Vorige

Kwaliteit boven kwantiteit?

13 december 2019 Werkgevers

“Werkgevers focussen te veel op aanwezigheid in plaats van kwaliteit van werk. Als het over werktijd gaat, is het beter de werknemer aan het stuur te zetten”, zegt Sarah De Groof, senior consultant bij Acerta in haar bijdrage als lid van de adviesraad van het magazine HR Square.

Leestijd: Later lezen?

Bij sommige organisaties heerst er nog een sterke aanwezigheidscultuur: werkgevers focussen voor de evaluatie van werknemers dan op aanwezigheid, eerder dan op kwantiteit of kwaliteit. Bij arbeiders gaat dit om 17 procent van de werkgevers. 1 op 3 werkgevers beoordeelt op kwantiteit en kwaliteit samen, en kwaliteit krijgt daarbij vaak de bovenhand.

Op het vlak van werktijden is flexibiliteit mogelijk: twee derde van de werkgevers laat (een deel van) zijn werknemers zelf over hun werktijd beslissen. Werknemers waarderen het als hun werkgever ze autonomie toevertrouwt, tot op een bepaald punt. Autonomie, verbondenheid en competentie zijn de drie basisbehoeftes volgens de zelfdeterminatietheorie. Als een werknemer ’s nacht zijn bureaujob zou willen uitvoeren bijvoorbeeld, dan zal hij of zij ‘gedeconnecteerd’ geraken van de collega’s en dus ook zijn competenties niet meer verder ontwikkelen. Autonomie binnen duidelijke grenzen, dus.

Vaak impliceert flexibel werken een cultuurverandering binnen de organisatie: niet meer vasthouden aan vaste werkuren, of raar opkijken als iemand vroeger vertrekt. Op juridisch vlak is het alleszins geen moeilijke kwestie om werknemers zelf over hun werktijden te laten beslissen.

Flexibele werktijden invoeren

Het wettelijk kader kan strikt overkomen, maar een hr-beleid op maat van je organisatie en je medewerkers is mogelijk. Zo hou je rekening met het evenwicht tussen werk en privé van je medewerkers en verhoog je je aantrekkelijkheid als werkgever op de krappe arbeidsmarkt.

 

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Aandeel statutaire ambtenaren blijft dalen bij Vlaamse lokale besturen

11 januari 2024
Johan Weemaes

Het klassiek ambtenarenstatuut lijkt op zijn retour te zijn. Bij de Vlaamse lokale overheidsdiensten gaan de laatste jaren steeds meer mensen aan de slag met een gewoon arbeidscontract. De trend naar een modern en flexibeler personeelsbeleid is duidelijk en de implicaties zijn groot. Wat betekent dit voor de vaste benoemingen, ontslagregeling,...

Lees meer
Werkgevers

De aanwezigheidsregistratie in de schoonmaaksector breidt uit

12 december 2023
Miet Vanhegen

Vanaf 1 januari zullen er op meer momenten en arbeidsplaatsen verplichte aanwezigheidsregistraties moeten voorzien worden voor alle onderhouds-en/of reinigingsactiviteiten van onroerende goederen. Bekijk wat voor jouw organisatie van toepassing is.

Lees meer
Werkgevers

De vierdagenwerkweek: ja of neen?

20 november 2023
Annelies Bries

De voltijdse werkweek afleggen in 4 dagen mét behoud van loon: dat kan sinds eind 2022. Deze nieuwe toepassing van flexibiliteit op gebied van arbeidsduur is een mooie manier om je als aantrekkelijke werkgever te onderscheiden op de krappe arbeidsmarkt.

Lees meer