Vorige

Bonussen in coronatijden: verrassend populair

23 december 2021 Werkgevers
Karolien Van Herpe

Het coronajaar 2020 heeft de economie op zijn grondvesten doen schudden. Toch heeft die economische malaise bedrijven niet verhinderd om hun medewerkers een bonus te geven. In 2021 ontving een kwart van de bedienden een bonus. Bovendien is het gemiddelde bonusbedrag ongezien hoog, met iets meer dan 5300 euro. Verrassend? Toch wel, want de bonussen die in 2021 uitbetaald werden, zijn gebaseerd op de bedrijfsresultaten en/of de prestaties van de medewerkers in het coronajaar 2020.

Leestijd: Later lezen?

De kracht van mensen in moeilijke tijden

Ondanks de coronapandemie, hebben heel wat bedrijven in 2020 hun doelstellingen kunnen behalen. De niet-recurrente bonus, een gezamenlijke beloning voor de medewerkers die erin slagen collectieve doelstellingen te behalen, werd het meest toegekend in 2021. Hoewel deze bonus het populairst is - ook omdat hij fiscaal het meest voordelig is -, is hij wel op de terugweg. Zowel het aantal bedienden dat er een krijgt (12,7%), als het gemiddeld toegekende bedrag (1227 euro) is gedaald ten opzichte van vorig jaar.

De individuele bonus daarentegen zit in de lift. Werkgevers hebben ervoor gekozen om medewerkers meer te gaan belonen voor hun persoonlijke inzet tijdens de moeilijke tijden. In 2021 ontving 6,3% van de bedienden een bonus in cash, wat bijna vier keer meer is dan het jaar voordien. Ook de warranten werden aan meer bedienden toegekend: 6,5% kreeg deze aandelenopties, wat een stijging is van 4% in vergelijking met het voorgaande jaar. Het gemiddelde bedrag van deze individuele bonussen steeg ook: +40,5% bij de cashbonus en +2% bij de warranten.

Administratie vs fiscaal voordelig

Elke bonus heeft specifieke voordelen en voorwaarden die je best grondig bekijkt vooraleer een keuze te maken.

De niet-recurrente bonus, die ook dit jaar het meest uitbetaald werd, is fiscaal het meest voordelig. Van een bonus die de werkgever 1000 euro kost, houdt de medewerker gemiddeld 653 euro over. Je medewerkers moeten collectieve doelstellingen behalen, die duidelijk meetbaar en verifieerbaar zijn, om deze bonus te ontvangen. Die doelstellingen moeten ruim op voorhand vastgelegd worden in een cao en moeten aan bepaaldemodellen en formaliteiten voldoen. De administratie die met deze bonus gepaard gaat, is wat zwaarder dan bij de cashbonus.

De winstpremie kan trouwens een mooi alternatief zijn voor de niet-reccurente bonus. Deze bonus is ook fiscaal voordelig is en er komt minder administratie aan te pas dan bij de niet-recurrente bonus.

De cashbonus is onderhevig aan zware RSZ-bijdragen en belastingen, waardoor een groot verschil is tussen bruto en netto. Bij een cashbonus die de werkgever 1000 euro kost, houdt je medewerker gemiddeld maar 380 euro over. Toch is de cashbonus populair vanwege de flexibele voorwaarden. Warranten zijn trouwens een valabel alternatief als je je medewerkers (individueel) wil belonen voor hun inspanningen.

Simulatie bruto-netto voor de verschillende types van bonussen

Figuur: Simulatie bruto-netto voor de verschillende types van bonussen

Belonen en verlonen aan fiscaal voordelige voorwaarden?

Acerta ondersteunt je bij het samenstellen van een motiverend en financieel haalbaar loonpakket.

Kies voor een slim bonusbeleid

Deel dit artikel

Karolien Van Herpe_acerta

Geschreven door Karolien Van Herpe

Senior Legal Consultant Legal & Reward

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

Mobiliteitsoplossingen voor je werknemers: de fiets als favoriet

25 januari 2024
Charlotte Thijs

Een leasefiets, (elektrische) bedrijfswagen of mobiliteitsbudget? Er zijn veel mogelijkheden om je werknemers flexibel te belonen als het op mobiliteit aankomt. En dit kan ook nog eens op een groene en duurzame manier.

Lees meer