Vorige

Compensatie voor de gelijkstelling van vakantiedagen in 2022

08 november 2021 Werkgevers
Nele Mertens

Werknemers die tijdelijk werkloos wegens overmacht waren in 2021, verliezen geen vakantiedagen of vakantiegeld in 2022. Dat heeft de regering eind oktober beslist. De gelijkstelling geldt zowel voor overmacht vanwege de coronapandemie, als voor overmacht vanwege de overstromingen. Bovendien wordt er een financiële compensatie van bijna 154 miljoen euro voorzien voor de meerkost van deze regeling voor werkgevers. Wie heeft er recht op de compensatie? En hoe wordt de compensatie berekend? We geven je een overzicht.

Leestijd: Later lezen?

Budget wordt verdeeld

Een budget van bijna 154 miljoen euro wordt uitgetrokken om werkgevers te compenseren voor de meerkost van de gelijkstelling. Een deel van dat budget gaat naar de RJV (voor werkgevers met arbeiders), een ander deel zal door de RSZ verdeeld worden (voor werkgevers met bedienden).

Werkgevers met arbeiders: compensatie voor RJV

Stel je arbeiders of kunstenaars tewerk, dan voel je de gelijkstelling van vakantiedagen niet meteen in je portemonnee. Je betaalt elk kwartaal en ook eenmaal per jaar sociale zekerheidsbijdragen aan de RSZ die het vakantiegeld van de arbeiders financieren. Voor de gelijkgestelde dagen van tijdelijke werkloosheid zal de RJV een bijpas krijgen ter financiering van de gelijkgestelde dagen. Arbeiders en kunstenaars zullen daardoor, wanneer ze hun vakantiecheque in 2022 ontvangen, geen nadeel ondervinden van de periodes van tijdelijke werkloosheid.

Werkgevers met bedienden: uitbetaling compensatie door RSZ

Heb je bedienden in dienst, dan betaal je hen het vakantiegeld zelf uit. Wanneer een bediende een vakantiedag opneemt, krijgt hij die dag ook zijn gewoon loon. Eenmaal per jaar betaal je hem ook een dubbel vakantiegeld. De dagen die ze niet voor jou gewerkt hebben door de tijdelijke werkloosheid zal je toch moeten meenemen in de berekening van hun recht op vakantiedagen en vakantiegeld in 2022. De RSZ zal in deze gevallen de compensatie verdelen.

Wie heeft recht op de compensatie?

Er is een belangrijk onderscheid:

A. Voor de dagen van tijdelijke werkloosheid overmacht ten gevolge van corona zullen enkel de zwaarst getroffen werkgevers een compensatie genieten.

B. Voor de dagen van tijdelijke werkloosheid overmacht ten gevolge van de overstromingen zullen alle dagen vergoed worden.

 

  Tijdelijke werkloosheid overmacht
vanwege corona
Tijdelijke werkloosheid overmacht
vanwege de overstromingen
Wat zijn de voorwaarden?

Werkgevers die in het eerste of tweede kwartaal van 2021 minstens 41 procent van het totaal aantal dagen tijdelijke werkloosheid hebben moeten toepassen, zullen een gedeeltelijke compensatie ontvangen.

Werkgevers die zelf zwaar getroffen waren door de overstromingen en daardoor hun werknemer(s) niet konden laten werken of van wie de werknemer niet kon werken omwille van de nasleep van de overstromingen, zullen per dag van tijdelijke werkloosheid een forfaitair bedrag ter compensatie krijgen.
Hoeveel bedraagt de compensatie? Hoe groter het percentage, hoe groter het aandeel in het bedrag van de compensatie. De RSZ zal zelf de nodige berekeningen doen, op basis van de kwartaalaangiftes van alle werkgevers van bedienden. Het zou gaan om maximaal 18 euro per dag.
Hoe wordt de compensatie betaald/geregeld? Wie recht heeft op een compensatie, zal dit bedrag in mindering zien gaan van zijn factuur aan sociale zekerheidsbijdragen voor het tweede kwartaal van 2022. De RSZ betaalt de werkgever midden 2022 de compensatie waarop hij recht heeft op basis van het aantal dagen tijdelijke werkloosheid.

 

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Mijn werknemer combineert een flexi-job met een vaste job: welke zijn de gevolgen?

07 maart 2024
Sophie Vantomme

Wat zijn de gevolgen wanneer je werknemer ook nog een flexi-job heeft? Kan dat zomaar en wat zijn jouw rechten en plichten als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Vrijwilligerswerk: waar moet je rekening mee houden?

29 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

De week van de vrijwilliger, hét ideale moment om een paar aandachtspunten bij vrijwilligerswerk aan het licht te brengen.

Lees meer
koopkrachtpremie_acerta
Werkgevers

Uitreiking koopkrachtpremie: 31 maart nadert

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

De regering bereikte eind november 2022 een akkoord over de loonmarge 2023-2024. In dit akkoord is een koopkrachtpremie voorzien. Die moet worden toegekend onder de vorm van consumptiecheques, uit te reiken vanaf 1 juni 2023.

Lees meer