Vorige

Een gezonde jobmobiliteit, daar wint iedereen bij

04 september 2023 Werkgevers
Britt Winnepenninckx

Er beweegt wat op de arbeidsmarkt en dat is goed. Het ruime aanbod van vacatures maakt dat werknemers niet krampachtig vasthouden aan de job die ze hebben. Ze weten immers dat er opties zijn. In plaats van daar defensief op te reageren en in te zetten op behoud, is het beter om ook als werkgever een open vizier te hanteren. Het is beter om mee te surfen op de dynamiek en oog te hebben voor potentieel. Dat betekent: ook op het vlak van hr geen status quo nastreven maar een gezonde mate van jobmobiliteit, binnen je onderneming als het kan, tussen ondernemingen als daar de toekomst blijkt te liggen.

Leestijd: Later lezen?

Jobmobiliteit speelt zich af binnen de onderneming en erbuiten

Mensen die niets meer bijleren beginnen rond te kijken: waar zien ze voor zichzelf wél een toekomst? Ze kijken dan al snel over het muurtje, maar misschien hoeft dat niet. Als werkgever ben jij perfect geplaatst om dat uit te zoeken. Je opent ook best een kanaal waar medewerkers terechtkunnen met hun loopbaanvragen. Je wil immers weten wat iemands talent, potentieel en verwachtingen zijn, om te bekijken of jij taken kunt aanbieden die zullen uitdagen. Is het antwoord ja, dan is er voor die werknemer een duurzame loopbaan binnen jouw onderneming weggelegd. Is het antwoord neen, dan is het uitkijken naar een toekomstperspectief elders. Maar zover hoeft het dus misschien niet te komen.

Wist je dat het zelfs mogelijk is om een medewerker tijdelijk/deels uit te besteden zonder hem/haar te moeten verliezen? Het programma Bridge van Acerta en het project Werkschakelpunt helpen bij de organisatie daarvan. Beide programma’s doorbreken het taboe dat mobiliteit strikt binnen een onderneming zou moeten blijven, er kan ook gepraat worden over opties extern. Zo een open en eerlijk gesprek kan wel alleen in een open en veilig klimaat,

Houd autonomie, betrokkenheid en competentie op niveau

Het status quo is niet de na te streven strategie voor een duurzaam hr-beleid. Om te blijven groeien is het goed de werkgever-werknemerrelatie fris te houden. Dat betekent: de mate van autonomie, betrokkenheid en competentie van je medewerkers op tijd en stond her-evalueren en proberen op niveau te houden. Dat betekent regelmatig opnieuw de beste match maken tussen taken en talent. Zo creëer je duurzame loopbanen.

Een gezonde rotatie is wenselijk

Uit de Talent Pulse, een werknemersbevraging van Acerta en Stepstone samen, blijkt dat een ruime meerderheid van de actieve bevolking – daar zijn ook 60-plussers bij – blijft openstaan voor een andere functie. Het betekent dat er daarbuiten mensen zijn die oren zullen hebben naar wat jij als werkgever te bieden hebt. Om je te verzekeren van jouw positie op de arbeidsmarkt, is het goed om voor jezelf heel helder te formuleren wat je hebt en wat je nog mist. Dit is geen oefening die je één keer maakt, maar die je best regelmatig herhaalt: wat moet er gebeuren en wie kan wat? Wees daarbij niet kortzichtig, probeer te zien welk talent je al in huis hebt en mis tegelijk de opportuniteiten daarbuiten niet.

Het is niet omdat een medewerker goed is in wat die vandaag doet, dat die morgen niet iets anders nog beter zou kunnen – en misschien ook willen! En het is niet omdat iemand uit een totaal andere sector komt, dat die niet ook in jouw sector zou floreren – een derde van de werkende Belgen geeft aan een carrièreswitch te overwegen, dat potentieel wil je niet laten liggen. Daarom moeten we de communicatie rond potentieel, groei en jobmobiliteit bevorderen.

Deel dit artikel

Geschreven door Britt Winnepenninckx

Experte Talent bij Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Hoe zorg je voor een optimale work-lifebalans op de werkvloer?

08 april 2024
Miet Vanhegen

Het mentaal welzijn van je werknemers zijn van groot belang en hier preventief op inzetten is een goede zaak. Hoe zorg je nu voor een optimaal evenwicht tussen werk en privé?

Lees meer
Werkgevers

Waarom een diversiteitsbeleid een must is

25 maart 2024
Sabine Goossens

Onze samenleving wordt steeds meer divers, dus ook onze werkvloer. Inzetten op diversiteit en inclusie is een win-win voor bedrijven, want het zet je op de kaart als maatschappelijk verantwoorde werkgever en je kan breder gaan rekruteren waardoor er meer kans is op het vinden van nieuwe, onontgonnen talenten.

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer