Op de hoogte blijven van deze steunmaatregelen?
Blijf op de hoogte van deze en alle andere steunmaatregelen door corona, via onze ‘veelgestelde vragen’-rubriek.
Eerder kondigde de federale regering aan dat, naast de steunmaatregelen die gelden voor bepaalde sectoren, er gewerkt wordt aan een algemene steunmaatregel die in principe voor alle werkgevers zou kunnen gelden. De steun zou de vorm aannemen van een vermindering op de factuur aan RSZ-bijdragen en is gericht op een relance van onze economie. Intussen zijn er meer details gekend over de steunmaatregel.
Let wel, het gaat nog steeds om ontwerpteksten. De definitieve contouren zullen pas gekend zijn eens de RSZ instructies publiceert over de doelgroepvermindering.
De regering wil een financiële stimulans geven aan werkgevers die meer tewerkstelling organiseren in het derde kwartaal van 2021. Dat zijn de maanden juli, augustus en september, wanneer de maatregelen hopelijk weer versoepeld zullen kunnen worden.
De financiële stimulans zou de vorm aannemen van een doelgroepvermindering voor het derde kwartaal van 2021. Hierdoor krijg je als werkgever een korting op de factuur aan sociale zekerheidsbijdragen die je aan de RSZ moet betalen. De gewone korting zou 1000 euro per kwartaal bedragen.
De korting zou groter zijn voor ‘zwaar getroffen werkgevers’, namelijk 2400 euro per kwartaal. Dat zijn de werkgevers die een daling van het tewerkstellingsvolume gekend hebben van minstens 50 procent. Bijvoorbeeld doordat er beroep moest gedaan worden op tijdelijke werkloosheid. Daarbij houdt de RSZ rekening met een van volgende kwartalen:
Op 1 juli 2021 nemen ze een foto van deze kwartalen. Voldoe je aan deze voorwaarde, dan laat de RSZ ons dit weten zodat we het juiste bedrag voor jou kunnen toepassen.
Kom je in aanmerking voor de verhoogde of de gewone doelgroepvermindering? Dan zal je die kunnen toepassen voor maximaal vijf werknemers per vestiging die je uitbaat.
Er dient een toename aan tewerkstelling aangetoond te worden, ofwel door de tijdelijk werkloze werknemers weer aan de slag te laten te gaan, ofwel door nieuwe aanwervingen te doen. Daarbij denkt men bijvoorbeeld ook aan de heraanwerving van werknemers die de werkgever tijdens de moeilijkste maanden moest ontslaan. Daarnaast komen ook startende werkgevers in aanmerking.
Hoeveel de meertewerkstelling moet bedragen zal uitgedrukt worden in een percentage.
Jobstudenten en flexi-jobwerknemers tellen hiervoor niet mee.
Naast het kunnen aantonen van meertewerkstelling, zijn er nog andere voorwaarden waaraan je als werkgever moet voldoen, wil je gebruik maken van de doelgroepvermindering. Het gaat dan om de voorwaarden die gekend zijn van de andere steunmaatregelen:
Blijf op de hoogte van deze en alle andere steunmaatregelen door corona, via onze ‘veelgestelde vragen’-rubriek.
De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen
De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.
Lees meerVersoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort
De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.
Lees meerVaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?
We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.
Lees meer