Vorige

Tijdelijke werkloosheid daalt, arbeidskrapte laat zich voelen

15 juli 2021 Werkgevers
Dirk Vanderhoydonck

Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal tijdelijke werkloze werknemers nog nooit zo laag geweest als in juni 2021. Onderzoek van Acerta toont aan dat 5,2 % van de werknemers in België minstens één dag tijdelijk werkloos was. Het systeem van tijdelijke werkloosheid heeft organisaties geholpen om de moeilijke periode te overbruggen, maar ondertussen worden bedrijven opnieuw geconfronteerd met de schaarste aan talent op de arbeidsmarkt.

Leestijd: Later lezen?

Tijdelijke werkloosheid dooft uit

In juni 2021 werd slechts 1,9 uur van de arbeidstijd niet gepresteerd door tijdelijke werkloosheid vanwege corona. Voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie zakt dat percentage onder de 2 %. Vooral de horecasector en de maak- en metaalindustrie doen nog beroep op tijdelijke werkloosheid vanwege corona. Daar werd respectievelijk 10 % en 4 % van de arbeidstijd niet gepresteerd.

De horecasector werd zwaar getroffen door de coronacrisis, dus het is geen verrassing dat daar nog het meest tijdelijke werkloosheid is. De verklaring voor de tijdelijke weerloosheid in de maak- en metaalindustrie ligt dan weer bij het wereldwijde tekort aan grondstoffen en materialen, die de voorraadketens onstabiel maken.

Verder bleek nog uit het onderzoek dat tijdelijke werkloze werknemers in juni 2021 gemiddeld 6,7 dagen thuis zaten. Ook dat is het laagste cijfer sinds de start van de coronacrisis. Conclusie op basis van deze cijfers? Tijdelijke werkloosheid vanwege corona lijkt stilaan uit te doven.

Schaarste aan talent

Ondertussen herleeft de arbeidsmarkt en laat de arbeidskrapte zich (opnieuw) voelen. De golf van arbeidskrapte dreigt zelfs hoger te zijn dan vóór de coronapandemie, waardoor bedrijven echt creatief zullen moeten zijn om die golf het hoofd te bieden. Om- en herscholen is één van de mogelijke oplossingen. Maar ook het delen van werknemers, of in- of outsourcing zijn potentiële pistes.

Outsourcing op maat van jouw organisatie?

De experts van Acerta ondersteunen je flexibel met de hr- en payrolldiensten die je nodig hebt - waar, wanneer en hoe jij dat wenst. Zo kan jij je vol vertrouwen concentreren op je kernactiviteiten.

Laat je ondersteunen

Deel dit artikel

Dirk Vanderhoydonck4_acerta

Geschreven door Dirk Vanderhoydonck

Director Flexsourcing

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer