Vorige

Welke steunmaatregelen loodsen getroffen sectoren door vierde coronagolf?

13 december 2021 Werkgevers
Nele Mertens

De regering heeft op 10 december beslist om enkele bestaande steunmaatregelen te verlengen en ook om nieuwe steunmaatregelen in het leven te roepen. Via deze steunmaatregelen willen ze de sectoren die het zwaarst getroffen worden door de beperkende coronamaatregelen steunen.

Leestijd: Later lezen?

Verlenging tijdelijke werkloosheid overmacht

Vanwege de beperkende coronamaatregelen kunnen werkgevers in sommige gevallen hun medewerkers niet aan het werk zetten. Bovendien zijn er heel wat medewerkers in quarantaine, isolatie of die hun kinderen moeten opvangen (door bijvoorbeeld de verlengde kerstvakantie).

Hierdoor heeft de regering een verlenging van het versoepelde systeem voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht goedgekeurd tot en met 31 maart 2022. In het eerste kwartaal van 2022 zal je als werkgever nog steeds gebruik kunnen maken van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht:

  • Bij een gebrek aan werk ten gevolge van de coronapandemie (looncode 4713)
  • Bij een quarantaine van je medewerker die niet kan telewerken (looncode 4714)
  • Wanneer je medewerker een kind moet opvangen dat niet naar school, de crèche of de opvangvoorziening kan of dat in quarantaine moet (looncode 4715)

De verlenging wordt bovendien voorzien voor de dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht die worden opgenomen door werkgevers of hun medewerkers die het slachtoffer werden van de zware regenval en overstromingen in juli 2021 (looncode 4716).

Steun voor evenementensector

De evenementensector wordt (opnieuw) geconfronteerd met heel wat beperkende maatregelen. Het aantal toeschouwers is drastisch beperkt, waardoor geplande evenementen geannuleerd moeten worden of enkel op beperkte schaal kunnen doorgaan. De discotheken en binnenspeeltuinen moeten de deuren sluiten. Medewerkers die hierdoor niet aan de slag kunnen gaan, kunnen tijdelijk werkloos gesteld worden.

De evenementsector zal bovendien steun kunnen genieten in de vorm van een compensatiepremie. De premie zal de kost aan sociale zekerheidsbijdragen voor het vierde kwartaal van 2021 dekken, waardoor de loonkost voor de sector aanzienlijk zal dalen. De details voor deze steunmaatregel zijn echter nog niet gekend.

Steun voor horeca

Net zoals vorig jaar het geval was, zal de regering de kost dragen voor de gelijkstelling van de dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor het berekenen van de eindejaarspremie. Deze wordt aan de medewerkers betaald door het sectoraal fonds, maar de werkgever financiert de eindejaarspremie. Een deel ervan zal dus door de regering worden vergoed.  

Afbetalingsplannen aan de fiscus en de RSZ

Een gekende steunmaatregel met betrekking tot de betalingen aan de fiscus en de RSZ wordt ook weer hernomen. Wie moeilijkheden heeft om de facturen te betalen, kan een uitstel vragen of een afbetalingsplan laten opstellen. Daaraan zullen geen sancties of bijkomende kosten verbonden worden.

Klein verlet voor vaccinatie

Om de strijd tegen het virus weer aan te gaan, zal iedereen een boosterprik krijgen. Wie de boosterprik gaat halen, zal voor de tijd die nodig is om zich te verplaatsen en te laten vaccineren, het recht behouden om van het werk afwezig te zijn met behoud van loon. Het klein verlet voor vaccinatie geldt niet alleen voor de medewerker die zichzelf laat vaccineren, maar ook wanneer hij zijn minderjarig kind naar het vaccinatiecentrum begeleidt. In beide gevallen zal het klein verlet mogelijk zijn tot 30 juni 2022.

Ga voor optimale flexibiliteit

Je organisatie wendbaar houden en je medewerkers flexibel inzetten, dat is de uitdaging waar je vandaag als werkgever voor staat. Hoog tijd om op zoek te gaan naar nieuwe samenwerkingsvormen die deze flexibiliteit ondersteunen.

Werknemers delen

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer