Vorige

Op welk soort overbruggingsrecht heb jij recht?

05 maart 2021 Zelfstandigen
Els Schellens

Zelfstandigen die door de coronacrisis hun activiteiten een tijdlang of misschien zelfs definitief moeten stopzetten, komen in aanmerking voor overbruggingsrecht. De voorbije drie maanden vroegen echter minder zelfstandigen een uitkering aan. Toch blijft het overbruggingsrecht een interessante steunmaatregel voor zij die het moeilijk hebben. Meer zelfs: de overheid maakte begin dit jaar enkele nieuwe soorten crisis-overbruggingsrecht bekend. Benieuwd op welk type jij recht hebt?

Leestijd: Later lezen?

Minder zelfstandigen vragen overbruggingsrecht aan

Toen de eerste coronagolf een jaar geleden ons land overspoelde, kwam er snel reactie vanuit de overheid. Door het aanbieden van enkele steunmaatregelen hielpen ze de vele Belgische zelfstandigen voet aan wal houden. Met succes: in de maanden maart, april en mei maakte een kleine helft van de zelfstandigen dankbaar gebruik van het overbruggingsrecht bij Acerta. Onze mensen werkten - en werken nog steeds - hard om alle binnenkomende aanvragen tijdig te verwerken. We zijn ontzettend fier op hun onuitputtelijke inzet en engagement.

In vergelijking met de eerste golf kwamen de afgelopen drie maanden 71% minder aanvragen binnen. Zo ging in december nog 12,5% van de zelfstandigen in hoofdberoep in op het aanbod van de overheid voor overbruggingsrecht door de coronacrisis. Het gemiddelde van het laatste kwartaal van 2020 ligt daarmee op 13,7%. En dat is goed nieuws: meer sectoren en zaken hebben de voorbije periode hun deuren heropend.

Crisis-overbruggingsrecht: vier pijlers

Ook nu kunnen zelfstandigen op steun blijven rekenen, maar wel met andere spelregels. Het nieuwe systeem rond crisis-overbruggingsrecht valt uiteen in vier pijlers:

1. Gedwongen onderbreking

Tot einde juni 2021 blijft de regeling rond het crisis-overbruggingsrecht voor zelfstandigen die hun zaak verplicht moeten sluiten en zelfstandigen afhankelijk van verplicht gesloten sectoren van toepassing. Dit betekent dat ook het dubbele-crisis-overbruggingsrecht verlengd wordt tot eind juni.

Vanaf 1 januari 2021 geldt dit overbruggingsrecht voor zelfstandigen die rechtstreeks onder de gedwongen sluitingsmaatregelen vallen. Ook zelfstandigen, die afhankelijk zijn van een sector, die gedwongen moet sluiten en hun activiteiten volledig stopzetten, komen in aanmerking. Afhankelijke zelfstandigen, die hun activiteiten niet volledig stopzetten, kunnen een beroep doen op de pijler “aanzienlijk inkomensverlies”. 

2. Voortzetting van de activiteit met een omzetverlies van minstens 40%

Je moest niet sluiten, maar lijdt door de coronacrisis wel een aanzienlijk omzetverlies? Als je omzet in de kalendermaand voorafgaand aan de maand waarvoor je steun vraagt met minstens 40% daalde, ten opzichte van diezelfde kalendermaand in 2019, maak je aanspraak op dit type overbruggingsrecht.

3. Quarantaine zonder ziek zijn

Zelfstandigen die in quarantaine worden geplaatst zonder ziek te zijn en daardoor hun activiteiten gedurende minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen daadwerkelijk en volledig moeten onderbreken, komen in aanmerking voor een uitkering. Kan je je activiteiten van thuis uit organiseren? Dan heb je hier uiteraard geen recht op. Wie in quarantaine is en ziek is, vraagt best een uitkering aan bij het ziekenfonds.

4. Kinderopvang omdat de kinderen tijdelijk niet naar school/kinderopvang kunnen

Wanneer je als starter of zelfstandige zeven dagen niet kan werken omdat je kind (jonger dan 18 jaar) niet naar een kinderdagverblijf of school kan, of omdat je zorgt voor een kind met een handicap dat door de coronamaatregelen niet bij de normale opvang of zorg terechtkan, kan je opnieuw gebruikmaken op het crisis-overbruggingsrecht.

Ook klassiek overbruggingsrecht blijft bestaan

Kom je voor geen enkel van bovengenoemd crisis-overbruggingsrecht in aanmerking, maar heb je je activiteit moeten stopzetten of onderbreken door de corona-crisis? Er bestaat een kans dat je misschien toch in aanmerking voor het klassiek overbruggingsrecht, pijler ‘gedwongen stopzetting’. Vraag het voor de zekerheid aan je sociaal verzekeringsfonds.

Overbruggingsrecht: doe de test

Zie je door de bomen het bos niet meer, en weet je niet op welk overbruggingsrecht jij recht heb? Kom het snel te weten met deze korte test.

Start de test

Deel dit artikel

Els Schellens-acerta

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Zelfstandigen

Mag jij heropstarten op 9 juni? Deze steunmaatregelen blijven gelden

08 juni 2021
Mieke Bruyninckx

Vanaf 9 juni 2021 kunnen verschillende sectoren hun activiteiten heropstarten. Hoe zit het met het (dubbel) overbruggingsrecht? Op welke steunmaatregelen kunnen zelfstandigen (blijven) rekenen?

Lees meer
Zelfstandigen

Heropening terrassen: op welke steunmaatregelen kan je (blijven) rekenen?

06 mei 2021
Mieke Bruyninckx

Op 8 mei mogen de terrassen weer openen. Goed nieuws dus voor de horecasector - al betreft het slechts een gedeeltelijke heropening. Steunmaatregelen blijven dus broodnodig.

Lees meer
Zelfstandigen

Als zelfstandige aan de slag in een vaccinatiecentrum?

23 maart 2021
Nathalie de Groot

Voor de duizenden tot miljoenen Belgen die de komende maanden een spuitje zullen krijgen, zijn massaal veel helpende handen nodig. De overheid rekent op de inzet van medici en apothekers (in opleiding) om de vaccinatiestrategie een flinke boost te geven.

Lees meer