Vorige

Energiecrisis: steunmaatregelen voor zelfstandigen

19 oktober 2022 Accountants

De stijgende energieprijzen hebben een zware impact op veel zelfstandigen. Om die reden heeft de overheid een pakket steunmaatregelen uitgewerkt.

Leestijd: Later lezen?

Zitten jouw klanten in moeilijkheden? Adviseer hen over volgende maatregelen:

 1. Uitkering klassiek overbruggingsrecht
 2. Uitstel betaling sociale bijdragen
 3. Vrijstelling sociale bijdragen
 4. Afbetaalplan

1. ‘Klassiek’ overbruggingsrecht gedwongen onderbreking

Zelfstandigen die hun activiteit stopzetten of onderbreken omwille van de energiecrisis kunnen onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de derde pijler van het klassiek overbruggingsrecht, nl. gedwongen onderbreking.

  Wie kan het overbruggingsrecht aanvragen?

  Wanneer de zelfstandige in hoofdberoep, helper of meewerkende partner de zelfstandige activiteit gedurende minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen moet onderbreken omwille van de energiecrisis, kan het overbruggingsrecht aangevraagd worden.

  Alle voorwaarden van het klassiek overbruggingsrecht zijn van toepassing. Belangrijk is dat de sociale bijdragen van vier kwartalen uit de voorafgaande zestien kwartalen effectief betaald werden. Daarnaast mag de klant geen enkele andere beroepsactiviteit uitoefenen of een vervangingsinkomen ontvangen.

  Bovendien moet de klant aantonen dat:

  • Er een grote impact is van de energiecrisis op zijn of haar productiekosten; 
  • Er een sterke toename is van de energie(voorschot)factuur van 2022 tegenover 2021.
  Waar heeft de zelfstandige recht op?

  De klant heeft recht op een uitkering per 7 dagen aaneensluitende onderbreking. Daarbovenop is onder bepaalde voorwaarden ook een vrijstelling van bijdragen mogelijk, met behoud van de rechten in de ziekteverzekering.

  Aanvraagprocedure en uitbetaling

  De energiecrisis is een gebeurtenis met een economische impact, dus kan deze maatregel op ieder moment aangevraagd worden.

  Let wel:

  • Voor aanvragen voor onderbrekingen of stopzettingen die zijn gestart tussen 1 oktober en 31 december 2022 telt het overbruggingsrecht van de maanden oktober, november en december 2022 niet mee voor de telling van het maximum aantal maanden overbruggingsrecht;
  • Voor onderbrekingen of stopzettingen die begonnen voor 1 oktober 2022 geldt deze versoepeling niet. Het overbruggingsrecht voor de maanden oktober, november en december van die aanvragen telt wél mee in de telling van het maximum aantal maanden overbruggingsrecht. 

  De aanvraag moet per aangetekende zending verstuurd worden of moet worden afgegeven in een kantoor tegen een ontvangstbewijs. 

  2. Sociale bijdragen

  Uitstel en vrijstelling van betaling

  Zelfstandigen die getroffen zijn door de energiecrisis én die kunnen aantonen dat de energiecrisis een grote impact heeft op hun zelfstandige activiteit en er een sterke toename is van de voorschotfactuur voor energie in 2022 ten opzichte van 2021, kunnen net als tijdens de coronacrisis uitstel van betaling vragen voor de sociale bijdragen. Momenteel is dit enkel mogelijk voor het vierde kwartaal van 2022.

  Uitstel is natuurlijk geen afstel. De bijdrage van het vierde kwartaal 2022 moet uiterlijk op 15 december 2023 betaald worden. Als de klant de mogelijkheid heeft om de sociale bijdragen eerder te betalen dan de uiterste betaaldatum, dan raden we dit ten zeerste aan. Zo vermijden ze dat de bijdragen zich opstapelen.

  Zelfstandigen die getroffen zijn door de energiecrisis en die kunnen aantonen dat de energiecrisis een grote impact heeft op hun zelfstandige activiteit en er een sterke toename is van de voorschotfactuur voor energie in 2022 ten opzichte van 2021, kunnen vrijstelling van de sociale bijdragen vragen voor het vierde kwartaal van 2022. 

  Aandachtspunten vrijstelling sociale bijdragen:

  • Een vrijgesteld kwartaal levert geen pensioenrechten op;
  • Een vrijstelling van een kwartaalbijdrage uit 2022 vormt een belemmering voor de fiscale aftrekbaarheid van de VAPZ-premies voor het jaar 2022.
  Afbetaalplan

  De zelfstandige kan de energiecrisis ook inroepen om een afbetaalplan af te sluiten. Via dit formulier kunnen ze een aanvraag indienen.

  Word partner van Acerta

  … en geniet van onze uitgebreide expertise en zorgeloze totaalservice. Zodat je je klanten op ieder moment correct kan adviseren en informeren.

  Acerta voor accountants

  Deel dit artikel

  Gerelateerde artikels

  vennootschapsrecht_acerta
  Accountants

  Het nieuwe vennootschapsrecht: de deadline nadert

  13 maart 2023
  Mohamed Abrddane

  Het ondernemings- en vennootschapsrecht werd in 2019 grondig aangepast. Ten laatste op 31 december 2023 moeten alle vennootschappen en verenigingen zich hebben omgezet naar één van de nieuwe rechtsvormen. Zijn jouw klanten al in orde?

  Lees meer
  Accountants

  Torenhoge inflatie: wat met de sociale bijdragen in 2023?

  05 januari 2023
  Bert Hens

  De inflatie in België is torenhoog. Tussen 2022 en 2023 steeg de index met 11,9%. Als we vergelijken met 2020, is er zelfs een stijging van 18,3%. Wat is het effect van de torenhoge inflatie op de sociale bijdragen van zelfstandigen? En wat kan je als accountant doen?

  Lees meer
  Accountants

  Gids je klanten door het conflict Rusland-Oekraïne

  03 mei 2022

  Hoe kan je je klanten begeleiden en adviseren? Welke maatregelen zijn er voor zelfstandigen die een aanzienlijke omzetdaling kennen vanwege het conflict? En wat met Oekraïners die zelfstandig willen worden in België?

  Lees meer