Vorige

Nieuwe regeling voor verenigingswerk

29 december 2020 Werkgevers
Ellen Lammens

Het einde van het jaar betekent ook het einde van het verenigingswerk zoals we dat momenteel kennen. Het Grondwettelijk Hof vernietigde in april 2020 immers de wet op het onbelast bijverdienen, waar het verenigingswerk deel van uitmaakt. De federale regering heeft intussen een oplossing uitgewerkt. Deze nieuwe regeling treedt in werking op 1 januari 2021. In dit artikel sommen we de opvallendste nieuwigheden op, zonder echter limitatief te zijn.

Leestijd: Later lezen?

Nieuwe regeling verenigingswerk: belangrijkste wijzigingen

Toepassingsgebied: beperkt tot de sportsector

Een eerste belangrijke wijziging is een (sterke) beperking van het toepassingsgebied van het verenigingswerk. Voortaan kunnen enkel volgende activiteiten worden verricht in het kader van verenigingswerk:

  • animator, leider, monitor of coördinator die sportinitiatie en/of sportactiviteiten verstrekt
  • sporttrainer, sportlesgever, sportcoach, jeugdsportcoördinator, sportscheidsrechter, jurylid, steward, terreinverzorger-materiaalmeester, seingever bij sportwedstrijden;
  • conciërge van sportinfrastructuur;
  • hulp en ondersteuning bieden op occasionele of kleinschalige basis op het vlak van het administratief beheer, het bestuur, het ordenen van archieven of het opnemen van een logistieke verantwoordelijkheid bij activiteiten in de sportsector;
  • hulp bieden op occasionele of kleinschalige basis bij het opstellen van nieuwsbrieven en andere publicaties (zoals websites) in de sportsector;
  • verstrekker van opleidingen, lezingen, en presentaties in de sportsector.
(Minimum)vergoeding verplicht

De vergoeding voor het verenigingswerk kan vrij bepaald worden tussen de partijen, maar deze moet minstens 3,57 euro/uur bedragen. Dit bedrag zal in de toekomst ook worden geïndexeerd.

Om vrijgesteld te zijn van klassieke (para)fiscale inhoudingen mag de vergoeding wel een bepaald bedrag per maand (en per jaar) niet overschrijden. Dat principe is niet gewijzigd.

Overeenkomst inzake verenigingswerk: uitgebreider en preciezer

Het wetsvoorstel bepaalt concreter welke vermeldingen opgenomen moeten worden in de overeenkomst inzake verenigingswerk. De verplichte vermeldingen worden ook uitgebreid. De Koning zal een model van overeenkomst vastleggen.

Arbeidsrechtelijke beperkingen
  • Arbeidsduur: maximum 50 uur verenigingswerk per maand (over alle organisaties heen). Dit gemiddelde wordt op kwartaalbasis beoordeeld.
  • Pauzes en rusttijden: na zes opeenvolgende uren prestaties, heeft de verenigingswerker recht op minstens vijftien minuten pauze. Indien hij prestaties verricht op meerdere opeenvolgende kalenderdagen, moet er minstens 11 uur rust zitten tussen twee periodes van verenigingswerk. Elke periode van zeven dagen moet er bovendien een minimale rusttijd van 24 opeenvolgende uren gegarandeerd worden. Tijdens die 24 uur mag geen verenigingswerk worden verricht.
  • Verenigingswerkrooster: de organisatie en de verenigingswerker zullen schriftelijk een vast of variabel uurrooster moeten voorzien, waar partijen in onderling overleg wel nog schriftelijk van kunnen afwijken.
Einde overeenkomst verenigingswerk

Het wetsvoorstel voorziet een uitgebreide regeling rond het einde van de overeenkomst voor verenigingswerk, met een betere bescherming van de partijen. Wie de overeenkomst voortijdig beëindigt zonder dringende reden en zonder naleving van de opzeggingstermijn zal een verbrekingsvergoeding verschuldigd zijn.

Combinatie verenigingswerk en vrijwilligerswerk

De combinatie van verenigingswerk en vrijwilligerswerk bij dezelfde organisatie is enkel nog mogelijk indien het gaat over inhoudelijk verschillende activiteiten. Indien er voor het vrijwilligerswerk een kostenvergoeding wordt betaald, mag dit bovendien enkel een vergoeding van reëel gemaakte kosten zijn.

(Para)fiscale lasten

In de huidige regeling – geldig tot en met 31 december 2020 – was de vergoeding ontvangen voor het verenigingswerk volledig netto (weliswaar binnen bepaalde grenzen). Vanaf 2021 zullen zowel de organisatie als de verenigingswerker onderworpen zijn aan (para)fiscale lasten.

  • Solidariteitsbijdrage van 10%. De organisatie die beroep doet op een verenigingswerker zal een solidariteitsbijdrage moeten betalen, ten belope van 10 % van de vergoeding voor het verenigingswerk.
  • (Uiteindelijke) belastingdruk van 10%. De verenigingswerker zelf zal 20% belastingen betalen op de vergoedingen die hij ontvangt uit het verenigingswerk. Eerst wordt wel nog een forfaitaire kostenaftrek van 50% toegepast.

Momenteel geldt de vernieuwde regeling rond het verenigingswerk slechts voor 1 jaar.

Dit artikel is gebaseerd op de tekst die goedgekeurd werd in het parlement. Deze wetgeving werd nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Trefzeker: dé kennisbank voor hr-professionals

Vind een antwoord op al je sociaal-juridische en sectorale vragen.

Ontdek Trefzeker

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Lammens

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat als je werknemer vastzit op zijn vakantiebestemming?

22 juli 2024
Dries Rutten

De zomer is volop aan de gang en dat betekent voor veel werknemers maar één ding: vakantie! Het kan echter voorvallen dat een werknemer pas later terugkeert dan voorzien door externe factoren buiten zijn of haar wil om. Een vertraagde vlucht of extreem noodweer kunnen ervoor zorgen dat een werknemer niet tijdig het werk kan hervatten. Wat doe je da...

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers vanaf 1 juli 2024?

24 juni 2024
Amandine Boseret

Vanaf 1 juli verandert er opnieuw heel wat op sociaal-juridisch vlak. Deze wijzigingen kunnen een impact hebben op jou als werkgever en op jouw werknemers. Als je hiervan op tijd op de hoogte bent, kan je de nieuwe regels correct toepassen. In dit artikel vind je een beknopt overzicht van de belangrijkste veranderingen die vanaf 1 juli ingaan.

Lees meer
Werkgevers

Loopbaanonderbreking vroeger beëindigen: weldra minder nadelen

29 mei 2024
Amandine Boseret

Binnenkort moeten werknemers geen uitkeringen meer terugbetalen wanneer ze vroegtijdig hun loopbaanonderbreking stopzetten. Er gelden nog steeds wel een aantal voorwaarden.

Lees meer