Vorige

Vanaf 27 juni: telewerk niet langer verplicht, wel aanbevolen. Wat betekent dat?

25 juni 2021 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

Telewerk is vanaf 27 juni niet langer verplicht, het krijgt tot 30 september wel een aanbevolen karakter. Het overlegcomité kondigde deze nieuwe fase van telewerk al aan, met de publicatie van het ministerieel besluit op 24 juni is het nu ook officieel. Wat de impact is op jouw organisatie van deze nieuwe fase van telewerk, lees je in deze blog.

Leestijd: Later lezen?

Wat ‘aanbevolen telewerk’ in de praktijk wordt, kan je best samen bespreken

Vanaf 27 juni mogen je medewerkers wiens functie het nochtans toelaat om te telewerken, terug naar de werkvloer komen. Telewerk blijft wel aanbevolen waar het kan.  

Je medewerkers kunnen er vanaf 27 juni dus voor kiezen om één of meerdere dagen terug naar kantoor te komen, maar verplicht is dat geenszins. Hun keuze mag niet gesanctioneerd worden en je mag de terugkeer evenmin afhankelijk maken van een covid-test of een vaccinatiebewijs, die informatie behoort immers tot het privéleven van je medewerkers.

Voor veel medewerkers zal het einde van het verplichte telewerk een belangrijke stap richting het nieuwe normaal zijn. Maar niet voor iedereen is die stap even evident. (H)erken dat, knoop het gesprek aan en ga in dialoog met je medewerkers om een aanpak uit te werken die voor iedereen werkbaar én comfortabel is.

Wat hoeft NIET meer vanaf 27 juni?

Met deze nieuwe fase in het telewerk komt er vanaf 27 juni een EINDE aan:

  • Georganiseerde terugkeermomenten: die mocht je in de junimaand wel organiseren, maar die hoeven nu niet meer;
  • Je hoeft geen rekening meer te houden met een maximum aantal medewerkers per dag op de werkvloer;
  • Een attest of een ander bewijsstuk om de aanwezigheid op de werkplaats te bevestigen hoef je niet meer ter beschikking te stellen van je medewerkers.
  • Met het einde van het verplichte telewerk, komt er ook een einde aan de verplichte telewerkregistratie via de Telewerkaangifte op de portaalsite van de sociale zekerheid. Voor juli 2021 en de maanden nadien is de telewerkaangifte dus niet langer nodig. 

Social distancing blijft

Je dient wel nog altijd tijdig de passende preventiemaatregelen te nemen opdat de regels van social distancing gegarandeerd blijven en om een maximaal niveau van bescherming aan te bieden. Dat zou kunnen betekenen dat niet alle medewerkers gelijktijdig op de werkvloer aanwezig kunnen zijn.

Wat passende preventiemaatregelen kunnen zijn, vind je in de generieke gids aangevuld met de opgestelde sectorale protocollen.

Over de genomen maatregelen moet je je medewerkers informeren en daarover in een passende opleiding voorzien. Ook derden (zelfstandigen, uitzendkrachten…) die bij jou actief zijn moeten hierover tijdig geïnformeerd worden.

Woon-werkverkeer: er kan meer

Voor de georganiseerde terugkeermomenten moesten carpooling en het gebruik van openbaar vervoer tijdens de piekuren nog zoveel mogelijk vermeden worden. Ook wat woon-werkverkeer betreft is er nu meer mogelijk.

Yes! Teambuildings kunnen terug

Eveneens vanaf 27 juni kunnen fysieke teambuildings weer. Het kan een goede manier zijn om de groepsgeest te versterken en de band tussen collega’s opnieuw aan te halen.  

Maak van thuiswerk en de hybride werkvorm nu al een succes

Het nieuwe hybride werken is een combinatie van thuiswerk en werken op kantoor. Laat je begeleiden om deze nieuwe manier van werken tot een succes te maken, juridisch én praktisch.

Maak van thuiswerk een succes

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Thuiswerkbeleid opnieuw evalueren: zo pak je het aan

20 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

De meeste werkgevers zien hun werknemers in de toekomst terug wat vaker naar kantoor komen. Maar hoe kijken werknemers hier naar? Een nieuw thuiswerkbeleid of een aangepaste versie ervan komt niet van vandaag op morgen.

Lees meer
Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

Telewerken in het buitenland: wat met sociale zekerheid?

27 juni 2023
Christophe Hameeuw

Vanaf 1 juli 2023 is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om beperkt telewerk vanuit het buitenland toe te laten, zonder dat hierdoor de sociale zekerheid in het gedrang komt.

Lees meer