Vorige

Weg met ‘Working 9 to 5’?

01 oktober 2019 Sarah De Groof Werkgevers

6 op de 10 werkgevers staat vandaag toe dat hun medewerkers hun arbeidstijd zelf vastleggen en dus niet noodzakelijk van 9u tot 17u werken. Ze focussen eerder op wat er moet gebeuren dan op wanneer het gebeurt – op voorwaarde dat de deadlines gehaald worden natuurlijk. Glijdende werkuren passen binnen de algemene trend tot flexibilisering en individualisering op de arbeidsmarkt. Het is een extra troef die je als werkgever kan inzetten in je hr-beleid.

Leestijd: Later lezen?

Flexibele uren, ook bij telewerk

Werkgevers houden niet per se meer vast aan vaste werktijden. De helft meent dan ook dat hun werknemers het belangrijk vinden om zelf te bepalen wanneer ze hun arbeidsuren organiseren.

Ook bij tele- of thuiswerk staan werkgevers ervoor open dat hun medewerkers hun uren buiten het gewone uurrooster presteren. Telewerk betekent dus niet alleen flexibiliteit qua locatie, maar ook op het vlak van werkuren. De wet ‘werkbaar en wendbaar werk’ stimuleert een flexibele arbeidsregeling – op het vlak van tijd en locatie – en dus ook een betere werk-privébalans voor werknemers.

Kwaliteitscontrole

Een minderheid van de werkgevers beoordeelt de prestaties van zijn medewerkers op basis van hun aanwezigheid en de hoeveelheid van het geleverde werk, eerder dan op de kwaliteit van het werk. De meeste werkgevers kijken naar de kwantiteit en de kwaliteit van het werk samen. Kwaliteit weegt wel zwaarder door als beoordelingscriterium dan kwantiteit. Voldoende aantal uren presteren blijft daarnaast ook een belangrijke factor.

De vervaging van de traditionele arbeidstijd-organisatie creëert uitdagingen, maar ook extra mogelijkheden om tot wendbaar en werkbaar werk te komen. Het wettelijk kader kan strak overkomen, maar een hr-beleid op maat van je organisatie en je medewerkers is mogelijk. Zo zet je als werkgever in op evenwicht tussen werk en privé van je medewerkers en verhoog je je aantrekkelijkheid op de krappe arbeidsmarkt.

Opleiding arbeidsduur en flexibiliteit

De spelregels rond arbeidsduur zijn sinds de wet werkbaar en wendbaar werk sterk gewijzigd. In de praktijkgerichte opleiding ‘arbeidsduur en flexibiliteit’ leggen we je de juridische regelingen grondig uit.

Meer informatie en inschrijven

Deel dit artikel

Sarah De Groof

Geschreven door Sarah De Groof

Senior Consultant bij Acerta

Gerelateerde artikels

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?
Werkgevers

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?

25 februari 2021 Liselot Baert

Wil jouw medewerker graag deeltijds werken? We geven je een overzicht van de mogelijkheden en bijhorende formaliteiten.

Lees meer
Loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering in het coronatijdperk
Werkgevers

Loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering in het coronatijdperk

17 juli 2020 Amandine Boseret

Voor de intrede van het coronavirus beschikten werkgevers en werknemers over ‘klassieke’ opties voor een loopbaanonderbreking. De huidige crisis heeft de regering ertoe gedwongen nieuwe opties in te voeren. Hieronder vatten we de verschillende ‘klassieke’ en de ‘corona-opties’ voor loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering samen.

Lees meer
Nieuwe formule ouderschapsverlof is populair
Werkgevers

Nieuwe formule ouderschapsverlof is populair

18 december 2019 Sarah De Groof

Op woensdagnamiddag thuis zijn voor de kinderen? Een week ouderschapsverlof nemen tijdens de herfstvakantie? Deze vragen leven bij heel wat medewerkers. Sinds 1 juli 2019 kunnen ouders 1/10 ouderschapsverlof nemen. Volgens cijfers van Acerta is deze nieuwe formule best wel populair.

Lees meer