrijving van de inhoud verstuur je samen met de uitnodiging naar alle afgevaardigden. Op die manier kunnen zowel werkgevers- als werknemersvertegenwoordigers zich goed voorbereiden. Daarmee win je tijd tijdens de vergadering en vermijd je eventuele inhoudelijke verrassingen.

3. Schrap het punt ‘varia’

Als je voorgaande tip volgt, dan weet je dat agendapunt ‘varia’ onbestaande is. Een goede agenda kent een goede voorbereiding. Het punt ‘varia’ is exact tegenovergestelde en hoort niet thuis in een productieve vergadering.

Deel dit artikel

Marlies Santermans

Geschreven door Marlies Santermans

Projectleider sociale verkiezingen

Gerelateerde artikels

Sociale verkiezingen 2020: bescherming kandidaten
Werkgevers

Sociale verkiezingen 2020: bescherming kandidaten

07 januari 2021 Clara D'hollander

De sociale verkiezingen liggen intussen definitief achter ons. Hoe zit het met de beschermingsduur van de verkozenen en hun eventuele plaatsvervangers? En wat met werknemers die zich kandidaat hebben gesteld, maar die niet verkozen zijn? We zetten hieronder alle regels op een rijtje.

Lees meer
Succesvol onderhandelen met de vakbonden doe je zo
Werkgevers

Succesvol onderhandelen met de vakbonden doe je zo

04 januari 2021 Florence Cordonnier

Succesvol onderhandelen met vakbonden is een kunst die je kan leren. Hoe communiceer je met je sociale partners? En hoe vermijd je conflictsituaties? Deze vijf tips helpen je op weg.

Lees meer
Laatste rechte lijn naar Sociale Verkiezingen 2020 ingezet
Werkgevers

Laatste rechte lijn naar Sociale Verkiezingen 2020 ingezet

10 november 2020 Marlies Santermans

Het is bijna zover: de sociale verkiezingen zijn eindelijk in zicht. Trekken jouw werknemers naar de fysieke of digitale stembus, of stemmen ze per post? En wat na de sociale verkiezingen?

Lees meer