Vorige

De verzekering Gewaarborgd inkomen in cijfers: wat is de prijs?

30 augustus 2023 Starters

Je wil zo snel mogelijk aan de slag met je eigen zaak. Top! Maar alvorens je start, moet je ook even stilstaan bij je financiële zekerheid. Als je ziek wordt of door een ongeval niet meer kan werken, krijg je een uitkering omdat je sociale bijdragen betaalt. Maar die uitkering volstaat vaak niet om al je doorlopende kosten te dekken. Daarom kiezen veel zelfstandigen voor een aanvullende verzekering gewaarborgd inkomen. 

Hieronder gieten we alle nodige info in cijfers en geven we een antwoord op de hamvraag over de verzekering Gewaarborgd inkomen: wat is de prijs?

Leestijd: Later lezen?

De verzekering Gewaarborgd inkomen: de prijs

Wat je natuurlijk vooraf wil weten bij het afsluiten van een verzekering gewaarborgd inkomen, is de prijs. Ten eerste hangt je jaarlijkse premie af van welk bedrag je wil verzekeren. Dat kan je namelijk helemaal zelf kiezen, begrensd tot 80% van je huidig belastbaar beroepsinkomen. De meeste zelfstandigen kiezen voor een verzekerd bedrag tussen de 70 en 80% van hun inkomen. Wanneer je langdurig arbeidsongeschikt bent, kan je dat bedrag dus nog bovenop je wettelijke uitkering van de sociale zekerheid uitbetaald krijgen.

Daarnaast kan de verzekeraar je premie nog door een aantal andere elementen laten bepalen. Uiteraard wordt rekening gehouden met je gezondheidstoestand. Daarvoor moet je een medische vragenlijst invullen. Verder spelen ook de volgende factoren mee in de prijsbepaling: 

  • Je leeftijd wanneer je de verzekering afsluit. Hoe jonger je bent bij het aangaan van de verzekering Gewaarborgd inkomen, hoe lager de prijs zal zijn. Men gaat ervan uit dat je namelijk gezonder bent als je jong bent - dus je sluit de verzekering best zo jong mogelijk af. 
  • Het beroep dat je uitoefent. Er zijn 4 beroepsklassen. Klasse 1 is de goedkoopste voor de verzekering, 4 de duurste (namelijk, het dubbele van Klasse 1).
  • Tot aan welke leeftijd je verzekerd wil zijn. Logischerwijze is een verzekering tot je 65ste goedkoper dan een verzekering tot je 67ste. 
  • De ERT of eigen risico termijn. Dit is de periode waarin je, bij elk schadegeval opnieuw, geen uitkering krijgt, maar wel verzekerd bent. Vaak is dat 30 dagen, maar dat kan door de verzekeraar verhoogd worden, bijvoorbeeld als je gevaarlijke sporten (parachutespringen, motorsport ... ) uitoefent. 
  • De indexatie van de rente.
  • Waartegen je verzekerd wil zijn: ziekte, ongevallen, of allebei?

Deze zaken worden natuurlijk allemaal vastgelegd in je verzekeringscontract. 

Verzekering Gewaarborgd inkomen prijs: een cijfervoorbeeld

Martijn is 35 jaar oud, zaakvoerder en heeft een jaarlijks belastbaar beroepsinkomen van 20.000 euro in categorie 2. Hij waarborgt bij Acerta zijn inkomen voor 12.000 euro met een verzekering arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen. Zo krijgt hij, in geval van volledige arbeidsongeschiktheid door ziekte of ongeval, elke maand een uitkering van 1.000 euro bovenop zijn wettelijke uitkering van het ziekenfonds. Hij kiest voor 30 dagen eigen risico termijn (ERT) en een verzekering tot aan zijn 65 jaar. Ook kiest hij ervoor om zijn verzekerde rente niet te indexeren.

In dit geval is de prijs van de verzekering gewaarborgd inkomen voor Martijn zo’n 760 euro per jaar of 60 euro per maand.  

Wil je voor jouw verzekering Gewaarborgd inkomen de prijs te weten komen? Pols dan eens bij collega-zelfstandigen of zij ervaring hebben met een verzekering Gewaarborgd inkomen of neem vrijblijvend contact op met Acerta.

Fiscale voordelen verzekering Gewaarborgd inkomen

Ga je een verzekering Gewaarborgd inkomen aan? Dan heb je nog een voordeel bovenop de extra financiële zekerheid. De verzekering Gewaarborgd inkomen is namelijk ook fiscaal aantrekkelijk. 

De uitkering die je krijgt wanneer je arbeidsongeschikt valt is weliswaar belastbaar, maar de premie die je betaalt mag wel ingebracht worden in je beroepskosten. Zo verlaagt ook je belastbaar inkomen, waardoor je minder belastingen moet betalen. Houd daar dus ook rekening mee wanneer je van je verzekering Gewaarborgd inkomen de prijs in overweging neemt, want zo’n fiscaal voordeel maakt meteen een groot verschil. 

Verzekering Gewaarborgd inkomen bij je sociaal verzekeringsfonds

Klaar om je eigen zaak te starten en wil je jouw inkomen garanderen met een verzekering Gewaarborgd inkomen? Klop dan bij ons aan als sociaal verzekeringsfonds. Zo kan je alle belangrijke stappen naar een eigen zaak op één plek regelen, waardoor het hele proces snel en zonder zorgen verloopt. Wij staan je ook steeds bij in je volledig proces en volgen je evolutie op de voet, van starter tot ervaren zelfstandige. Stijgt of daalt je inkomen, dan doen wij jou een aangepast voorstel. Zo kan jij vlot en met een gerust hart aan de slag.

Wist je trouwens dat we ook een 2-in-1 startpakket aanbieden, waarmee je geniet van een verzekering Gewaarborgd inkomen én een SVAPZ (aanvullend pensioen)? 

Je verzekering afsluiten in 3 stappen

Een verzekering Gewaarborgd inkomen afsluiten? Dat doe je snel en gemakkelijk, en wel zo:

  1. Ga je net starten als zelfstandige? Regel dan eerst je aansluiting online. Wij schrijven je in bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) en zorgen voor een ondernemings- en btw-nummer.
  2. Daarna moet je je aansluiten bij het sociaal verzekeringsfonds van Acerta. Dit zorgt ervoor dat je recht hebt op de wettelijke sociale en financiële bijstand.
  3. Als alles in orde is, vraag je ook meteen je startpakket aan met verzekering Gewaarborgd inkomen en VAPZ. Zo ben je klaar om de toekomst in te springen, zónder financiële onzekerheden.

Opdracht volbracht! Je aansluiting als zelfstandige en de nodige aanvullende verzekeringen zijn bij Acerta in een oogopslag geregeld - en dat allemaal op één centrale plek.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

24 april 2024
Els Schellens

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Lees meer
Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer