Vorige

Tijdelijke werkloosheid wordt verlengd tot eind 2021

23 september 2021 Werkgevers
Nele Mertens

Moet je nog steeds beroep doen op tijdelijke werkloosheid na 30 september? Dan zal je dat tot het einde van het jaar nog kunnen doen via de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Leestijd: Later lezen?

Versoepelde procedure

De versoepelde procedure van tijdelijke werkloosheid werd in het leven geroepen voor alle organisaties die zwaar getroffen werden door de gevolgen van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding ervan tegen te gaan. Voor werkgevers werd de procedure versoepeld om hen onnodige formaliteiten te besparen. Voor werknemers werd de uitkering opgetrokken naar 70 procent van het geplafonneerd loon.

Meer dan een miljoen werknemers werden al tijdelijk werkloos gesteld sinds het begin van de coronapandemie. De versoepelde procedure werd, zo lang het nodig bleek, telkens verlengd. Minister van werk Pierre-Yves Dermagne had de versoepeling al mogelijk gemaakt tot en met 30 september 2021. Ondertussen is er ook duidelijkheid over het laatste kwartaal van 2021: de versoepelde procedure zou verlengd worden tot het einde van 2021.

Tijdelijke werkloosheid mogelijk tot eind 2021

De versoepelde procedure tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt verlengd tot en met eind 2021.  

Wil je tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht inzetten? Dan is het niet nodig om een aanvraag bij de RVA in te dienen om de tijdelijke werkloosheid te laten starten. Je moet wel de grond tot overmacht kunnen aantonen.

Overmacht bewijzen

Als je beroep wil doen op de tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht, dan moet je ook een grond tot overmacht kunnen aantonen. Dat betekent dat je enkel de tijdelijke werkloosheid kan toepassen wanneer het gebrek aan werk in je onderneming een gevolg is van de coronapandemie. Stel een gemotiveerd dossier op met daarin de redenen die aanleiding geven tot het toepassen van de tijdelijke werkloosheid, en hou dit goed bij zodat je het kan voorleggen bij een eventuele controle van de RVA.

Quarantaine

Het zal ook nog steeds mogelijk zijn om tijdelijke werkloosheid toe te passen voor werknemers die in quarantaine moeten en niet kunnen telewerken, of voor werknemers die voor de opvang van een kind dat in quarantaine zit of niet naar de school of kinderopvang kan, moeten zorgen.

Geen C 3.2 A controlekaarten invullen

Er moeten nog steeds geen C 3.2 A controlekaarten meer afgeleverd en ingevuld worden. Dit geldt ook voor de C 3.2 A-bouw.

Blijf op de hoogte

Volg de ontwikkelingen van de nieuwe en toekomstige maatregelen op de voet via onze corona-pagina voor werkgevers. Elke dag brengen we die up-to-date. Of blijf op de hoogte met een abonnement op de maandelijkse infosessies sociaal-juridische updates.

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer