Praktische en toepasbare tips rond succesvolle fusies en overnames?
Die vind je tijdens ons webinar in samenwerking met SBB. Krijg waardevolle inzichten waar je meteen mee aan de slag kan.
Schrijf je in voor het webinar
Wordt je bedrijf overgenomen, verkoop je een afdeling of neem je zelf een andere onderneming over? Dan is de zogenaamde CAO nr.32bis misschien wel van toepassing. Wat is dit precies en wat zijn de gevolgen voor jou als werkgever? We zetten alles nog even op een rijtje.
De CAO nr.32bis strekt er toe het behoud van de rechten van de werknemers te waarborgen bij wijzigingen van werkgever ingevolge de overgang van ondernemingen krachtens overeenkomst.
Eens CAO 32bis van toepassing is, brengt dit een aantal belangrijke gevolgen met zich mee:
Word je voor of na de overname geconfronteerd met 2 of meer groepen werknemers met verschillende loon-en arbeidsvoorwaarden, zelfs uit verschillende sectoren? Dan kan een geharmoniseerd loonbeleid op termijn raad brengen.
Er is maar sprake van een wijziging van werkgever in de private sector als de juridische vorm of entiteit wijzigt. Klassieke voorbeelden:
Maar ook de wijziging van een distributieovereenkomst van een concessiehouder naar een andere concessiehouder valt onder een wijziging van werkgever.
Er is geen wijziging van werkgever wanneer de juridische structuur niet verandert (bv. verkoop van aandelen). Het gaat dus om de zogenaamde “asset deals” en niet de share “deals”.
Het kan zowel gaan om een gehele onderneming, maar ook een afdeling of een technische bedrijfseenheid die deel uitmaakt van een grotere juridische entiteit. Dit beoordeel je best aan de hand van economische en sociale criteria, waarbij de laatste overheersen maar één enkel element zelf nooit doorslaggevend zal zijn:
“Overeenkomst” is volgens Europese rechtspraak ruim te interpreteren, zelfs een mondelinge of impliciete overeenkomst volstaat. We raden uiteraard wel aan om afspraken op papier te zetten tussen de overlatende en de overnemende werkgever. Indien de overnemer wil verder genieten van doelgroepverminderingen is een schriftelijke overeenkomst echter wel degelijk vereist door de RSZ.
Die vind je tijdens ons webinar in samenwerking met SBB. Krijg waardevolle inzichten waar je meteen mee aan de slag kan.
Schrijf je in voor het webinarDe start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?
Lees meerDe aanwezigheidsregistratie in de schoonmaaksector breidt uit
Vanaf 1 januari zullen er op meer momenten en arbeidsplaatsen verplichte aanwezigheidsregistraties moeten voorzien worden voor alle onderhouds-en/of reinigingsactiviteiten van onroerende goederen. Bekijk wat voor jouw organisatie van toepassing is.
Lees meerWat als je werknemer vastzit op zijn vakantiebestemming?
De zomer is volop aan de gang en dat betekent voor veel werknemers maar één ding: vakantie! Het kan echter voorvallen dat een werknemer pas later terugkeert dan voorzien door externe factoren buiten zijn of haar wil om. Een vertraagde vlucht of extreem noodweer kunnen ervoor zorgen dat een werknemer niet tijdig het werk kan hervatten. Wat doe je da...
Lees meer