Vorige

Bonussen in coronatijden: verrassend populair

23 december 2021 Werkgevers
Karolien Van Herpe

Het coronajaar 2020 heeft de economie op zijn grondvesten doen schudden. Toch heeft die economische malaise bedrijven niet verhinderd om hun medewerkers een bonus te geven. In 2021 ontving een kwart van de bedienden een bonus. Bovendien is het gemiddelde bonusbedrag ongezien hoog, met iets meer dan 5300 euro. Verrassend? Toch wel, want de bonussen die in 2021 uitbetaald werden, zijn gebaseerd op de bedrijfsresultaten en/of de prestaties van de medewerkers in het coronajaar 2020.

Leestijd: Later lezen?

De kracht van mensen in moeilijke tijden

Ondanks de coronapandemie, hebben heel wat bedrijven in 2020 hun doelstellingen kunnen behalen. De niet-recurrente bonus, een gezamenlijke beloning voor de medewerkers die erin slagen collectieve doelstellingen te behalen, werd het meest toegekend in 2021. Hoewel deze bonus het populairst is - ook omdat hij fiscaal het meest voordelig is -, is hij wel op de terugweg. Zowel het aantal bedienden dat er een krijgt (12,7%), als het gemiddeld toegekende bedrag (1227 euro) is gedaald ten opzichte van vorig jaar.

De individuele bonus daarentegen zit in de lift. Werkgevers hebben ervoor gekozen om medewerkers meer te gaan belonen voor hun persoonlijke inzet tijdens de moeilijke tijden. In 2021 ontving 6,3% van de bedienden een bonus in cash, wat bijna vier keer meer is dan het jaar voordien. Ook de warranten werden aan meer bedienden toegekend: 6,5% kreeg deze aandelenopties, wat een stijging is van 4% in vergelijking met het voorgaande jaar. Het gemiddelde bedrag van deze individuele bonussen steeg ook: +40,5% bij de cashbonus en +2% bij de warranten.

Administratie vs fiscaal voordelig

Elke bonus heeft specifieke voordelen en voorwaarden die je best grondig bekijkt vooraleer een keuze te maken.

De niet-recurrente bonus, die ook dit jaar het meest uitbetaald werd, is fiscaal het meest voordelig. Van een bonus die de werkgever 1000 euro kost, houdt de medewerker gemiddeld 653 euro over. Je medewerkers moeten collectieve doelstellingen behalen, die duidelijk meetbaar en verifieerbaar zijn, om deze bonus te ontvangen. Die doelstellingen moeten ruim op voorhand vastgelegd worden in een cao en moeten aan bepaaldemodellen en formaliteiten voldoen. De administratie die met deze bonus gepaard gaat, is wat zwaarder dan bij de cashbonus.

De winstpremie kan trouwens een mooi alternatief zijn voor de niet-reccurente bonus. Deze bonus is ook fiscaal voordelig is en er komt minder administratie aan te pas dan bij de niet-recurrente bonus.

De cashbonus is onderhevig aan zware RSZ-bijdragen en belastingen, waardoor een groot verschil is tussen bruto en netto. Bij een cashbonus die de werkgever 1000 euro kost, houdt je medewerker gemiddeld maar 380 euro over. Toch is de cashbonus populair vanwege de flexibele voorwaarden. Warranten zijn trouwens een valabel alternatief als je je medewerkers (individueel) wil belonen voor hun inspanningen.

Simulatie bruto-netto voor de verschillende types van bonussen

Figuur: Simulatie bruto-netto voor de verschillende types van bonussen

Belonen en verlonen aan fiscaal voordelige voorwaarden?

Acerta ondersteunt je bij het samenstellen van een motiverend en financieel haalbaar loonpakket.

Kies voor een slim bonusbeleid

Deel dit artikel

Karolien Van Herpe_acerta

Geschreven door Karolien Van Herpe

Senior Legal Consultant Legal & Reward

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Loontransparantie: van richtlijn naar beleid

24 mei 2024
Dries Rutten

Binnen anderhalf jaar treedt de Europese richtlijn in werking. Wat betekent dit concreet voor bedrijven en hoe transparant zijn werkgevers vandaag al?

Lees meer
Werkgevers

Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?

13 mei 2024
Kathelijne Verboomen

Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.

Lees meer
Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer